< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Polt kerüli a választ: ki nyomoz a Clodo-ügyben?

| Mobile | RSS

Polt kerüli a választ: ki nyomoz a Clodo-ügyben?

Egymillió német márkát adott át a bombagyárosként elhíresült Dietmar Clodo egy ismeretlen, kormányzati potentátnak 1994-ben. Hogy kinek, azt a bejelentést közlő HVG jogi okokból nem írta le, ám Clodo megjegyezte: az illető ma is fontos pozíciót tölt be. A legfőbb ügyész mégsem hajlandó nyomozni.

Dietmar Clodo neve az alvilági leszámolások kapcsán vált ismertté Magyarországon, a bombagyárost 1998-ban ítélték tíz év börtönre. Az ügy pikantériája, hogy kiderült: Orbán Viktor első és második kormányának belügyminiszterével, Pintér Sándorral több ízben is találkozott. Pintér csupán egy esetet ismer el, míg Clodo szerint háromszor is folytattak megbeszélést, valamint hozzátette: a későbbi belügyér pontosan tudta, mivel foglalkozik ő.
Clodo 2005-ben szabadult Németországban, idén szeptemberben pedig interjút adott a HVG című hetilapnak. Abban egyebek mellett kijelentette: egy olyan személynek, aki a magyar politikai életnek akkor is fontos szereplője volt és ma is az, Szemjon Mogiljevics megbízásából át kellett adnia a lakásán egy egymillió német márkát tartalmazó táskát, ragaszkodnia kellett ahhoz, hogy azt kinyissa, és erről egy rejtett kamerával fölvételt készített. A szöveg megjelenése után Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője írásbeli kérdéssel fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez, amelyben az iránt érdeklődött, hogy az interjú alapkán elrendelnek-e nyomozást, minek tekinti a vádhatóság feje az abban elhangzottakat?

A legfőbb ügyész október elejei válaszában kijelentette: a “megfogalmazott kérdés – tartalma szerint – feljelentésnek minősül, ezért azt a további szükséges intézkedés megtétele végett a Fővárosi Főügyészségnek küldtem meg.”

Vadai azonban nem elégedett meg e kurta válasszal, ugyanis szerinte “… a jogszabályi hely nem biztosít tartalom szerinti mérlegelésre lehetőséget, illetve átminősítésre jogot, így Önnek a kérdésre vonatkozó tájékoztatást kellett volna megadnia.” Vadai állítja: “az újságcikk nem tartalmazott, annyi és olyan információt, amely számomra elegendő lett volna egy megalapozott feljelentés megtételéhez; amennyiben Ön úgy ítéli meg, hogy az újságcikk kellő alapot ad egy feljelentés megtételéhez, akkor viszont az eljárást — feljelentés nélkül – magának az ügyészségnek kellett volna hivatalból megindítania.”

A képviselőnő panasza azonban ismét süket fülekre talált, Polt az újabb kérdésre is rövidke választ adott: “a Fővárosi Főügyészség a K/12555 számon bejelentett írásbeli választ igénylő kérdését feljelentésként értékelte, és a feljelentést a 2013. október 17. napján kelt határozatával a Be. 174. §-a (1) bekezdés d) pontja alapján – érdemi vizsgálat nélkül, elévülés címén -elutasította.”

Bárkinek is adott egymillió márkát az alvilág bombagyárosa, bármilyen posztot is tölt be most ez az illető, annyi bizonyos: nem az ügyészségen fog múlni, hogy kiderüljön az igazság.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 898 megnézve, 1 alkalommal mai nap |