< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Tétényi Éva a belügyminiszterhez fordult Esztergom közvilágítása érdekében

| Mobile | RSS

Tétényi Éva a belügyminiszterhez fordult Esztergom közvilágítása érdekében

Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere levélben kérte Pintér Sándor belügyminiszter segítségét a kötelező önkormányzati feladatellátás biztosításának védelmére, mivel a városban az önkormányzat fizetési szándéka ellenére pénteken megkezdték a közvilágítás kikapcsolását – közölte az önkormányzat sajtófőnöke az MTI-vel.

Váczy-Hübschl István tájékoztatása szerint helyi lakosok a hét eleje óta többször megakadályozták, illetve lassították a közvilágítási lámpák kiszerelését. Hozzátette, az önkormányzat a közszolgáltatás féléves díját letétbe helyezte, és többször tárgyalásos megoldást kezdeményeztek, pénteken azonban megjelent egy cég, és megkezdte a világítás kikapcsolását.

Tétényi Éva polgármester az MTI-nek elmondta, az önkormányzat azért helyezte törvényszéki letétbe a felszámolás alatt álló Tivi Kft.-nek járó közvilágítási díjat, mert a társaságot hitelező bank a bedőlt hitelt eladta egy követeléskezelőnek, és egy bírósági ítélet szerint a felszámolóbiztos az esztergomi önkormányzat által befizetett összegekkel nem rendelkezhet, azt át kell adni a követeléskezelőnek.

“Az önkormányzat fizetési kötelezettségének eleget tett, az összeg felhasználását két cég jogi vitája akadályozza meg. Úgy vélem, a közvilágítás kikapcsolásának sem jogi, sem erkölcsi alapja nincs” – jelentette ki Tétényi Éva, hozzátéve: a közszolgáltatás megszüntetése közveszélyokozást jelent.
A polgármester közölte, a kötelező önkormányzati feladat ellátására birtokvédelmet kértek a kormányhivataltól, az a nyergesújfalui jegyzőt jelölte ki, ő hétfőtől ígért intézkedést.

A város vezetője elmondta: péntek délelőtt ismeretlen alvállalkozók jelentek meg, és megbízólevelet mutattak be a felszámolás alatt álló Tivi Kft.-től. Ez ellen az önkormányzat kifogást jelentett be, mert a város egyetértése nélkül nem lehet alvállalkozót megbízni a közvilágítással kapcsolatos feladatok ellátására.
Tétényi Éva közlése szerint az önkormányzat képviselői nem tudták elérni a kft. felszámolását végző felszámolóbiztost, ezt követően közölték az alvállalkozóval, hogy a világítás kikapcsolásából eredő közveszély okozta baleset, károkozás, kátyúkár, vagyoni jellegű bűncselekmények felelősségét kötelesek viselni. Az alvállalkozó helyszínen lévő ügyvezetője megtagadta a tájékoztatásról szóló jegyzőkönyv aláírását.

MTI
forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 1101 megnézve, 1 alkalommal mai nap |