< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Minden kiadásukat indokolniuk kell a képviselőjelölteknek

| Mobile | RSS

Minden kiadásukat indokolniuk kell a képviselőjelölteknek

2013. december 30. | 1 Hozzászólás | Közélet

Minden kiadásukat indokolniuk kell a képviselőjelölteknek

Megjelent a parlamenti választáson induló jelöltek támogatására szolgáló kincstári kártya használatának szabályait tartalmazó miniszteri rendelet. A jelölteknek minden kiadásukhoz indoklást kell fűzniük, az államkincstár pedig húsz napon belül ellenőrzi elszámolásukat.

A parlamentben júniusban elfogadott kampányfinanszírozási szabályok alapján az állam a 2014-es választás előtt az egyéni képviselőjelölteket és a listát állító pártokat is támogatja: a jelölteket egymillió forinttal, a pártokat pedig ezen felül maximum 600 millióval, ha minden egyéni körzetben állítottak jelöltet.

Az államkincstár a jelölteknek egy kártyát ad kampányköltségeik fedezetére, amelyről készpénzt nem vehetnek fel, és csak számla ellenében juthatnak hozzá a támogatáshoz. A kiadásokkal az eredmény jogerőre emelkedése után 15 napon belül kell elszámolniuk, ezt a kincstár ellenőrzi. Aki nem vagy nem megfelelően számol el, a felvett támogatás feljebb kétszeresét köteles visszafizetni.

A kincstári kártya használatának részletes szabályait a vasárnapi Magyar Közlönyben megjelent nemzetgazdasági miniszteri rendelet tartalmazza.

E szerint a jelölteknek a támogatás folyósításához – a nyilvántartásba vételüket követő öt munkanapon belül – személyesen kell megállapodást kötniük a kincstár illetékes megyei igazgatóságán. Itt kell jelezniük azt is, ha – élve egy novemberi törvénymódosítással – a nekik járó egymillió forintot felajánlják pártjuknak.

A megállapodás rögzíti, hogy a jelöltnek vissza kell fizetni a támogatást, ha nem szerzi meg a választókerületben leadott szavazatok legalább 2 százalékát. Ugyanez igaz akkor, ha a jelölt visszalép vagy más okból kiesik – kivéve, ha meghalt.

A kincstár a megállapodás megkötésekor átadja vagy öt napon megküldi a kincstári kártyát és PIN-kódját.

Az államkincstár közvetlen átutalással bocsátja a pártok és a nemzetiségi önkormányzatok rendelkezésére az őket megillető kampánytámogatást. Az egyéni jelöltek pedig a kincstári kártyán keresztül jutnak hozzá a támogatáshoz.

A jelöltek a kibocsátó internetes felületén kezdeményezhetnek átutalást a kártyáról.

A jelöltnek haladéktalanul jeleznie kell, ha kártyája elveszett vagy ellopták. Ha ezt elmulasztja, a kár őt terheli. Ugyanakkor a kártya pótlásának költségeit az állam viseli.

A támogatással úgy kell elszámolni, hogy a kedvezményezett benyújtja a pénz felhasználását igazoló bizonylatok hiteles másolatát és az azok alapján elkészített számlaösszesítő adatlapot. Ezen minden kiadáshoz részletes szöveges indoklást kell fűzni, feltüntetve annak célját.

A kincstár a benyújtástól számított húsz napon belül ellenőrzi az elszámolást.

Az MSZP és a Demokratikus Koalíció korábban bírálta a kormányt, mert a kampányfinanszírozási törvényben szabott szeptember 15-ei határidőig nem készült el a rendeleti szabályozással.

Varga Mihály korábban egy írásbeli kérdésre adott válaszában ezt azzal magyarázta, hogy noha a rendelet tervezete már augusztusban elkészült, és meg is küldték véleményezésére a parlamenti frakcióknak, a képviselőcsoportok részletesebb szabályozást igényeltek, és ennek kidolgozása a tervezettnél több időt vett igénybe.

MTI

Leave a Reply 1340 megnézve, 1 alkalommal mai nap |