< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Egyre biztosabb, április 6-án lesz a parlamenti voksolás

| Mobile | RSS

Egyre biztosabb, április 6-án lesz a parlamenti voksolás

Újabb fideszes politikus fecsegte ki, hogy április 6-án lesz az országgyűlési választás. Németh Szilárd a TV2 Mokka című műsorában a kérdésre, hogy képviselőként vagy polgármesterként politizálna-e 2014 után, azt válaszolta, “úgy néz ki, hogy az április 6-i országgyűlési választásokon fogok indulni”.

A fideszes politikus elszólására az Origo lett figyelmes, ám azt lapunk írta meg elsőként, hogy a Fidesz vezetése külön rendezné a 2014-es két tavaszi voksolást, az országgyűlésit és az európai parlamentit (EP), holott mivel utóbbi május 25-én lesz, akár megtarthatnák egy napon is.

Akkori információinkat azóta sem cáfolták, sőt, később egy névtelenül nyilatkozó kormánytag április 6-át nevezte meg lehetséges időpontként az atv.hu-nak. Ezt a dátumot kotyogta ki Seszták Miklós is a parlamentben, noha a KDNP-s képviselő utólag visszakozott. Ám Orbán Viktor kormányfő azt már a szeptember végi Fidesz kongresszuson kijelentette: “most, hét hónappal a választások előtt…”, ami egyértelműsítette: a Fidesz úgy számol, hogy áprilisban lesz a választás.

Persze hivatalosan Áder János államfő jelölheti ki, melyik áprilisi vagy májusi vasárnapon tartják a választásokat. A voksolás hagyományosan vasárnap zajlik, az időpont nem eshet nemzeti ünnepre vagy munkaszüneti napra, illetve az azok előtti vagy utáni napra. Jövőre április 20-án lesz húsvét vasárnap, így Áder április 6., 13., valamint 27. között válogathat, amennyiben eleget tesz a kormánypárti iránymutatásnak. Ha viszont mégis májusi dátumot választana, akkor 4., 11., 18., vagy éppen 25-e jöhet szóba, utóbbi időpontban az országgyűlési és az EP-választás egybeesne.

Az ellenzéki pártok szerint a kampányt is őszintébbé tenné és jelentős adóforint-megtakarítást is jelentene, ha a két tavaszi voksolást egy napon rendeznék. A külön választás kizárólag a Fidesz számára kedvező, hiszen – mint azt Tóth Zoltán választási szakértő korábban lapunknak elmondta – a kormánypártnak vélhetően sem a fokozott nemzetközi figyelem, azaz az uniós választási megfigyelők jelenléte, sem pedig a magas részvételi arány nem lenne ínyére.

szerző:Biró Marianna

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 174 megnézve, 1 alkalommal mai nap |