< Böngészés > Főoldal / HITA / Blog article: Nemzetközi finanszírozási konferenciát szervezett a Nemzeti Külgazdasági Hivatal

| Mobile | RSS

Nemzetközi finanszírozási konferenciát szervezett a Nemzeti Külgazdasági Hivatal

2013. október 22. | hozzászólás | HITA

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) 2013. október 22-én kelet-európai fókuszú konferenciát rendezett a Világbank és az EU Bizottság képviselőinek részvételével, melyen a hazai és külföldi cégek első kézből kaptak tájékoztatást a nemzetközi gazdaságfejlesztési projektekbe való bekapcsolódási lehetőségekről és az alternatív exportfinanszírozási metódusokról.

Karen Cannenterre, az EIB szakértője a konferencián elmondta, hogy az Európai Beruházási Bank (EIB) számos projektet finanszíroz az EU területén és azon kívül is. Az EIB évente 1,5 milliárd eurót ad Magyarországnak, fő célpontjuk a kkv szektor.

Mrs. Agneta Lindquist, beszerzési specialista elmondta, hogy az EuropeAid Fejlesztési és Együttműködési Főigazgatóság (DEVCO) fő feladata az uniós fejlesztéspolitika kidolgozása, valamint a fejlesztési programok lebonyolítása. Szigorú követelményeknek kell megfelelnie annak, aki a szervezettel akar szerződni, a folyamat akár eltarthat 6-7 hónapig is.

Lővei László, a Világbank Fenntartható Fejlődés főosztály európai és közép-ázsiai térségekért felelős igazgatója szerint az energiahatékonyságot Magyarországnak is növelni kell, a térségünk Közép-Ázsiával együtt 6-7 milliárd dollár kölcsönt kapott a Világbank Fenntartható Fejlődés főosztályától.

Az energia szektor egyik előadója Raymond Bourdeaux volt a World Bank képviselőjeként. Céljuk elérhető, megbízható, fenntartható energiaforrások támogatása, támogató intézményi/jogi háttér elősegítése, a megújuló energia fejlesztésének támogatása. Az energia szektorban éves szinten 7-7,5 mrd USD portfóliót menedzselnek, és számos kisebb projektet is támogatnak. Európa és Közép-Ázsia területén 22 országban aktívak, az elkövetkező 2-3 évben 2,5-3 mrd USD-nyi kölcsönt prognosztizálnak.

David Michaud, a World Bank vízügyi projektekért felelős képviselője a növekvő vízügyi kihívásokra hívta fel a figyelmet. A kölcsöneik 15%-a vízügyi szektorra irányul. Évi 7.8 mrd USD kölcsönt helyeznek el a szektorban, ami 26% éves növekedést eredményez. Kiemelt régiónak számít Kelet-Közép-Európa és Közép-Ázsia, ahol a legfontosabb területek: vízellátás, szennyvízkezelés és víztisztítás.

Elena Petrovska, az EBRD budapesti irodájának vezetője elmondta, hogy a források kihelyezése a kereskedelmi bankokon keresztül valósul meg, a programok főleg az energiaszektorba, az ipari és mezőgazdasági területre irányulnak. Fő céljuk Magyarország szerepének erősítése, mint tudás- és technológia alapú termékek exportjának platformja.

Budapest, 2013. október 22.

Sajtókapcsolatok:
Borsos Bálint sajtófőnök

balint.borsos@hita.hu

Leave a Reply 3900 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: