< Böngészés > Főoldal / nébih / Blog article: Lezárult a veszettség elleni védekezés őszi kampánya

| Mobile | RSS

Lezárult a veszettség elleni védekezés őszi kampánya

2013. október 24. | hozzászólás | nébih

2013. október 5-e és 20-a között zajlott idén a veszettség elleni orális vakcinázás őszi kampánya. Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyében szeptember-október hónapban tíz róka bizonyult fertőzöttnek veszettség vírusával, így a határsávi szórás idén kiegészült az első eset körüli 50 km-es körben történő gócvakcinázással is.

Magyarországon a rókák veszettség elleni vakcinázását 1992 ősze óta szervezi rendszeresen az állat-egészségügyi hatóság, évente két alkalommal. Idén ősszel tíz, részben a veszettség monitoring program keretében kilőtt, részben a betegség gyanúja miatt beküldött fertőzött róka miatt a határsávi szórás gócvakcinázással is kiegészült. A következő vakcinázási kampányban (2014 tavaszán) mind a határ menti, mind a góc területen sor kerül majd a vakcinázásra.

Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétekbe rejtett vakcinát, az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított tizennégy napig az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el. A fertőzött területeken a járási főállatorvos a házimacskák veszettség elleni rendszeres, megelőző védőoltását is előírhatja. Ezzel mind az ebtartók, mind a macskatartók nagyban hozzájárulnak a veszettség elleni védekezés sikeréhez.

Humán fertőződés, megbetegedés nem történt. Azokban a gazdaságokban, amelyekben a háziállatok érintkezhettek a fertőzött rókák valamelyikével járványvédelmi intézkedések léptek életbe (forgalmi korlátozás elrendelése és a gazdaságban tartott állatok vakcinázása).

Fontos!
– A természetellenesen viselkedő (barátságos, vagy támadó magatartást mutató) vadon élő emlősállattal (róka, aranysakál, kóbor eb) ne érintkezzen!
– Ha jármű által elgázolt vagy ismeretlen ok miatt elhullott róka tetemet talál, ne érintse meg!
– Mindkét fenti esetben értesítse az állategészségügyi hatóságot!
– Ha veszettségre gyanús állattal érintkezett, sürgősen keresse fel háziorvosát.
– Ha házi kedvence a megszokottól eltérően viselkedik, vagy harapás nyomait véli felfedezni rajta, haladéktalanul értesítse állatorvosát!
– Ne feledkezzen meg az ebek őszi – kötelező – veszettség elleni oltásáról!

2013. október 24.
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Állat-egészségügy és Állatvédelmi Igazgatóság

Leave a Reply 1450 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: