< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Megrendült Putyin hatalma//// Poutine ébranlé par la puissance de

| Mobile | RSS

Megrendült Putyin hatalma//// Poutine ébranlé par la puissance de

Megrendült Putyin hatalma

Orosz elemzők és Moszkva barátai a Kreml kül-és belpolitikai akaratának érvényülését látván Putyin évének tartják az ideit. Az év végén elkövetett volgográdi merényletek azonban megkérdőjelezik a rendszer sikereit, komoly csapást mértek a nemzetközi arculatát erősítő, téli olimpiára készül országra és vezetésére.

Oroszországban az év egyik legnagyobb eseménye kétségtelenül Edward Snowden, az amerikai titkosszolgálatok adatgyűjtési gyakorlatát kiszivárogtató informatikus esete lett volna, ha nem történik meg a volgográdi tragédia.

December 29-én öngyilkos merénylő robbantott a központi pályaudvaron, s a dél-oroszországi nagyváros még fel sem ocsúdott a sok halálos áldozattal és sérülttel járó terrorcselekményből, amikor másnap egy trolibuszban újabb merénylet történt. Összesen több mint 30 ember halt meg, mintegy 70-en megsebesültek. A terror beárnyékolta a szocsi téli olimpiai előkészületeit és komoly gondot okoz az orosz hatóságoknak. A merényletek előkészítőinek éppen ez volt a szándéka: Doku Umarov csecsen szakadár vezér felszólításának engedelmeskedve mindent elkövetni a nemzetközi játékok megakadályozására. Ha ez nem is sikerülhet, azt elérték, hogy félelmet keltsenek az orosz lakosságban és némi kétséget ébresszenek külföldön a téli olimpia biztonságával kapcsolatban.

Edward Snowden viszont sikertörténettel ért fel a Kreml számára. Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt szerződéses alkalmazottja június végén az amerikai hatóságok elől menekülve Hongkongból távozóban Moszkvában rekedt, mivel közben Washington érvénytelenítette az útlevelét. Snowden augusztusban egy évre ideiglenes menedékjogot kapott Oroszországban, s kapóra jött Moszkvának, hogy az orosz vezetést az emberi jogok megsértéséért bíráló Washington és a Nyugat orra alá dörgölhesse: a demokrácia kerekei ott is csikorognak.

Az amerikai informatikust az Egyesült Államokban súlyos törvénysértéssel vádolják. Vlagyimir Putyin orosz elnök viszont közölte, hogy nem adják ki az informatikust, bár ezt Washington többször kérte.

A Kreml az év végére tartogatta saját meglepetését. Putyin december 19-én bejelentette, hogy megkegyelmez Mihail Hodorkovszkijnak. Másnap, 20-án már szabadon is engedték az elnök legnagyobb ellenfelének tartott liberális gondolkodású orosz üzletembert. Hodorkovszkij 10 év büntetőtábor után Németországban kijelentette: nem kíván harcba szállni a politikai hatalomért, de küzdeni fog az Oroszországban raboskodó politikai foglyok szabadon bocsátásáért. December 25-én az orosz legfelsőbb bíróság elnöke utasítást adott arra, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságának határozata értelmében újra kell tárgyalni Hodorkovszkij és üzlettársa, Platon Lebegyev büntetőügyeit.

Putyin másik nagy politikai ellenfelét, Alekszej Navalnijt is jogi eszközökkel sikerült egy időre kiszorítani a belpolitikai küzdőtérről. Az ellenzéki politikust sikkasztás vádjával júliusban 5 év letöltendő börtönbüntetésre és milliós kártérítésre ítélték. Minthogy Navalnij fellebbezési tárgyalását csak októberben tartották meg, a politikus részt vehetett a szeptember 8-i moszkvai főpolgármester-választáson, amelyen a második legtöbb szavazatot kapta, de nem ismerte el a szavazás eredményét csalásra hivatkozva. A Navalnij ügyében a nyáron kiszabott büntetést októberben felfüggesztett szabadságvesztésre enyhítették, de a politikus ellen újabb csalási ügyben indítottak büntetőeljárást.

Erre az évre kifulladt a Putyin nevével fémjelzett hatalom elleni, 2011-2012-ben még több tízezer embert megmozgató ellenzéki tiltakozó mozgalom. Egyik fő szervezője, Szergej Udalcov ellen tömeges zavargás előkészítése és a hatalom megdöntésére irányuló szervezkedés vádjával folyik büntetőeljárás.

