< Böngészés > Főoldal / Sport / Blog article: Csipes Tamara is elevez Magyarországról

| Mobile | RSS

Csipes Tamara is elevez Magyarországról

2013. november 30. | 88 hozzászólás | Sport

Csipes Tamara is elevez Magyarországról

Csipes Tamara is elevez Magyarországról
Budapest – Douchev-Janics Natasa, Benedek Dalma és Paksy Tímea után egy újabb világbajnok kajakos készül elhagyni Magyarországot: a tavaly az Év sportolónőjének választott Csipes Tamara Ausztráliába tart. Janics Natasa csak akkor indulhat jövőre szerb színekben, ha október 31-ig, azaz jövő szerdáig 150 ezer euró (körülbelül 42 millió forint) érkezik érte a Magyar Kajak-Kenu Szövetséghez (MKKSZ).
.
A T-Mobile Sporthír Szolgálat szerdai közlése szerint a hírt a 23 éves versenyző édesapja és egyben edzője, Csipes Ferenc megerősítette.
.
„Tamara és vele együtt a férje is vízumkérelmet nyújtottak be, és határozottnak tűnő szándékuk az, hogy egy időre Ausztráliában telepednek le. Várhatóan még az idén útra kelnek”, mondta Csipes Ferenc, aki hozzátette, nincs ellenére a terv megvalósítása, mert ahogy fogalmazott: lánya és annak férje felnőtt emberek, akik maguk döntenek a sorsukról és ők lesznek azok, akik majd szembesülnek azzal, hogy jó vagy rossz döntést hoztak-e.
.
Csipes Tamara a magyar felnőtt válogatott színeiben eddig négy világbajnoki aranyérmet gyűjtött.
.
„Eddig még nem sikerült megtudnom, hogy Tamara folytatja-e a kajakozást Ausztráliában, és ha igen, vajon ki lesz az edzője. Ennek ellenére sem aggódok, sőt, ellenkezőleg: kifejezetten örülök annak, hogy egy olyan lány, aki eddig burokban élt, távol Magyarországtól rádöbbenhet arra, hogy bizony nem mindenütt van kolbászból a kerítés. Nagyon remélem viszont azt, hogy mindez nem a saját kárára történik meg, hanem úgy, hogy az önállóság kemény küzdelemre és önfegyelemre tanítja meg”, mondta Csipes Ferenc, aki elárulta: sokszor kellett elmondania a lányának, hogy a tehetségével sokkal többre vihette volna, ha például betartja az élsportolók érvényesülésének olyan alapvető követelményét, mint amilyen a versenysúly szigorú tartása.
.
„Szerintem nem kell attól tartani, hogy a magyar női kajakozás meggyengül, mert a választék még mindig tekintélyes és ezért bőven megoldást jelenthet” – hangsúlyozta Csipes Ferenc.
.
Benedek Dalma Szerbiába, Paksy Tímea pedig Ausztriában kívánja folytatni a pályafutását. Ugyancsak Szerbiába készül Douchev-Janics Natasa, akit azonban csak 42 millió forint letétbe helyezése után engednek el. Az MKKSZ „felkészülési hozzájárulásnak” nevezi ezt az összeget.
.
„Az ülésen a tagok minősített többsége amellett a korábbi elvi döntés betartása mellett volt, hogy 17 évesnél idősebb világ- vagy Európa-bajnoki dobogóst nem adunk ki más országnak” – nyilatkozott az MTI-nek Baráth Etele, az MKKSZ elnöke.
.
Ehhez kapcsolódva arról is határozat született, hogy sem a kilencszeres világbajnok, Ausztriába készülő Paksy Tímea, sem az ausztráliai költözést tervező, négyszeres vb-győztes Csipes Tamara országváltásához nem járul hozzá az elnökség.
.
„Paksy Tímea esetében azon leszünk, hogy megteremtsük számára az edzősködés lehetőségét Magyarországon” – tette hozzá Baráth Etele.
.
A 30 éves, háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Douchev-Janics Natasa szeptember 27-én jelezte az MKKSZ-nek, hogy Szerbiában akarja folytatni a pályafutását, mert férje, Andrian Douchev állást kapott a Szerb Olimpiai Bizottságtól, és szeretnék egyben tartani a családot. Baráth Etele ezzel kapcsolatban szerdán azt mondta: nem a szerbek kezdeményezték Douchev-Janics hazaköltözését, a férjének állása volt Szegeden, és a magyar szövetség mindent megtett azért, hogy itt maradjon, de a versenyző nem fogadta el a feltételeket.
.
„Alaposan körbejártuk ezt a témát, körülbelül száz emberrel konzultáltunk, és nagy többség azt mondta, hogy ne engedjük el a versenyzőt csak úgy. Merem állítani, hogy Natasa idén a legjobban támogatott magyar olimpikon volt, ezért nem érzem jogtalannak, hogy felkészülési hozzájárulást kérünk”, fogalmazott Baráth Etele hangsúlyozva, hogy a nemzetközi szövetség felé október 31-ig kell meghozniuk a Douchev-Janics esetleges távozásával kapcsolatos döntésüket, ezért ez a határidő.
.
Ha az MKKSZ nem járul hozzá az országváltáshoz, a bácskapalánkai születésű Douchev-Janics két évig nem versenyezhet régi-új hazája színeiben.

forrás:amerikai népszava online.hu

Leave a Reply 3439 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: