< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Bűnösnek találta a bíróság Molnárt

| Mobile | RSS

Bűnösnek találta a bíróság Molnárt

A volt XI. kerületi szocialista polgármester szerint a választási kampányhoz közelítve a bíró szívességet tett valakiknek
Hivatali visszaélés miatt nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla Molnár Gyula volt újbudai szocialista polgármestert, míg egykori SZDSZ-es alpolgármesterét, Lakos Imrét felfüggesztett szabadságvesztésre egy XI. kerületi telek eladása miatt. Molnárék politikai elfogultsággal vádolták a bíróságot, és fellebbeztek.

A másodfokú ítélet szerint Molnár Gyulának nyolc hónapra börtönbe kell vonulnia (Fotó: Csudai Sándor)

Ítéletet hirdetett tegnap a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla Molnár Gyula és társainak büntetőperében, akiket azzal vádolt az ügyészség, hogy 2006-ban pályáztatás nélkül játszottak át egy magáncégnek egy 3,8 hektáros újbudai telket. A XI. kerület volt MSZP-s polgármesterét, Lakos Imre egykori szdsz-es alpolgármestert, valamint a harmadrendű vádlott Z. László ügyvédet a Fővárosi Törvényszék egy évvel ezelőtt bűncselekmény hiányában felmentette. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla azonban gyökeresen más következtetésre jutott az ügyben, és mindhárom vádlottat bűnösnek találta.

A Nehrer Péter vezette bírói tanács Molnárt társtettesként elkövetett hivatali visszaélés miatt nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre, míg Lakost ugyanezen bűncselekmény alapján hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre és három millió forint pénzbírságra ítélte. Molnárt a bíróság két évre a közügyektől is eltiltotta, ami azért bír külön jelentőséggel, mert a politikus már bejelentette, hogy indulni kíván az újbudai polgármesteri posztért a jövő évi választásokon.

A harmadrendű vádlottat bűnsegédlet miatt kilencmilliós pénzbírsággal sújtotta a tábla. Nehrer indoklásában sokszor kitért arra a múlt tárgyaláson beidézett tanúra, akit az elsőfokú bíróság elmulasztott meghallgatni. Ahogy lapunk is beszámolt róla, Molnár egykori kabinetfőnökének vallomása szerint a volt polgármester azt mondta neki, hogy a milliárdos nagyvállalkozó, Leisztinger Tamás akarta megszerezni a telket, cserében azért a támogatásért, amit a vállalkozó nyújtott a szocialista politikus kampányához. Ahogy a tanácsvezető bíró rámutatott, a vallomást a cégadatok alátámasztották, hiszen az ingatlan egy olyan cégcsoport birtokába került, amelyben Leisztinger is érdekelt volt. Az Ítélőtábla szerint a vádlottak azon állítása sem nyert igazolást, hogy a 417 millió forintért megvásárolt, a Kopaszi-gát és a Lágymányosi-öböl környékén lévő telket fejlesztés céljából vették volna meg.

Molnár Gyula és Lakos Imre nem az önkormányzat, hanem gazdasági társaságok érdekében cselekedett – szögezte le a bíró, aki kirívóan súlyosnak nevezte az ügyben a volt polgármester felelősségét.

A vádlottak az ítélethirdetés után politikai elfogultsággal vádolták a bíróságot. A jelenleg fővárosi képviselő Molnár szerint az ítélőtábla „valakiknek megtette azt a szívességet, hogy a választási kampányhoz közelítve ismét megvádolják”. Ezzel együtt megerősítette, hogy indulni akar a választáson. Lakos szerint az indoklásból az derült ki, hogy a bírónak fogalma sincs azokról a jogszabályokról, amelyek alapján a döntést meghozta. Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, míg a vádlottak mindegyike fellebbezett, így a per harmadfokon, a Kúrián folytatódik majd.

forrás: ,agyar hírlap.hu

Leave a Reply 713 megnézve, 1 alkalommal mai nap |