< Böngészés > Főoldal / Fogyasztóvédelem / Blog article: fecsego.eu a Kisteleki kirakodó vásárban… avagy a fogyasztóvédelem görbetükre Itt találkoztam Dudás Zoltánnal a Jobbik Csongrád megyei alelnökével s családjával.

| Mobile | RSS

fecsego.eu a Kisteleki kirakodó vásárban… avagy a fogyasztóvédelem görbetükre Itt találkoztam Dudás Zoltánnal a Jobbik Csongrád megyei alelnökével s családjával.

2013. november 3. | hozzászólás | Fogyasztóvédelem

fecsego.eu a Kisteleki kirakodó vásárban… avagy a fogyasztóvédelem görbetükre Itt találkoztam Dudás Zoltánnal a Jobbik Csongrád megyei alelnökével s családjával.

Többen jelezték, hogy nézzünk ki a vásárba. Számtalan fogyasztóvédelmi szabálysértést lehet látni hónapról-hónapra. Szerkesztő Úr! – ha vissza akar repülni az időben, akkor ez kiváló lehetőség egy újságírónak!
A mai kereskedelmi visszaélések hűen tükrözik a piaci körképet.
Ebben a közegben minden megtalálható,(!) az árucikkek tárháza a görbeszögtől a használt vécécsészén át, a lyukas lavóron, a rozsdás vascsövön keresztül a lópatkóig! A piac zenéje megfelelt a kor követelményének. Az emberi beszéd Bábeli zűrzavari képe, metaforáját láttam megtestesülni…

A “kereskedők” női bugyit, férfi alsót, kesztyűt, sapkát,bőrkabátot, motoros cuccokat, játékot, édességeket, szövetet, edényeket, teljes konyhabútort, autóalkatrészeket, vízszivattyúkat, villanymotorokat, s még sorolni is hosszú lenne e termékek összetételét. A lim- lom, a rozsdás vasalkatrészek a tó közelében terjeszkedtek a mocsokban… ennyi haszontalan eszközt már rég láttam! Az alkudozás mesteri fokon terjedt a vásárlók között. A megvett villanyeszközöket nem lehetett kipróbálni…

Egy alku története

– Biztos működik? – kérdezte a mackónadrágos gumicsizmás férfi.
– Ez ne működne! Öcsém, azt hiszed kihoznám a piacra? – majd a szemébe nézett a gyámoltalan kérdezőnek. Ennek nehéz lett volna elmagyarázni a fogyasztóvédelmi törvény adta lehetőségeit.
-Oszt mennyié adod? Az árus a szeme sarkából figyelt, később ellentmondást nem tűrő hangon
-1o ezerért.
-Az nekem sok!
-Oszt mennyié vinnéd el.
-Ötért.
-Az kevés öcsém. -s elfordult.

Számlát, sem nyugtát nem adtak a “kereskedők”!

A cipőárus felháborodott, mikor a kismama nyugtát kért,azzal, hogy kinek lehet visszavinni ha pl, leszakad a talpa. A kövér asszonyság kikapta a kezéből s annyit mondott; – lehet haladni. A tömeg nemhogy megvédte volna a sorstársát…
Nem értem a NAV hozzáállását.

E- piacok közszereplőitől több millió büntetést lehetne beszedni – gyarapítani a állami büdzsé bevételét. Erre fel kell készülnie a NAV- nak! Sok ember, feketézők, kontárok, élnek, – ezzel a lehetőséggel -mint hal a vízben. Az adózást nem is ismerik!
A rendőröknek, fogyasztóvédelmi ellenőröknek is javítani kellene a hozzáállásaikon, pl, ellenőriznék az áru eredetét, a vállalkozói engedélyeket, a műszaki leírások meglétét, a garancia levelek bélyegzővel ellátott példányait…stb.. Miért vannak a polgárőrök? Vigyorogni, lángost enni, kisfröccsöket inni, mindenki tud vagy nem?

Ott létem alatt egyetlen egyszer sem láttam az asztalokon számlát, vagy nyugtát.

A NAV előadója épp erről beszélt a sajtó valamint a kereskedők, illetve a könyvelőknek a pénztárgépek bevezetése előadásában, amit dián megerősített. Ezekről a hiányosságokról kérdezték az előadókat a hallgatók. Mindig minket találnak meg az ellenőrök! – azonban a piacokon,- a feketemunkások, adócsalók visszaszorítását – a szigort folyamatosan alkalmazniuk kellene a közszereplőknél is.
A női bugyikat, a kínaiak s magyar kereskedők 3oo-45o-Ff-ig adnak az üzletekben, addig a koszos piacokon 120-200 Ft között lehet megvásárolni! Az ANTSZ egészségügyi előírásait a piacokon nem is ismerik, nem adóznak, nem fizetnek TB-t, sem járulékokat…stb. Itt térdig érő koszban áll a vásárló! Jogait a porba- szemétbe tapossák az “árusok”!

Két ember beszélgetését rögzítette a fülem

– Gyere Jóskám, menjünk a kontárhoz. Visszahoztam a tőle vásárolt villanymotort. Kitekerem a nyakát.
– Hol van az a szemét?
– Ott a szutyokban a tó mellett.
Követve a beszélgetőket, láttam a kontárnak hívott embert! A porban – piszokban hevertek a villanymotorok. Ruhája zsíros, olajfoltos és szakadt volt. Hányingert kaptam a látványától. A bamba pofáján torz vigyor jelent meg, mikor meglátta az embereket!

Megszólítottam egy árust, Béla bát. Ő mondta így hívjam

-Hány éves Béla bá? Kérdésre kérdéssel válaszolt.
-Mennyinek gondolsz?
-Talán hatvan?
-Eltaláltad.
– Mióta jársz piacozni?
-Amióta kirúgtak a munkahelyemről.
-Honnan jött ez az ötlet, s miért rozsdás vasakat, használt tárgyakat árulsz?
-Tudod barátom, ezt lehet ingyen beszerezni! A lomtalanítás, a hagyaték felszámolást ingyen elviszem. Az örökös is jól jár, meg én is.
-Miből állapítod meg az árat. Nevetni kezdett.
-Amennyiért elviszik. Érkezett egy vásárló. Kapás van, kacsintott felém
-Mennyiért adod a szivattyút?
– Mennyit ér neked barátom.
– Elviszem háromezer forintért.
– Lásd jó szívem… meg én is mennék már. Add a lóvét s szaladj.
-Ez a kommunikáció gyors s velős volt. Mind a ketten jól jártak.

Találkoztam Dudás Zoltán Jobbikos Csongrád megyei alelnök Úrral. Üdvözöltük egymást.
Örömmel beszélt az országgyűlési képviselő jelöltségéről. Hisz a kampány már elkezdődött!Legutóbb Szentesen várta a tömeg. Több média kíváncsi volt a Jobbik országgyűlési képviselőinek a bemutatkozására. A terem megtelt hallgatókkal. A kérdések “pofonjai” célba találtak. – mivel tudjuk a két pont között a legrövidebb távolság az egyenes. – mondta nevetve a képviselő jelölt Úr! – majd így folytatta… a Kisteleki lakossági fórum is kiválóan sikerült. Többen arról kérdeztek, mikor váltjuk le a polgármestert, hisz elmarasztalta a bíróság, igaz csak pénzbírságot kaptak a jegyző asszonnyal közösen. Továbbiakban nincs erkölcsi alapjuk! A város új vezetést akar! A csibészes mosolya arra a következtetésre juttatott…nincs befejezve, nincs írás nincs nő!

2013.november 02
-oil-

Leave a Reply 2309 megnézve, 1 alkalommal mai nap |