Még tart a büntetőeljárás azok ellen is, akiket azzal vádolnak, hogy a tavaly májusi moszkvai Bolotnaja téri tüntetésen rátámadtak a karhatalmistákra. Közülük csak néhányat mentesít a felelősségre vonás alól az orosz parlament által az év végén elfogadott amnesztiatörvény. A közkegyelem révén szabadult ki december 23-án a javító-nevelő táborból Pussy Riot orosz punkegyüttes tavaly elítélt két tagja is.

Az orosz törvényhozás az idén folytatta a jogvédők által Oroszországban és külföldön egyaránt bírált gyakorlatot. Júniusban elfogadta a homoszexualitás kiskorúak körében való népszerűsítését tiltó és szankcionáló törvényt, majd a képviselők megszavazták annak a tiltását is, hogy külföldi egynemű párok orosz gyermekeket fogadjanak örökbe.

Politikusok és jogvédők amiatt is bírálják az orosz vezetést, mert nem nyitott a hatalommal elégedetlenek felé. A Kreml a társadalmi párbeszédet a Putyin által kezdeményezett és létrehozott Orosz Népfront útján képzeli el, amely szakértők szerint csak az elnök szavazóbázisának fenntartását és bővítését szolgálja.

Idén többször is elterjedt az orosz sajtóban, hogy lebeg a pallos a Dmitrij Medvegyev vezette orosz kormány felett. Májusban, harmadik államfői ciklusa egyéves évfordulóján Vlagyimir Putyin keményen bírálta a kabinetet, mert az szerinte nem teljesítette tavaly meghirdetett elnöki programját. Független szakértők már 2012-ben felvetették, hogy a tervek túlzóak, a megvalósításukhoz szükséges milliárdokat nem tudja előteremteni a gyengén teljesítő orosz gazdaság, és a költségvetésre túl nagy terhet ró a hadsereg korszerűsítése.

Decemberben újra arról írt az orosz sajtó, hogy Vlagyimir Putyin a szocsi téli olimpiát követően menesztheti a kormányt. Az államfő december 12-én tartott évértékelő beszédében elismerte, hogy a gazdasági fejlődés lelassult, de ezt nem tartotta elegendő indoknak ahhoz, hogy az általa meghirdetett, számos szociális intézkedést is tartalmazó program ne teljesüljön.

forrás:népszava online.hu

Poutine ébranlé par la puissance de

Les analystes et les amis de la volonté politique étrangère et intérieure du Kremlin de Moscou de érvényülését voir cette année russes est considéré comme l’année de Poutine . Cependant , à la fin de l’année , Volgograd s’engage outrages mettent le succès du système , un coup majeur à l’amplificateur d’image internationale , Jeux olympiques d’hiver et est le pays à conduire.

La Russie est l’un des plus grands événements de l’année est sans aucun doute le cas d’Edward Snowden et les pratiques de collecte de données du renseignement américain qui fuit de la technologie de l’information , si une tragédie ne se produise pas à Volgograd .

Le 29 Décembre , un kamikaze a explosé dans la gare centrale , et la ville sud de la Russie n’était même pas la terrorcselekményből de ocsúdott avec de nombreux morts et blessés lors d’un trolleybus , le lendemain un autre assassinat . Au total , plus de 30 personnes ont été tuées , 70 ont été blessés . La terreur a éclipsé les préparatifs pour les Jeux olympiques d’hiver de Sotchi et un grave problème causé par les autorités russes . La préparation des attaques , c’est précisément l’intention de : la demande du leader séparatiste tchétchène Dokou Oumarov l’obéissance à tout faire pour empêcher les matchs internationaux . Si cela ne réussit pas , il a atteint pour créer la peur dans la population russe et susciter des doutes par rapport à la sécurité des Jeux olympiques d’hiver à l’étranger .

Edward Snowden , cependant, fait pour le succès de l’histoire du Kremlin . La National Security Agency (NSA) américaine employé a été négocié à la fin de Juin devant les autorités américaines à Moscou ont fui à Hong Kong , laissant brin depuis annulé son passeport alors à Washington . Snowden asile temporaire en Août de l’année en Russie , et vint à lui à Moscou que les dirigeants russes de violations des droits de l’homme jury à Washington et l’Occident dörgölhesse sous son nez : crisser les roues de la démocratie là-bas .

