< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Lettország: az államfő szerint gyilkosság történt

| Mobile | RSS

Lettország: az államfő szerint gyilkosság történt

Lettország: az államfő szerint gyilkosság történt

A szupermarket tetejének a maradék része is beszakadt, és az épületnek már csak a falai állnak. Az esetnek eddig ötvennégy halálos áldozata van, de a mentés még nem ért véget.

Már csak a falai állnak annak a rigai bevásárlóközpontnak, amelynek a teteje csütörtökön eddig tisztázatlan okokból részlegesen beszakadt, majd egy másik darabja mentés közben beomlott. A tető fennmaradó része szombat délután szakadt be, de az AP hírügynökség információ szerint senki sem sérült meg.

Szombaton a tűzoltók újabb holttesteket találtak a romok alatt, így az áldozatok száma ötvennégyre emelkedett. Tíz család azonban továbbra is keresi hozzátartozóját. A BBC beszámolója szerint a tűzoltók időről időre kikapcsolják gépeiket, és megkérik a rokonokat, hogy hívják fel családtagjukat, hátha a telefoncsörgés segítségével megtalálják őket a törmelék alatt. A BBC tudósítója ugyanakkor úgy véli, kicsi az esélye annak, hogy két nappal az eset után még élőkre bukkannak. A balesetben további negyven ember megsérült, közülük szombaton huszonkilencet még kórházban ápoltak.

Andris Berzins lett államfő az esetet gyilkosságnak nevezte, és a katasztrófa mielőbbi kivizsgálását szorgalmazza. Berzins az LTV lett köztévének azt mondta, hogy nem természeti katasztrófa történt, hanem saját hibájukból következett be a baleset. A hatóságok szerint a tetőre épülő kerthez szállított nagy mennyiségű föld okozhatta a tető beomlását.

Lettországban a tragédia miatt szombattól háromnapos gyászt rendeltek el. Emiatt lemondtak számos kulturális rendezvényt, köztük koncerteket és színházi előadásokat, és elmaradnak a tervezett sportesemények. Több televíziós csatorna ezen a három napon nem közvetít reklámokat, némelyik törli programon lévő több műsorát is.

Origo

forrás:atv.hu

Leave a Reply 299 megnézve, 1 alkalommal mai nap |