< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Oroszország Szűk esztendők//// Russia lean years

| Mobile | RSS

Oroszország Szűk esztendők//// Russia lean years

Oroszország
Szűk esztendők

Az orosz GDP növekedéséhez vagy csoda kell, vagy a gazdasági szerkezet átalakítása – állítja a befolyásos moszkvai újság, a Kommerszant. Az orosz közgazdászok már csak azon vitatkoznak, hogy az év második fele a stagnálás vagy a recesszió jegyében zajlik-e az országban. KULCSÁR ISTVÁN írása.
A hanyatlás annál is mellbevágóbb, minthogy Vlagyimir Putyin első elnökségétől, tehát nagyjából 2000-től kezdve megszilárdult a jelcini időszakban még ezer sebből vérző orosz gazdaság. Évről évre növekedett a bruttó nemzeti össztermék, és emelkedett vele együtt a lakosság életszínvonala. Az évtized első hét esztendeje a konjunktúra hét bő esztendeje volt. Bár a 2008-ban kirobbant világválság Oroszországban is alaposan visszavetette a kedvező folyamatokat, azután megkezdődött a kilábalás. Tavalyelőtt és tavaly a GDP ismét 3-4 százalékkal gyarapodott, és Putyin már olyan hat-nyolc éves kifutású tervvel lépett népe elé, amelyben – a hadsereg gyors fejlesztésén túlmenően – igen jelentős infrastrukturális beruházások valósulnak meg, köztük a Moszkva–Kazany-szuperexpressz és a Moszkva körüli második autópálya-körgyűrű építése, a transzszibériai vasút rekonstrukciója.

Az elmúlt hónapokban azonban fokozatosan fény derült arra, hogy az amúgy is alacsony ipari termelékenység, a versenyképesség stagnálása, a változatlan, sőt erősödő kézi vezérlés, a mindinkább elharapódzó korrupció és számos más tényező miatt a nagy lélegzetű tervek alighanem füstbe mennek. A bruttó nemzeti termék negyedévről negyedévre gyorsuló ütemben csökken, holott az eredeti tervek szerint az idén 3,5 százalékkal kellene nőnie. Ezt a célszámot később 2,6, azután 1,8 százalékra módosították, ám ennek a megvalósulása is erősen kétséges. Andrej Klepacs helyettes gazdaságfejlesztési miniszter nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy bár egyes adatok szerint az első félévben a GDP 1,4 százalékkal még nőtt, valójában az orosz gazdaság „nulla növekedést” mutatott fel. Immár két hónapja csökken az ipari termelés, és nő a munkanélküliség. Eközben viszonylag gyorsan növekszik a fogyasztói árindex. Októberben az infláció már 6,3 százalékos volt. Különösen az alapvető élelmiszerek drágulnak. A burgonya ára például októberben 30 százalékkal haladta meg az előző hónapit. Alig vannak új beruházások, a külföldi tőke – az orosz vezetők csábító ígéretei ellenére – valósággal menekül Oroszországból.

Fotó:EUROPRESS/AFP

A Vedomosztyi című napilapban szeptember végén közzétett cikkében Dmitrij Medvegyev miniszterelnök a beruházásokat szorgalmazta, és korábbi vesszőparipáját, az innovációt sürgette. Írásában ugyan igyekezett a nehézségeket a külső körülményekkel magyarázni, de éreztette, hogy az ország csak akkor juthat ki „a világban kialakult bonyolult gazdasági helyzetből”, ha a hazai vállalkozók jelentős könnyítéseket kapnak, és különösen ha a kis és közepes vállalkozások előnyös hitelekben, állami támogatásban részesülnek. A biztatásnak szánt terjedelmes cikk hangneme végső soron nem túlságosan optimista. Putyin azonban a közelmúltig rendre az „Oroszország jobban teljesít”-szellemben nyilatkozott. Enyhén szólva nem egészen megalapozottan.

Anton Sziluanov pénzügyminiszter a minap kijelentette, hogy a Moszkva–Kazany-expresszvonal (amely pedig Putyin „kedves gyermeke”!) a tervezett határidőre csupán félig készülhet el, arról nem szólva, hogy építésének költségei csak nyolcvankilenc év alatt térülnek meg. Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter erre ráduplázott, amikor úgy nyilatkozott, hogy a Moszkva körüli külső autópályagyűrű terve még ennél is kockázatosabb. Az idei költségvetés bevételei (ez megint csak a pénzügyminiszter becslése) a GDP 1,6 százalékát kitevő ezermilliárd rubellel maradhatnak el a tervezettől.

