< Böngészés > Főoldal / Fogyasztóvédelem / Blog article: Rezsicsökkentés Hibás számlák tízezreire bukkant a fogyasztóvédelem

| Mobile | RSS

Rezsicsökkentés Hibás számlák tízezreire bukkant a fogyasztóvédelem

2013. augusztus 24. | hozzászólás | Fogyasztóvédelem

Tíz távhőszolgáltatónál összesen 56 ezer hibás számlát talált nyári vizsgálatai során a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság – mondta szombati sajtótájékoztatóján a Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportjának vezetője. A közműcégek ezeken nem tüntették fel megfelelően a 10 százalékos rezsicsökkentéssel kapcsolatos információkat.

Németh Szilárd közölte: a vonatkozó törvény alapján a szolgáltatóknak számlánként 10 ezer forintnyi kötbért kell fizetniük a fogyasztóiknak, így összesen 560 millió forintot kötelesek megtéríteni a lakosságnak, vagy jóváírni a fogyasztásukban.

Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta: a csökkentésről jól elkülönítetten, egy színes mezőben kell tájékoztatást nyújtani a számlákon. Ennek ellenére több szolgáltató azt nem tüntette fel, vagy hiányosan informálta az embereket, például nem mutatta ki a csökkentés göngyölített hatását.

Lépre akarták csalni a hatóságot?

Németh Szilárd beszámolt arról is: egyes szolgáltatók, bár megfelelő számlákat bocsátottak ki, az NFH-t már nem a törvényben előírtaknak megfelelően tájékoztatták a rezsicsökkentés végrehajtásáról. Ezek meg akarták téveszteni, lépre akarták csalni a hatóságot – fogalmazott. Hozzátette: a törvény jelentős, akár 100 millió forintos bírság kiszabását is lehetővé teszi az előírásokat megszegő szolgáltatókkal szemben, a hatóság azonban a fokozatosság elvét betartva fog eljárni.

A képviselő emlékeztetett arra: Pintér István, a hatóság főigazgatója azután kezdeményezett széles körű vizsgálatot a 93 magyarországi közműcég adatszolgáltatására vonatkozóan, hogy nyáron az egyik gázközmű vállalat 420 ezer hibás számlát bocsátott ki.

Az egy hónapos felmérés alatt több tízezer vizsgálatot végeztek. Ezek tapasztalatai alapján Németh Szilárd fontosnak tartotta egy olyan jogszabályi környezet kialakítását, amely egyértelmű felhatalmazást ad a vizsgálatok elvégzésére. Emellett szerinte a felügyeleti rendszert – elsősorban a helyszíni vizsgálatokat végző elsőfokú hatóságot – mind szervezetileg, mind anyagilag meg kell erősíteni, a rezsicsökkentés ugyanis számos, a közszolgáltatásokkal kapcsolatos problémát hozott felszínre.
Januártól újabb csökkentés jöhet

Beszámolt arról is: a Fidesz-frakció jövő heti ülésén várhatóan döntés születik a háztartási energiaárak – a villany, a gáz és a távhő – októberi további csökkentéséről. Munkacsoportja a további lehetőségeket is vizsgálja, a temetkezési szolgáltatások árának mérsékléséről akár már januárban döntés születhet – ismertette.

Németh Szilárd kitért arra: a Gyurcsány–Bajnai-kormányok alatt a gáz ára a háromszorosára, míg a háztartási áram ára a kétszeresére emelkedett. Azt mondta, a baloldali kormányok alatt minden döntés a külföldi tulajdonú szolgáltatók érdekét, és nem a lakosságét szolgálta. „A baloldal ezzel megnyomorította a családokat” – fogalmazott.
Sokan panaszkodnak az energiaszolgáltatókra

Csaknem ezer panasz érkezett eddig a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz az energiaszolgáltatók működése miatt. A Magyar Nemzet írása szerint az év első hat hónapjában 510-en a lakossági gázszolgáltatók, 447-en pedig az áramszolgáltatók esetében nyújtottak be panaszt. Az összes panasz csaknem felét lezárták eddig. Több mint 200 esetben a fogyasztónak volt igaza. Legtöbben arra voltak kíváncsiak, hogyan követhetik nyomon számlájukon a tízszázalékos csökkenést.
Kiterjesztik

Kiterjesztené a PB-gázra vonatkozó hatósági árat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) – tudta meg a Magyar Nemzet. Mint a MEKH-nél a lap megkeresésére közölték, erre azért van szükség, mert jelenleg az augusztus 1-jén meghatározott, a korábbiaknál 10 százalékkal alacsonyabb árak nem vonatkoznak azokra a külföldi vállalkozásokra, amelyek magyarországi gázkiskereskedőknek értékesítik a termékeiket, miközben utóbbiak kénytelenek az alacsonyabb díjszabást alkalmazni a fogyasztóknak.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 1432 megnézve, 1 alkalommal mai nap |