< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Elképesztő állapotok a kórházakban – a takarításra sem futja

| Mobile | RSS

Elképesztő állapotok a kórházakban – a takarításra sem futja

2013. szeptember 11. | hozzászólás | Közélet

Mintegy kétmilliárdos lejárt tartozást halmoztak fel az egészségügyi intézmények a takarító vállalkozások, a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) tagcégei felé. A helyzet kezelése és a tragédiák elkerülése érdekében a szövetség együttműködést szorgalmaz az egészségügyi tárcával – mondta a szervezet mai sajtótájékoztatóján Paár Zoltán elnök.

A tartozások növekedése, a nemfizetés – az elmaradt számlák között vannak 16 hónapon túli késedelmek is – csak az egyik gond, de még aggasztóbb, hogy nincs látható pénzügyi forrás a fedezetre, s miután a szaktárcával folytatott kommunikáció is nulla szintre süllyedt, a helyzet rendezése reménytelennek tűnik – fejtegette Paár Zoltán, a MATISZ elnöke. A kétmilliárdos tartozás 80 százaléka bérjellegű költség.

A probléma nem újkeletű, de míg korábban sikerült tárgyalni és megállapodni a rendezés ütemezéséről, ma nincs érdemi együttműködés. Miután több egészségügyi intézmény nem tudja megfizetni a minőségi takarítást, nem garantált az intézmények szakszerű tisztítása – hangsúlyozták a szövetség vezetői.

A kórház veszélyes üzem

Ma már a kórházigazgatók sem tudnak ígérni semmit a szolgáltatóknak, a nehézségek orvoslása jobbára a műszaki tartalom átgondolásában, a szolgáltatás színvonalának a még elviselhető minimumra való csökkentésében merül ki. Csakhogy ez egy veszélyes üzem, s vannak bizonyos határok, amelyeket nem lenne szabad átlépni, de mégis egyre gyakrabban átlépődnek, miközben mindenki imádkozik, hogy ne legyen baj – fogalmazott Gál Pál, a PQS International Hungary Kft. vezérigazgatója.
A kórházak takarításából származó éves árbevétel 12-15 milliárdra rúg, amit mintegy tízezer alkalmazott hoz össze. A takarítócégek közül hozzávetőleg 15 olyan vállalkozás van, amely képes megfelelni a kórháztakarítással járó speciális szakmai követelményeknek. A meghatározó kórházak a MATISZ tagcégeivel szerződtek.

A szövetség vezetői arra is felhívták a figyelmet, hogy sürgősen változtatni kell a kórházi takarítások közbeszerzési gyakorlatán, amely szerint a legalacsonyabb vállalási ár az elsődleges döntési szempont, a szakmai, technológiai irányelvek követése helyett. Ezek figyelembevételével sikeresebben megkülönböztethetnék az alkalmas és az alkalmatlan ajánlattevőket, melyre jelen pillanatban nincs mód. A kiírásokra ugyanis olyan, a szervezeten kívüli cégek is jelentkeznek, akik kamikaze árakkal, de nem garantált színvonallal próbálnak piacot szerezni.

Nem csak a betegek vannak veszélyben

A takarítócégek ellehetetlenítése nemcsak a kórházi ellátottakra, de egyéb – főként – hátrányos helyzetű csoportokra is negatív hatással lesz – hangsúlyozták a szövetség vezetői. A 76 tagszervezet ugyanis országosan közel 100 ezer főt foglalkoztat teljes-, illetve részmunkaidős formában. Az ő állásuk is veszélybe kerül, amennyiben ez a helyzet nem oldódik meg.
A szervezet szorgalmazza, hogy a szaktárcával állapodjanak meg a tartozások kifizetésének ütemezésében és a közbeszerzési minimumfeltételekben. Véleményük szerint pontosítani, aktualizálni kell a fertőtlenítőszerekről és a fertőtlenítésről szóló OEK kiadványt, vagyis a “sárga könyv”-et. Emellett közös programot indítanának a szaktárcával a minőségi-, és környezetbarát (zöld) takarítás jegyében.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 859 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: