< Böngészés > Főoldal / Fogyasztóvédelem / Blog article: Nemcsak az elmaradt pótlékok miatt perelik a Tescót

| Mobile | RSS

Nemcsak az elmaradt pótlékok miatt perelik a Tescót

2013. október 31. | hozzászólás | Fogyasztóvédelem

Egy háttéregyeztetésen elfogadhatatlanul alacsony, 35 milliós összeget ajánlott a Tesco azoknak a gépkocsivezetőknek, akik munkaügyi pert indítottak az áruházlánc ellen – közölte a 168ora.hu-val dr. Nyitrai Károly, a sofőröket képviselő ügyvéd. A Tesco szerint ők betartják a jogszabályokat, és folyamatosan megegyezésre törekszenek.
Dr. Nyitrai Károly emlékeztetett rá, az ügy 2010-ben pattant ki, a Tesco 2011-ben körülbelül 220 millió forintot – tartozásának egy részét – kifizette a gépkocsivezetőknek. Az áruházlánc idén újabb 150 milliót kifizetett a gépkocsivezetőknek, de csak azoknak, akik nem indítottak munkaügyi pert, és nem is követeltek semmit. Azok, akik 2010 óta folyamatosan követelik a pótlékaikat, egy úgynevezett csomagajánlatot kaptak. Ez azt jelenti, hogy a Tesco képviselője megbeszélésre hívta a vállalatot perelő harminc dolgozót, akiknek összesen 35 millió forintot ajánlott, ha aláírnak egy papírt, amelyben lemondanak minden további követelésükről.

„Ezt természetesen nem tudtuk elfogadni. Most az a furcsa helyzet állt elő, hogy azok a gépkocsivezetők, akik nem követeltek semmit, és már az igényeik is elévültek, több százezer, akár millió forintos összeget is kaptak” – mondta dr. Nyitrai Károly, hozzátéve, hogy ők tavaly egy több mint hetvenmilliós ajánlatot tettek a Tescónak, amelyet a cég nem fogadott el.

A tárcsalások már zajlanak, az eljárás azonban, ha a felek nem tudnak megegyezni, akár évekig is eltarthat. Az ügyvéd szerint a per nemcsak elmaradt pótlékok miatt zajlik. Álláspontjuk szerint ugyanis a Tesco úgy foglalkoztatott gépkocsivezetőket, hogy súlyosan és hosszú időn át megsértette az utazó munkavállalókra vonatkozó igen szigorú pihenési előírásokat, és valószínűleg csak a szerencsének köszönhető, hogy a fáradt sofőrök nem okoztak balesetet. A gépkocsivezetőknek a családi élet megnehezülése miatt nem vagyoni kártérítési igényük is van – közölte dr. Nyitrai Károly.

A 22 ezer embert foglalkoztató Tesco Magyarország a 168 Óra Online megkeresésére közölte, működésük során betartják a vonatkozó jogszabályokat és rendeleteket, illetve az ezekkel összhangban álló belső szabályaikat is.

Kiemelték, hogy a Tesco folyamatosan egyeztet a szakszervezetekkel és a sofőrökkel egy folyamatban lévő peres ügy kapcsán. Az egyeztetések során a Tesco ezúttal is megállapodásra törekszik.

Az áruházlánc a gépkocsivezetőkkel folytatott egyeztetések tartalmáról ugyanakkor – tekintettel a folyamatban lévő peres eljárásra – nem adott bővebb információt.
forrás:legfrissebb hírek

Leave a Reply 1782 megnézve, 1 alkalommal mai nap |