E tények fényében immár Putyin elnök is kénytelen volt felkészíteni a lakosságot a várható megszorításokra. Ugyanakkor nem változnak a technikailag meglehetősen legatyásodott hadsereg fejlesztésére fordítandó óriási kiadások. A Financial Times azt írja, hogy a jelenlegi évtizedben összesen 755 milliárd dollárt költenek erre a célra. Márpedig szinte bizonyosnak mondható, hogy ebből Putyinék nem engednek.

A fegyveres erők modernizálása ugyan a tisztek lakáskörülményeinek, a laktanyák korszerűsítésének, a katonák étkeztetésének, egyenruha-ellátottságának javítását is magában foglalja (még a kapcát is zoknira cserélik!), de az összeg java részét a hadsereg és a haditengerészet átfegyverzésére (a különféle rakétavédelmi rendszerek felújítására, atomerő-meghajtású csapásmérő tengeralattjárók, BMT–72 Terminátor harckocsik, Szu–35 harci repülőgépek beszerzésére) fordítják. Óriási összegeket emésztenek fel a jövő évben Szocsiban sorra kerülő téli olimpia, valamint a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság infrastrukturális beruházásai és rendezési költségei (a Fekete-tenger melléki városban megrendezendő játékok költségei két és félszeresen felülmúlják a londoni nyári olimpiáét), és mivel ez Putyinék számára presztízskérdés, bizonyosra vehető, hogy ebből sem faragnak le.

Mindezt természetesen valahonnan pótolni kell. Az állam máris rátette a kezét a dolgozók nyugdíjalapjára, amivel a kormány tartalékalapját kívánják gyarapítani. Sokan attól tartanak, hogy a következő években fogyásnak indulnak a büdzsének az egészségügyre és az oktatásra fordítandó tételei, ami már rövid távon is visszaüt, távlatilag pedig az ország egész jövőjét kedvezőtlenül befolyásolja. A kiadások visszafogása érdekében „optimalizálják” (értsd: jelentősen csökkentik) az állami költségvetésből finanszírozott alkalmazottak – pedagógusok, egészségügyi dolgozók, köztisztviselők – számát, a megmaradók bérét pedig befagyasztják. E leépítések, plusz az iparban bekövetkező elbocsátások következtében a munkanélküliség jövőre várhatóan legalább egy százalékponttal növekszik.

Az egész orosz gazdaság helyzete meglepően nagy mértékben függ a szénhidrogének világpiaci árától. 2013–2015-ben ugyanis – állítják a moszkvai Gajdar Gazdaságpolitikai Intézet elemzői – „a kőolaj–földgáz-bevételek teszik ki a szövetségi költségvetés 44-46 százalékát”. Néhány hónappal ezelőtt Moszkvában még reménykedhettek abban, hogy az esetleg a Szuezi-csatorna lezárásához vezető egyiptomi zavargások, valamint a Nyugatnak az egész Közel-Keletet destabilizáló szíriai beavatkozása következtében a kőolaj világpiaci ára a jelenleginek akár csaknem a másfélszeresét, a 150 dollár/hordót is elérheti. A legutóbbi fejlemények nyomán azonban egyelőre semmi sem mutat arra, hogy a közeljövőben jelentősen emelkedne a kőolaj és vele együtt a földgáz ára. Ellenkezőleg, a palaolaj és a palagáz növekvő mértékű kinyerésének köszönhetően középtávon éppenséggel csökkenni fog, talán nem is kevéssel. Akkor pedig az orosz vezetésnek (és persze a népnek is) még nagyobb gondokkal kell szembenéznie.

Mindez alaposan feladja a leckét a még mindig népszerű, de egyre csökkenő támogatottságot felmutató Putyin-rezsimnek, amely már így is mind erőszakosabban lép fel tényleges ellenzékével, az elégedetlenkedőkkel szemben. Most szűk esztendők köszöntenek Oroszországra. Az életszínvonal süllyedése, az életminőség romlása pedig sok politikai rendszert kikezdett már.
szerző:Kulcsár István

forrás:168 óra.hu

Russia
lean years

Russia’s GDP growth or a miracle , or transformation of the economic structure – sets the influential newspaper in Moscow , the Kommersant . The Russian economists argue only that the second half of the year of stagnation or recession in the spirit of going to the country. Write KULCSÁR , I. .
The decline is even mellbevágóbb than the first presidency of Vladimir Putin , that is from roughly 2000 established the Yeltsin period, Russia’s economy is bleeding from a thousand wounds . Year on year growth of gross domestic product, and with it the increased standard of living . First seven years of the decade was a boom seven good years . Although the global crisis that erupted in 2008, Russia is thoroughly back the favorable trends , and then began the recovery . Prior to last year, and again last year , GDP grew by 3-4 percent and Putin already has a six – to eight-year plan kifutású people , which – in addition to rapid development of the army – a significant investment in infrastructure will be implemented , including the Moscow – Kazan – super- express and second ring road around Moscow highway construction and reconstruction of the Trans-Siberian railway .

