< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A Vaterát is figyeli a NAV

| Mobile | RSS

A Vaterát is figyeli a NAV

A cigarettacsempészet ellen küzdenek. Adatokat gyűjtenek, próbavásárolnak.

A NAV komolyan veszi a dohányzás elleni harcot, még komolyabban a jövedéki adó megfizetése nélkül forgalmazott termékek elleni hajszát.

Orbán Gábor adó- és pénzügyekért felelős államtitkár tegnap a parlamentben képviselői kérdésre adott válaszából kiderült, hogy többek között cigarettacsempészek után kutatva a NAV figyeli a legfontosabb internetes adok-veszek portálokat. Ebben az évben hat portálról, a TeszVeszről, a Vateráról, az Apródról, a Topapróról, az Expresszről és az Apróhirdetésingyen oldalról összesen 1289 hirdetést vetetett le a hatóság jövedéki törvénysértés miatt. Ezek több mint fele, összesen 710 hirdetés szólt dohányáruról.
Szabály, következmény

A hirdetéseiket rendszeresen megújító hirdetők adatait a NAV bekéri és próbavásárlásokat eredményez. Ez persze egyre nehezebb, hiszen az eladó és a vevő ritkán találkozik, ma már jellemzőbb az utánvételes postai küldeményként történő adás-vétel, ezért a NAV a postacsomagokat is ellenőrzi.

Házkutatás is lehet

Orbán váaszából az is kiderül, hogy a jövedéki törvény alpján a hatóság „helyszínellenőrzést” is végez. Ha ellenőrzött forrásból származó információ áll rendelkezésükre, akkor a NAV munkatársai bárhol, bárkinek a tulajdnában lévő ingatlanon, épületben ellenőrzést tarthat kereskedelmi mennyiségű adózatlan jövedéki termékek után kutatva.
forrás:hír24.hu

Leave a Reply 225 megnézve, 1 alkalommal mai nap |