< Böngészés > Főoldal / Irodalom / Blog article: Kovács Attila Zoltán: Mindennemű ajnározás csupán csonka katarzis lehet

| Mobile | RSS

Kovács Attila Zoltán: Mindennemű ajnározás csupán csonka katarzis lehet

2013. december 28. | hozzászólás | Irodalom

A konzervatív irodalmi értékeket kereső olvasók vélhetően jobban kedvelik a kiadványainkat, mint más kiadóét, de én nem hiszek az ilyesfajta szűkítésekben: a művekben annál inkább. – Év végi kiadói körképünkben Kovács Attila Zoltán, a Helikon kiadó szépirodalmi vezetője válaszolt kérdéseinkre.

Milyen kortárs csemegékkel készült a Helikon az év végére?

Kovács Attila Zoltán: Lackfi János, Böjte Csaba, Lázár Ervin, Kányádi Sándor, Gereben Ágnes, Ablonczy Bálint, Süveges Gergő: szépirodalom és ismeretterjesztés egyaránt, felnőtteknek és gyerekeknek; ez a Helikon-kalap egyik része csupán.

Noha a karácsonyon épp túl vagyunk, még elfér egy-két könyv a fa alatt, vagy ha nem ott, hát újévi ajándék is lehet belőlük. Milyen újdonságot ajánlana például egy Weöres- vagy egy Márai-rajongónak, és miért?

KAZ: A rajongáson túlmenően (és karácsonytól függetlenül): ajánlanám Hesse Karácsony című összeállítását, a Demian című első regényét, a kortárs francia Sylvie Germain Magnus kötetét, Konrad Lorenz két kötetét, Boris Viant, a Csík zenekarról szóló képes interjúkönyvet, Kányádi és Lázár Ervin meseköteteit Csíkszentmihályi Berta és Szalma Edit rajzaival. Visszatérve a rajongókra: Weöres Sándor Füves könyve meglehetősen míves összeállítás Orosz István különleges grafikáival, új A holdbeli csónakos meseátirat Berg Judit tollából, Keresztes Dóra illusztrációival, Máraihoz közelítve: az Egy polgár vallomásai cenzúrázatlanul, a Kassai őrjárat tizenkét év hiátust követően, de szinte újnak számít az Ég és Föld díszkiadása is, illetőleg valóban új a publicisztikasorozatot lezáró kötet, a Beszéljünk másról, ami 1978-cal zárja le a zsurnalisztikát. A miértek: értékhordozókról, irodalmi élményről lehet beszélgetni vagy vitát nyitni, de úgy vélem, a kiadványokhoz mérve mindennemű ajnározás csupán csonka katarzis lehet, így nem is kezdek bele.

Melyik könyvük bizonyult a legsikeresebbnek az évben, és mit hozhatott a karácsonyi könyvvásár?

KAZ: Borítékolt siker volt a kiadatlan Márai (Hallgatni akartam), de egyébként az egész megújult sorozatot kedvelik-szeretik az olvasók, nagy meglepetés a cenzúrázatlan Egy polgár vallomásainak várakozáson felüli fogadtatása, Bánffy Miklós memoárkötete, Weöres Sándor Füves könyve, Lackfi János és Böjte Csaba új kötete (Milyenek még a magyarok, illetve A Fehér Szív útja) valamint Gereben Ágnes megrázó dokumentumkötete, a Megtorlások a Szovjetunióban. A szezon hagyományosan erős a Helikon számára, a Hesse-, Vonnegut-, Lorenz-kötetek igen jól szerepelnek, ha lehet így fogalmazni, az újonnan indult mesesorozatunkra (Lázár Ervin, Kányádi és Weöres) szintén felfigyeltek a vásárlók.

Mint tudjuk, Lackfi János, Kányádi Sándor, és Lázár Ervin művei szerepelnek a Helikon kortárs magyar irodalmi palettáján. Mi szerint döntenek, amikor kortárs szerzőt választanak? Van-e tervben más kortárs művének kiadása a jövőben?

KAZ: És Gulyás Dénes, Harmath Artemisz, Pion István, Vathy Zsuzsa, de a Weöres-életmű is nálunk van. A válogatáselv minőségalapú, ami nem feltétlenül esik egybe a sikerrel; ahogy más kiadó, mi is keressük a pályázati lehetőségeket ilyen esetekben. Lesznek kortársak, persze, ahogy klasszikusok is, mostanság épp kiadatlan Bánffyt olvasok – sok más mellett.

Ha elképzeljük a Helikon vásárlóját, hogy néz ki, milyen idős, milyen nemű, mik a jellegzetességei, vágyai, elvárásai? Létezik egy ilyen karakter, megjelenik az Önök lelki szemei előtt, amikor pl. egy karácsonyi könyvvásárra készülnek?

KAZ: Szerintem nincsenek ilyenfajta kategorizálások, noha a létjogosultságuk talán megvan, a konzervatív irodalmi értékeket kereső olvasók vélhetően jobban kedvelik a kiadványainkat, mint más kiadóét, de én nem hiszek az ilyesfajta szűkítésekben: a művekben annál inkább.

Mit terveznek 2014-re? Számíthatunk nagy durranásra?

KAZ: A tervek még alakulnak, értelemszerűen sokkal több az ötlet, mint ami majdan megvalósul, de az alapkonstelláció nem fog változni: értékes kiadványok jelennek meg a jövőben is, magyar és világirodalmi művek egyaránt. Nagy durranás természetesen lesz e fronton – kiadatlan és helyreállított Márai-kötetek, Gárdonyi titkosírással írt, kiadatlan füves könyve és naplója már fordítás alatt van, de lesz Weöres-meglepetéskötet is. Vonnegut, Bukowski, a Nobel-díjas Coetzee, Vian, új Hesse, új Kerouac vagy a holland Frank Westerman: ugyanúgy nóvum valamennyi 2014-ben, ahogy gróf Bánffy Miklós leányának, Bánffy Katalinnak a memoárkötete, amely szintén biztos ünnepi könyvheti cím az új Böjte-kötet mellett. Elindul a Helikon filozófiai-bölcseleti sorozata is a jövőben, itt a Plutarkhosz, Szun Ce, Machiavelli trió várható, és új kötettel jelentkezik Kun Miklós történész is. A jövő év Tolnay Klári centenáriumi év lesz, a témában Góg Laura bedekkere várható. És Bagdy Emőke új kötete is Helikon-cím, ahogy Mircea Eliade klasszikus címei a Magyarországon ismeretlen főműve (Vallástörténeti értekezések) kíséretében. No meg számos más újdonság is, de ezekről majd a maguk idejében.

forrás:litera.hu

Leave a Reply 2071 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: