< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Bosszút állna a Fidesz

| Mobile | RSS

Bosszút állna a Fidesz

2013. november 30. | 2 hozzászólás | Közélet

Bosszút állna a Fidesz

Az ügyészség nem hagyta szó nélkül, hogy a BRFK bűncselekmény hiányában megszüntette a székházfoglalók elleni eljárást FOTÓ:

Utánanyúlt a hatalom a Fidesz-székház egykori elfoglalóinak: az ügyészség újraindítaná a nyomozást a rendőrséggel az ingatlan bejárati ajtóüvegének sérülése miatt, amely szerintük megvalósítja a garázdaság tényállási elemeit. Bűncselekmény hiányában a BRFK korábban megszüntette a nyomozást, a bíróság pedig még a szabálysértési eljárást is, hatályon kívül helyezve a pénzbüntetést. A garázdaság viszont már börtönnel is büntethető.

Garázdaság tárgyában hozandó “érdemi döntésre” hívta fel a Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK) a VI–VII. Kerületi Ügyészség a Fidesz-székházfoglalók ügyében – értesült a Magyar Nemzet. Mint ismert, idén március 7.-én tizenegy fiatal aktivista foglalta el a nagyobbik kormánypárt Lendvay utcai székházának egy részét, tiltakozva az alaptörvény negyedik módosítása ellen. A demonstrálók ezután erőszak nélküli csendes ülősztrájkba kezdtek. Hamarosan viszont a Fidesz-székház biztonsági őreiként fellépve a korábban gyilkosságért elítélt Sz. Ferenc és egy társa elkezdte kirángatni a fiatalokat. Utóbb kiderült, mindketten Kubatov Gábornak, a Fidesz kampányfőnökének dolgoznak. Egy héttel később, mivel a Fidesz szerint “az épületben családanyák rettegtek”, garázdaságért feljelentették a tüntetőket, a BRFK viszont bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást.

Két hónappal az akció után azonban a rendőrség 400 ezer forintos bírságot rótt ki “gyülekezési jog megsértése miatt” a tüntetőkre, bár akciójukat magánterületen hajtották végre. A BRFK szerint azonban a tiltakozás már az utcán elkezdődött a közterületi sétálással, amit be kellett volna jelenteniük. Október végén a Pesti Központi Kerületi Bíróság hatályon kívül helyezte a rendőrségi döntést, megszüntetve a szabálysértési eljárást.

A kocka azonban ismét fordult egyet: a Magyar Nemzet szerint az ügyészség Futó Barnabás, a Fidesz jogi képviselőjének panaszára járt el, és megállapította, hogy a BRFK megalapozatlanul döntött a garázdaság miatti nyomozás megszüntetéséről. A vádhatóság határozata szerint ugyanis a Fidesz székháznál “a szélfogó ajtó üvegének a tömeg egy csoportja bejutási szándéka nyomán bekövetkezett betörésével kapcsolatban megállapítható garázdaság” tárgyában a rendőrségnek ismét vizsgálnia kell az épület bejáratánál történteket, és azonosítaniuk kell azokat, akik részt vettek a garázdaságban. A Magyar Nemzet emlékeztetője azonban a bejárati ajtó mellett egy ablak betörését is a tüntetők számlájára írja, akik “becslések szerint” a két üveglap megrongálásával “félmillió forintos kárt” okoztak. Lapunk kérdésére Futó Barnabás elmondta, egy gépkocsi megrongálásával kapcsolatban is tettek korábban feljelentést, de ezt a rendőrség nem találta megalapozottnak. Az ügyvéd elmondása szerint az ügyészség álláspontja az, hogy a történtek során megvalósultak a garázdaság elkövetésének tényállási elemei, és a határozatból kiderül, hogy a hatóság – a feljelentéssel azonosan – úgy értékelte, hogy a bűntettet csoportosan követték el, az eset pedig “riadalmat” kelthetett a székházban tartózkodókban.

Elítélt kidobóember

A székházfoglaló tüntetők a demonstráció után feljelentették a Fidesz-székházat védő, Sz. Ferenc vezette biztonsági embereket, mivel az egyik lánnyal szemben durván léptek fel. Azonban júliusban a rendőrség azzal az abszurd okkal szüntette meg a nyomozást, hogy Sz. Ferenc és társa nem a diák személyi szabadságát korlátozták, hanem a testi épségét védték, ugyanis – állapította meg a rendőrség – a székház életveszélyes terület, és biztonságos helyre kellett vinni. Sz. Ferencről kiderült, hogy 2001-ben 14 év szabadságvesztésre ítélték saját munkaadója meggyilkolásáért. A férfi a székházfoglalás idején azt állította, hogy nem a Fidesz utasítására, hanem “meggyőződésből” kelt az épület védelmére.

szerző:Molnár Richárd
forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 2103 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: