< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A tengeren A szír vegyi fegyverek egy részét az USA semmisíti meg

| Mobile | RSS

A tengeren A szír vegyi fegyverek egy részét az USA semmisíti meg

A tengeren
A szír vegyi fegyverek egy részét az USA semmisíti meg

Az Egyesült Államok semmisíti meg a szíriai vegyi fegyverek egy részét. A több mint 1000 tonna vegyi fegyver legveszélyesebb részét tengeren egy amerikai hajón semmisítik meg, a módszer a hidrolízis lesz.

Amerikai tisztségviselők már a hét közepén közölték: a washingtoni kormány felajánlotta, hogy egyik hajóján, nemzetközi vizeken semmisítsék meg a legveszélyesebb szíriai vegyi fegyverek egy részét. A műveletet a Földközi-tengeren végezné el a Cape Ray teherhajó, körülvéve amerikai hadihajókkal.

Ahmet Üzümcü, a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) vezérigazgatója közölte: az Egyesült Államok felajánlotta, hogy biztosítja a legveszélyesebb szíriai vegyi fegyverek megsemmisítéséhez szükséges műveleti, technológiai és pénzügyi támogatást.

Az amerikai haditengerészet egyik hajóját most alakítják át, hogy alkalmas legyen a művelet elvégzésére. Jövő év február 5-ig kell elszállítani Szíriából és “a lehető legbiztonságosabb, leggyorsabb módon” megsemmisíteni az országban összegyűjtött 1300 tonna szarint, mustárgázt és egyéb mérgező anyagot, kivéve az izopropanolt, amely a szarin egyik fő alkotóeleme, és ezt magában Szíriában semlegesítenék.

Ezek közül a legveszélyesebb anyagokat már december 31-ég el kell elszállítani az országból. A legveszélyesebb anyagokat 2014 áprilisáig, a többit pedig az év június 30-ig kell megsemmisíteni.

Az OPCW egyidejűleg megerősítette: több mint harminc magánvállalat jelezte, hogy kész részt venni a szíriai vegyi fegyverzet megmaradó készletének megsemmisítésében. Mintegy 800 tonna vegyi fegyverről van szó, amelyek megsemmisítése általában nem katonai létesítményekben történik. A szervezet péntek éjfélt jelölte meg a jelentkezés határidejeként, s addig 35 cég küldött hivatalos értesítését erről a szándékáról.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 2832 megnézve, 1 alkalommal mai nap |