< Böngészés > Főoldal / Konyhaművészet / Blog article: Cheddar II. Henrik is szerette

| Mobile | RSS

Cheddar II. Henrik is szerette

2013. november 30. | 5 hozzászólás | Konyhaművészet

Cheddar
II. Henrik is szerette

Nem csak az egerek szeretik a sajtot, mi, emberek is kedveljük ezt a finom eledelt. Százféle fajtája létezik: van sárga, kék, krém, ömlesztett, brie –, és mind egyedi tulajdonságokkal, ízvilággal rendelkezik. S ha az angolokról van szó, mi más juthatna elsőként eszünkbe, mint a napsárga Cheddar, amiből egy 1170-ből származó feljegyzés szerint II. Henrik király tízezer fontnyit rendelt magának.

A fehértől a szalmasárgán át egészen a narancssárga színben létező sajt a Somerset megyei Cheddar városáról kapta a nevét.

A szilárd, tömör szerkezetű, tehéntejből készült sajtot egyes források szerint a rómaiak hozták magukkal a francia Cantal régióból, míg a legenda úgy tartja, hogy létrejöttét egy somerseti asszony feledékenységének köszönheti, aki a környék egyik barlangjában felejtett egy tejjel teli kannát, s mire visszament érte, Cheddar sajtot talált.

II. Henrik király (1133-1189) is szerette a Cheddar sajtot
Akár így, akár úgy, egy 1170-ből származó írásos dokumentum szerint II. Henrik király rendelt belőle mintegy tízezer fontnyit (kb. 4,5 kg-ot), s arról is tudomásunk van, hogy I. Károly király (1600–1649) udvarában szintén fogyasztottak Cheddar sajtot.

A félkemény Cheddart többnyire 3,3%-os tejből és állati eredetű oltóanyaggal készítik. Az alvadékot ledarálják és egymásra halmozzák, míg minden felesleges nedvesség távozik belőle, s ezután teszik formákba, majd 9-24 hónapig érlelik. Az eredmény egy szilárd, tömör szerkezetű sajt lesz, ami mégis lágyan olvad a szánkban. Zsírtartalma kb. 48%, a szép színéhez gyakran hozzájárul egy trópusi fa levele, mivel így mutatósabb, s a vásárlók kedvelik a meleg okkersárgát.

A 2. világháború megtörte a Cheddar több száz éves karrierjét is, amikor az élelmiszerhiány és a jegyrendszer arra kényszerítette az angolokat, hogy az összes rendelkezésre álló tejből egyetlenegy féle, sokkal gyengébb minőségű sajtot, úgy nevezett „kormány Cheddart” készítsenek. A háború után el kellett telnie jó néhány évnek, míg a sajt is magához tért. Újra jó minőségben állították elő, és visszanyerte a vásárlók bizalmát.

Különösen finom olvasztott formában fogyasztani, melegszendvics tetejére reszelni, gratinírozni, esetleg Mozzarellával keverve a pizzát is megszórhatjuk vele. Ezúttal elugrunk Walesbe és egy különleges ízvilágú walesi melegszendvicset ajánlunk:

Welsh rarebit (walesi melegszendvics)

6 személyre

3 dkg vaj
2,5 dl sör
50 dkg reszelt Cheddar sajt
1 kávéskanál Worcester mártás
1 kávéskanál só
csipetnyi pirospaprika
csipetnyi cayenne bors
6 szelet kenyér
Vaj

Elkészítés:
A vajat megolvasztjuk, a sörrel felmelegítjük, lassan kevergetve hozzáadjuk a reszelt sajtot, sűrűre főzzük, habverővel kissé felverjük, hozzákeverjük a mártást. Sóval, paprikával, cayenne borssal ízesítjük, és a megpirított, megvajazott kenyérszeletekre halmozva tálaljuk.
(Gyorsan kell elkészíteni és tálalni, mert az olvasztott sajt hamar megszilárdul és gumiszerűvé válik!)

Téli estéken egy csésze, gőzölgő teával nagyon finom és laktató vacsora. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 3647 megnézve, 1 alkalommal mai nap |