Les Etats-Unis il de personnes dans les Etats-Unis sont accusés de violation grave du droit . Le président russe Vladimir Poutine , cependant, indique qu’il est délivré pour le spécialiste de l’information , bien que Washington a demandé à plusieurs reprises .

Le Kremlin a gardé sa propre surprise à la fin de l’année . Poutine le 19 Décembre a annoncé le pardon Mikhaïl Khodorkovski . Le lendemain , le 20 a également publié un esprit libéral gens d’affaires dans le plus grand adversaire présidentielle russe tenue . Après Khodorkovski à 10 ans camp pénal en Allemagne a dit: vous ne voulez pas de se battre pour le pouvoir politique , mais aurez du mal en Russie pour la libération des prisonniers politiques en captivité . Le 25 Décembre président de la Cour suprême de Russie a donné une instruction à négocier Khodorkovski et son associé Platon Lebedev affaires criminelles à nouveau conformément à une décision de la Cour européenne des droits de l’homme .

Un autre adversaire politique majeur de Poutine , Alexei Navalnijt également été mis à l’écart pendant un certain temps les arène auditorium moyens juridiques nationaux . L’opposition politique en Juillet sur ​​des accusations de détournement de fonds d’un emprisonnement de cinq ans et a été condamné à une indemnisation millions . Comme Navalnij audience d’appel a eu lieu seulement en Octobre , les politiciens participent à 8 Septembre , le maire élection Moscou , qui était le deuxième plus grand nombre de votes , mais ne reconnaissent pas les résultats du scrutin de frauduleux . En ce qui concerne la sanction infligée à l’été Navalnij Octobre de prison avec sursis détendue , mais contre les politiciens ont lancé une nouvelle affaire de fraude criminelle .

Pour l’année poussif anti- Poutine poinçonnés au pouvoir en 2011-2012 a capturé l’imagination de dizaines de milliers d’opposition mouvement de protestation . L’un des principaux organisateurs , Sergueï Oudaltsov contre la conspiration massif à l’émeute et à la préparation de renverser le pouvoir sur les frais de la procédure pénale .

Nous sommes encore dans les poursuites pénales contre les personnes accusées des manifestations Bolotnaja Square à Moscou en mai dernier a attaqué le karhatalmistákra . Parmi ceux-ci , seulement quelques exemptions du droit des poursuites d’amnistie approuvées par le Parlement russe à la fin de l’année . Ont été libérés le 23 Décembre de l’amnistie au camp de juvie groupe russe punk Pussy Riot a condamné deux membres de l’an dernier .

La législation russe est allé cette année par les défenseurs critiqué à la fois en Russie et à l’étranger pratique. En Juin , a adopté une loi sur l’interdiction de l’homosexualité chez les mineurs dans la promotion et la sanction , et les députés ont voté pour interdire le fait que les couples de même sexe d’adopter des enfants russes à l’étranger pour adoption .

Les politiciens et les militants ont également critiqué les dirigeants russes parce qu’ils n’ouvrent pas le pouvoir d’ insatisfaits. Le dialogue social Kremlin initié par Poutine et imagine par le Front populaire russe créé , dont les experts disent ne sert que le Président des électeurs dans le maintien et l’expansion .

Cette année, plus d’une fois répandu dans la presse russe que l’épée planant au-dessus Dmitri Medvedev a conduit le gouvernement russe . En mai , la troisième tête de cycle de l’état de l’anniversaire d’un an de Vladimir Poutine a critiqué la cabine était difficile , parce qu’il pense que le président ne s’est pas conformé à un programme lancé l’année dernière . Des experts indépendants ont suggéré en 2012 que les plans sont excessifs pour une telle action ne peut pas venir avec les milliards de pauvres économie russe performant , et le budget est un fardeau trop lourd sur la modernisation de l’armée .

En Décembre , il a de nouveau écrit à la presse russe que Vladimir Poutine après les Jeux olympiques d’hiver de Sotchi licenciés par le gouvernement . Le chef de l’année d’évaluation de l’état dans son discours du 12 Décembre a reconnu que le développement économique a ralenti , mais n’a pas jugé cette justification suffisante pour que le programme contient un certain nombre de mesures sociales annoncées par lui ne sont pas remplies .

Source : référendum online.hu

Leave a Reply 862 megnézve, 1 alkalommal mai nap |