< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Devizahitelek: a Kúria tollát is Orbán keze irányítja?

| Mobile | RSS

Devizahitelek: a Kúria tollát is Orbán keze irányítja?

Tisztul a kép devizahiteles-ügyben: az történik, amit a kormány akar. Ugyan a jogállamiság szempontjából ez végtelenül romboló, a jelenlegi bizonytalanságból mégis kifelé haladunk. A Kúria behódolt a kabinetnek, már csak az a kérdés: ki írja az ítéletet?

Roppant visszafogott, már-már józan hangot ütöttek meg tegnap a parlamentben a kétharmad képviselői devizahiteles-ügyekben. Először napirend előtti felszólalásában Gulyás Gergely képviselő üdvözölte, hogy a Kúria elhatározta magát a jogegységi döntés meghozatala mellett, majd Cséfalvay Zoltán, gazdasági minisztériumi államtitkár jelentette ki: katasztrófához vezetne, ha a felvételkori árfolyamon forintosítanák a devizahiteleket. Utóbbi egyenes beszéd – ha hinni lehetne egy-egy ilyen kijelentésnek, akár azt is mondhatnánk: végre valaki számolni is kezdett a minisztériumban és ráébredt, hogy nem lökhető a bankrendszer nyakába újabb 1000 milliárdos teher.
Tehát akár a józanság megnyilvánulásaiként is értelmezhetnénk mindezt, a valóság azonban más: ez csupán a győztesek nagyvonalúsága.

Elegendő az elmúlt három hét eseményeire gondolni: bár a kabinet nagy hanggal november egyig adott ultimátumot a bankoknak a helyzet megoldására, az idő lejárta után semmit nem tett a kormány. A kommunikációjukban azonban úgy célpontot találtak: a Legfelsőbb Bíróságból alakult Kúriát. Orbán Viktor miniszterelnökkel az élen a Fidesz egyre hangosabban követelte, hogy a legfelsőbb szintű bírósági testület foglaljon állást a devizahiteles perekkel kapcsolatban. Kezdetben a Kúria kijelentette: egy ideje már vizsgálják a helyzetet, de megoldást tőlük senki ne várjon, hiszen jogegységi döntésükben jogtechnikai kérdéseket vitatnak meg, globális megváltás ebből nem származik.

Két hétig volt képes a Kúria ellenállni a kabinet nyomásának. Végül bejelentették: december 16-án összeülnek, és jogegységi döntés keretében kimondják – érvényesek-e egyáltalán a deviza hitelek, és számos egyéb kérdésben is döntenek. Mi változott két hét alatt? Hivatalosan semmi. Nem hivatalosan: Orbán Viktor meglehetősen egyértelművé tette, mit vár el a független igazságszolgáltatástól.

Mindezek után egy kérdés marad csupán: a jogegységi ítéletet hol és ki szövegezi? Gulyás Gergely tegnapi felszólalásában megjegyezte, nem akarja befolyásolni a Kúriát, majd egy fél mondattal később közölte: a hitelszerződések érvénytelenségét ki kell mondani. Orbán sem akarja megmondani, mi legyen a jogegységi döntés, csupán annyit: “itt az ideje, hogy a bíróságok az emberek oldalára álljanak.” Mert hol is álltak eddig? Egy devizahiteles kontra nagybank ügyben, miután a másodfok a banknak adott igazat és nem semmisítette meg a hitelszerződést, a Fidesz szóvivője, Kocsis Máté kijelentette: “a Kúria a bankok oldalára állt. A Fidesz számára a döntés elfogadhatatlan és felháborító, a devizakárosultak joggal érezhetik úgy, hogy az igazságszolgáltatás cserbenhagyta őket.”

Nem kérdéses tehát, hogy a Fidesz és személyesen Orbán Viktor milyen jogegységi döntést vár a Kúriától. A nagy talány inkább az: ha a legfőbb bírói testület csupán két hétig volt képes ellenállni a politikai nyomásnak, akkor a véleményük megszövegezését is kiszervezték-e a Fidesz kommunikációs osztályára?
forrás:stop.hu

Leave a Reply 214 megnézve, 1 alkalommal mai nap |