< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Wifin is bejut a gépekbe az NSA

| Mobile | RSS

Wifin is bejut a gépekbe az NSA

A hamburgi Chaos Communications nevű biztonsági konferencián az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) újabb megfigyelési képességeiről fedte fel a fátylat Jacob Appelbaum kiberbiztonsági kutató.

A német Der Spiegel napilap részletes cikket közölt az amerikai kormány által működtetett szervezet lehetőségeiről. A lap egy, az amerikai titkosszolgálatok számára készült katalógusból egy olyan eszközről is beszámolt, amely nagy távolságból képes wifin keresztül számítógépekre kémprogramot juttatni.

A kiszivárogtatott dokumentumon egy ütés-, és vízálló dobozba zárt laptop látható egy nagy nyereségű wifiantennával és más hálózati egységekkel felszerelve. A leírás szerint a készülék antennája révén ideális domborzati viszonyok között 8 mérföld, vagyis csaknem 13 kilométeres távolságból is képes wifihálózatokra kapcsolódni – bár ehhez külső jelerősítő megoldásokat is alkalmazni kell.

A Nightstand, vagyis éjjeliszekrény nevet viselő eszköz leírása szerint a gép Linuxot futtat, és Windows XP és Windows 2000 rendszereket képes támadni, tehát feltehetően egy jó pár éves modell lehet.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 1617 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: