< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Megkezdődött Felszámolják a legnagyobb illegális francia cigánytelepet

| Mobile | RSS

Megkezdődött Felszámolják a legnagyobb illegális francia cigánytelepet

Az egy erőmű közelében lévő üres telekről mintegy 250 személyt, köztük 70 gyereket telepítettek ki a rendőrök. A többi táborlakó egy része már korábban elhagyta a területet, kedden este pedig 300-an távoztak önként.

Megkezdődött a legnagyobb franciaországi illegális cigánytelep felszámolása a Párizs közeli Saint Ouenban, ahol mintegy 800 ember élt – közölte szerdán a helyi prefektúra.

A párizsi városi fűtést biztosító egyik erőmű közelében lévő üres telekről mintegy 250 személyt, köztük 70 gyereket telepítettek ki a rendőrök. A többi táborlakó egy része már korábban elhagyta a területet, kedden este pedig 300-an távoztak önként. A szerda reggel 8 órakor kezdődött rendőri felszámolás incidensek nélkül zajlik.

A terület – amelyen júliusban telepedtek le a kelet-európai romák -, az állami vasúttársaság (SNCF) tulajdonában van, a teherszállító vonatok sínpályái mellett. A bádogváros felszámolását az SNCF és a helyi önkormányzat kérésére rendelte el a bíróság.

Jacqueline Rouillon, Saint Ouen városának kommunista polgármestere az illetékes hatóságoknak a táborhely elfogadhatatlan higiéniás körülményeire és közbiztonsági problémáira hívta fel a figyelmét.

Október 30-án a fűtőipari vállalat panaszt tett a rendőrségen azért, mert a sínek menti viskók zavarták a 400 ezer párizsi háztartást, valamint a kórházakat és a párizsi közintézmények egy részét ellátó hőerőmű szénnel való ellátását.

A polgármester pénteken személyesen kérte meg a tábor utolsó lakóit, hogy 48 órán belül hagyják el a területet. Miután ez nem történt meg, az önkormányzat hétfőn kezdeményezte a rendőri fellépést.

A prefektúra közleményében jelezte, hogy “valamennyi azonosított család” számára felajánlottak szálláslehetőséget.

A lakhatás biztosításáért felelős tárcaközi bizottság (Dihal) összesítése szerint Franciaországban mintegy 17 ezer kelet-európai, elsősorban Romániából és Bulgáriából érkezett roma él mintegy 400 illegálisan kialakított bádogvárosban, 4 ezernek nincs közvetlen hozzáférése vízhez. Számuk évek óta nem változik, a kiutasítások után általában ugyanazok az emberek jönnek vissza. Hivatalos becslések szerint az ilyen körülmények között élő kelet-európai romák száma az elmúlt fél évben csökkent Páris környékén. Többen találtak megfelelő szállást, mások elhagyták a fővárost. A legtöbb cigánycsalád a Párizstól északra található Seine-Saint-Denis megyében található, ahol Saint Ouen is fekszik. Egy 2012 végi összesítés szerint a Párizs körül található 11 700 roma közül 7500-an éltek itt. Ez Franciaország egyik legszegényebb megyéje, itt robbantak ki 2005-ben a külvárosi zavargások.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 266 megnézve, 1 alkalommal mai nap |