However, in recent months, gradually turned out that due to the already low industrial productivity and competitiveness of stagnation , the same, or even stronger manual control, the increasingly elharapódzó corruption and numerous other factors the grandiose plans probably go up in smoke . The gross domestic product decreased at an accelerating rate from quarter to quarter , even though the original plans for this year should grow by 3.5 percent . This target then 2.6, then revised 1.8 percent, but this is achieved, it is highly doubtful . Deputy Economic Development Minister Andrei Klepacs recently said that although according to some figures for the first half of this year , GDP grew 1.4 percent more , in fact, the Russian economy has “zero growth ” showed up. Now two months of decline in industrial production and growing unemployment rates . Meanwhile, the relatively rapid increase in the consumer price index . In October, inflation was 6.3 percent . In particular, the basic foods become more expensive . The price of potatoes in October, for example, 30 percent higher than the previous hónapit . There is little new investment , foreign capital – despite the enticing promises of Russian leaders – practically running away from Russia.

Photo: EURO PRESS / AFP

The Vedomosztyi newspaper article was published in late September the prime minister Dmitry Medvedev called for investments , and former hobby , urging innovation . He wrote about the same tried the difficulties of external circumstances to explain , but it was felt that the country can only get the ” developed world difficult economic situation ” if domestic entrepreneurs play a significant relief , and especially small and medium enterprises benefit credits , state grants receive . Lengthy article for the encouragement tone is ultimately not too optimistic. But Putin recently denote the “Russia is doing better ,” said the spirit . Put it mildly, not quite validly .

Anton Sziluanov Finance the other day said that the Moscow – Kazan – express line ( which is Putin’s ” dear child !” ) The proposed deadline only half will be completed , it does not mention that the cost of building recouped in just over eighty- nine years. Economic Development Minister Alexei Uljukajev this ráduplázott when he said that the outer ring highway around Moscow’s plan is even more risky . This year’s budget revenues ( again, this is only the Minister of Finance estimates ) remain 1.6 percent of GDP in trillions of rubles budgeted.

In the light of these facts, now President Putin also had to prepare the population for the expected cuts . However, it is devoted to the development of technical change rather legatyásodott huge military spending. The Financial Times writes that the current decade, a total of 755 billion dollars are spent for this purpose. It is almost certain, say that Putin does not allow this .

The modernization of the armed forces as officers living conditions of the barracks modernization of the military canteens of improving the uniform – supply of includes (even Kapca also socks changed ! ) , But part of the total assets of the Army and Navy átfegyverzésére ( the various missile defense systems renovation of nuclear -powered submarines to strike , BMT -72 Terminator tanks , purchase of Sukhoi Su -35 combat aircraft ) focus. Huge amounts consumes to be held next year in Sochi Winter Olympics, as well as investment in infrastructure and planning costs of the 2018 Russian World Cup ( on the Black Sea littoral in organized games cost two and a half times superior to the London Summer Olympics ) , and since it Putin’s prestige issue for it is certain that this did not carve it .

All this , of course, had to be replaced. The state has already put his hand on the employees pension fund , which the government reserve fund intended to augment . There are fears that the next few years has started to wane in the budgets for health and education devoted to items that have a backlash in the short term and the long term future of the whole country adversely affected. In order to cut expenditures, ” optimize ” ( ie, significantly reduced ) staff funded from the state budget – teachers , health workers , civil servants – the number of the remaining wages are frozen. This downsizing, layoffs occurring in the industry due to the extra unemployment next year is expected to at least one percentage point increase.

Position of the entire Russian economy is largely dependent on the surprisingly hydrocarbons in the world market price. 2013-2015 – in fact – produced in Moscow Gaidar Institute for Economic Policy analyst – ” the crude oil and natural gas revenues make up 44-46 percent of the federal budget .” A few months ago in Moscow is hoping for that in any of the Suez Canal closing of the leading Egyptian unrest and the West throughout the Middle East destabilizing Syria intervention due to world oil price from present levels up to nearly a half times the $ 150 / barrel could reach . However, so far there is no indication that the light of recent developments in the near future a significant rise in the crude oil and natural gas prices along with it . On the contrary , thanks to shale oil and shale gas extraction increasing in the medium term will actually decrease, not even slightly . Then the Russian leadership (and of course also to the people ) are facing major problems .

This is a lesson well give up the still popular but showing declining support for Putin regime , which is already in force and violent opposition of the actual , as opposed to elégedetlenkedőkkel . Now lean years are welcome Russia. The standard of living is dropping , loss of quality of life and many have tried to fight the political system.
Author : Stephen Kulcsar

Source: 168 óra.hu

Leave a Reply 320 megnézve, 1 alkalommal mai nap |