< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Helmut Schmidt német szociáldemokrata politikus 95 éves

| Mobile | RSS

Helmut Schmidt német szociáldemokrata politikus 95 éves

2013. december 31. | 1 Hozzászólás | Kultúra

Helmut Schmidt német politikus a Sajtó- és Fotóarchívum 2013. 52. – 2014. 1. hét érdekes emberei sorozatban
archivum hirlevel fejlec 600

helmutschmidt

Helmut Schmidt, a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja Kossuth téri fogadásán egy „ifjú” budapestivel barátkozik.
Budapest, 1979. szeptember 4.
MTI Fotó: Németh Ferenc

Helmut Schmidt német szociáldemokrata politikus, volt kancellár 95 éves, 1918. december 23-án született Hamburg-Barmbekben.

Szülővárosában érettségizett 1937-ben, végigharcolta a második világháborút, majd angol hadifogságba került, ahonnan 1945-ben szabadult. A háború után államtudományi és közgazdasági tanulmányokat folytatott a Hamburgi Egyetemen, ahol 1949-ben szerzett közgazdász diplomát.
Politikai karrierje 1946-ban indult, ekkor lépett be a Német Szociáldemokrata Pártba (SPD), majd hét év múlva a párt színeiben bejutott a Bundestagba. Szónokként szívesen hallatta hangját, a politikai vitákban rámenősség, szívósság, vitakészség és egyfajta könyörtelenség jellemezte. 1961-től Hamburgban volt belügyi szenátor, majd 1965-ben ismét beválasztották a szövetségi parlamentbe. 1967-től két éven keresztül az SPD parlamenti frakciójának elnöke, 1968 és 1984 között a párt elnökhelyettese volt. 1969-ben hadügyminiszter lett a szövetségi kormányban, 1972-ben pedig a gazdasági és pénzügyi tárca élén állt, majd még ugyanabban az évben a pénzügyminiszteri posztra került. 1974. május 16-án – Willy Brandt lemondása után – az NSZK sorrendben ötödik kancellárjává választották. A brandti hagyományokat folytatva az európai enyhülési politika egyik kulcsfontosságú résztvevőjévé vált. Kormányzásának legfontosabb sikereként tartják számon a NATO kettős határozatának kezdeményezését 1977-79-ben, amely egyaránt szorgalmazta a kelet-nyugati tárgyalásokat és a rakétatelepítést.
1982 őszén kisebbségi kormánya megbukott a költségvetési parlamenti vitát követő bizalmatlansági indítványt követően, 1987-ig azonban még parlamenti képviselőként részt vett a politikai életben.
A tapasztalt és nagy tekintélyű politikus az aktív politizálástól való visszavonulása után főállású újságíró lett Hamburgban a liberális szellemiségű Die Zeit hetilapnál, 1983-tól pedig az újság társkiadója.

helmutschmidt2

Helmut Schmidt egykori nyugatnémet kancellár Berlinben.
Berlin, 2013. május 27.
MTI/EPA/AP pool/Michael Sohn)
Gondolatait szívesen teszi közzé könyvek formájában is, megjelent köteteinek száma jóval 30 fölött jár. 2008-ban magyarul is megjelent könyve, a Nyugállományban (Ausser Dienst) főleg az emberiség jövőjét, a várható politikai-gazdasági trendeket, a civilizációt fenyegető veszélyeket boncolgatja. A kötet érdekessége, hogy első ízben írt nyíltan saját politikai hibáiról. “Minden európai viták közvetítőjét”, a “kompromisszumok mesterét” díszdoktori címmel tüntette ki több egyetem (Harvard, Sorbonne, Oxford stb.), emellett számos nemzetközi kitüntetés birtokosa. Feleségét, Hannelore Glasert (Lokit) 2010-ben vesztette el, házasságukból két gyermek született, de csak lányuk, Susanne érte meg a felnőtt kort.

forrás:MTVA hírlevél

Leave a Reply 2414 megnézve, 3 alkalommal mai nap |
Tags: