< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Jogos székházfoglalás

| Mobile | RSS

Jogos székházfoglalás

2013. október 31. | 1 Hozzászólás | Közélet

A székházfoglalók – Az Alkotmány nem játék! csoport tagjai – a bíróságon is bebizonyították igazukat FOTÓ: BIELIK ISTVÁN

Semmilyen szabálysértést nem követtek el a Fidesz székházat márciusban elfoglaló diákok, és a rendőrség sem tudta alátámasztani ennek ellenkezőjét – mondta ki tegnap a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB). A rendőrség szerint a 11 aktivista úgy élt volna vissza a gyülekezési joggal, hogy gyalogosan ment a Lendvay utcába, amit be kellett volna jelenteniük. A bíróság megállapította: a Fidesz székház magánterület, ahol a gyülkezési jog nem érvényes.

Minden szempontból teljesen törvényes akció volt a Fidesz székházának elfoglalása – ez derült ki a PKKB tegnapi döntéséből, amellyel megszüntette a gyülekezési joggal való visszaélés miatt indult szabálysértési eljárást 11 aktivista ellen, és hatályon kívül helyezte a rendőrség korábbi, 400 ezer forintos bírságról szóló határozatát. A rendőrség ezzel elveszette az esélyét, hogy a székházfoglalás miatt felelősségre vonja a tiltakozókat.
A “Bajnai-gárda” győzelme
Nem mi álltunk mögöttük, de kezdettől mellettük állunk – üdvözölte a bíróság döntését az Együtt-PM. Mint írták, a rezsim ugyan előszeretettel minősítette őket a Bajnai-gárda névvel, a székházfoglalás szervezői független, civil, de “megalázott, a jövőjükért aggódó” diákok voltak.

Az Alkotmány nem játék! közösség tagjai azért álltak bíróság elé, mert a rendőrség meglehetősen abszurd jogértelmezésének áldozatai lettek. Az alaptörvény negyedik módosítása miatt idén március 7-én – négy nappal a parlamenti zárószavazás előtt – fiatalok egy csoportja birtokba vette a Fidesz Lendvay utcai székházát. A demonstrálók erőszak nélküli csendes ülősztrájkba kezdtek. Hamarosan a Fidesz-székház biztonsági őreiként fellépve a korábban gyilkosságért elítélt Sz. Ferenc és egy társa elkezdte kirángatni a fiatalokat. Utóbb kiderült, mindketten Kubatov Gábornak, a Fidesz kampányfőnökének dolgoznak. Egy héttel később, mivel a Fidesz szerint “az épületben családanyák rettegtek”, garázdaságért feljelentették a tüntetőket. Ezt később az ügyészség elutasította.

A rendőrség, bő két hónappal az akció után, május 27-én 400 ezer forintos bírságot rótt ki a gyülekezési jog megsértése miatt a tüntetőkre, azzal az indokkal, hogy a tiltakozás már az utcán elkezdődött a sétálással, amit be kellett volna jelenteniük. Ám Pelle Andrea, az aktivisták jogi képviselője elárulta, a rendőrség – amely az ügyvéd szerint Futó Barnabás ügyvéd feljelentésére járt el – eleinte nem közölte, pontosan miről szól az eljárás. Csak a bírságról szóló határozatban írták le, hogy a tüntetőknek szerintük be kellett volna jelentenie a “vonulást”. Erre azonban semmi nem kötelezte őket: ugyanis az akció “célpontja” a magánterületnek minősülő Lendvay utcai székház volt, így nem volt mit bejelenteni.

“Ez olyan, mintha egy pártkongresszusra szervezetten, buszokkal szállítanák a résztvevőket, és mégsincs belőle szabálysértési eljárás” – adott érzékletes példát Pelle. Pedig a rendőrség több trükköt bevetett: így azt, hogy a fiatalok skandáltak, és transzparenseket mutogattak az utcán, vagy hogy egy pár másodpercre megálltak tanácskozni. Miközben a rendőrségnek semmilyen felvétele nem volt az állításairól, az aktivisták videókkal igazolták, hogy nem történt ilyesmi. “Az egyetlen vizuális elem egy Levi’s esernyő volt” – mondta egyikük. Kifejezetten ügyeltek rá, hogy a táblákat a ruhájuk alatt, elrejtve vigyék a helyszínre. “Semmi olyat nem tettünk, amit egy átlagos sétáló ne tett volna” – mondta másikuk. A KDNP-hez is elmentek volna, “de annyira szimbolikus kormánypárt, hogy nincs is székháza”.

A vád érvei is derűs perceket okoztak; szerintük “bár rejtetten történt” a táblák szállítása, a tiltakozók nem tanúsítottak jogkövető magatartást. A politikai véleményüket a bíróság előtt sem titkoló diákok rendreutasításaként Radácsyné Karsai Zsuzsanna bírónő annyit mondott, lehet ugyan bárhol tiltakozni, “elméletileg szólásszabadság van”, de ennek nem a bíróságon van a helye.

forrás:népszava online.hu
szerző: Barna L. Norbert

Leave a Reply 700 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: