< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Pénzügyi rezsicsökkentés: árat emelnek a bankok

| Mobile | RSS

Pénzügyi rezsicsökkentés: árat emelnek a bankok

2014. január 5. | hozzászólás | Közélet

Több bank is árat emel január végén, vagy február elején. Februártól ugyanis életbe lép a pénzügyi rezsicsökkentés, vagyis az ingyenes készpénzfelvétel. A bankok az áremeléssel próbálják csökkenteni a veszteségeiket. Az MSZP szerint a pénzügyi rezsicsökkentés egy humbuk. A Fidesz pedig azt mondta, ha kell, akkor megvizsgálják, hogy legyen-e törvénymódosítás az ügyben.

Februártól havonta kétszer, összesen legfeljebb 150 ezer forintig lehet díjmentesen készpénzt felvenni a bankoknál. Bár hivatalosan nem kifejezetten a pénzügyi rezsicsökkentés miatt, de több bank már decemberben bejelentette, hogy emelik egyes tranzakciók díjait.

Az MKB például a számlavezetési díjat emeli meg február elejétől. A Budapest Bank az átutalás költségeit emeli meg, emellett drágulnak a bankkártyák éves díjai is. A MagNet Banknál pedig a szolgáltatás díjmentessége szűnik meg. Vagyis februártól már ott sem lehet ingyen és korlátlanul pénzt felvenni, csak a már említett 150 ezer forintig.

Az embereket nem nagyon lepte meg az emelés: „mindig ezt csinálják, hát valahonnan elő akarják teremteni a saját profitjukat” – mondta el az ATV stábjának az egyik járókelő.

Józsa István szerint törvényszerű, hogy a bankok díjat emelnek: „ha egy gazdálkodó egység, egy piacon kívüli kötelezettséggel szembesül, akkor a működésének a költségeit a piacról igyekszik beszedni. Ezt – aki kivetette a tranzakciós illetéket – tudnia kellett, hogy ez így fog működni.”

A Fidesz szerint, ha szükséges, akkor megvizsgálják egy esetleges törvénymódosítás lehetőségét.

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója elmondta: „az emberek terhére, emberek rovására nem tartjuk szerencsésnek, ha emelik a díjaikat a bankok, azt pedig külön nem tartjuk szerencsésnek, ha áthárítanak minden rájuk eső terhet.”

Ingyenes készpénzfelvétel

A havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetőségéről szóló törvényt még november elején fogadta el az Országgyűlés.

Aki már februártól élne ezzel a joggal, annak január 20-ig kell nyilatkoznia, aki elmulasztja ezt az időpontot, az csak később válik jogosulttá erre.

Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője korábban elmondta: a pénzforgalmi szolgáltatóknak módosítaniuk kell az ügyféllel kötött szerződést a bejelentést követően, valamint el kell végezniük a törvény végrehajtásához szükséges informatikai fejlesztéseket február 1-ig. December 1-től a fiókokban biztosítaniuk kell azt, hogy valamennyi fogyasztó leadhassa a nyilatkozatát személyesen vagy a netbankon keresztül. A nyilatkozatokat a számla megszüntetéséig, vagy új nyilatkozat megtételéig kötelesek megőrizni.

Arra a kérdésre, ellenőrzik-e, ha valaki több banknál is lead nyilatkozatot, Rogán Antal azt mondta, 2014. december 31-ig kell ezt kialakítania a bankoknak, annak alapja a központi adós-nyilvántartási rendszer. A részletszabályokat az NGM alakítja ki a következő év közepéig, a rendszer felállítása után összesítik az információkat, és ki fog derülni, ha valaki visszaélt a rendszerrel.

A törvény elfogadását azzal indokolta, hogy az elmúlt egy évben a bankok az illendő mértékhez képest túlságosan is megemelték a számlavezetéssel kapcsolatos díjakat és az egyéb költségeket. “Ha a pénzintézetek bármiféle más költséget próbálnak érvényesíteni, szigorúan ellenőrizni fogjuk, mivel a törvény kimondja ennek tilalmát és lehetővé teszi a szankcionálását” – mondta.
Rogán Antal rögzítette: ha a bank számlavezetési díjat akar emelni az ingyenes készpénzfelvétel miatt, annak a pénzintézet számára súlyos következményei lesznek.

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára korábban elmondta: az ingyenes készpénzfelvétel a bankoknak 42 milliárd forintos tranzakciós illetékfizetési kötelezettséget, a társadalomnak 100 milliárd forintos pluszköltséget jelent.

A főtitkár igazságtalannak nevezte azt a rendszert, hogy a bankoknak olyan ingyenes szolgáltatást kell nyújtaniuk, amely után tranzakciós illetéket kell fizetni. “Ez olyan, mintha társadalmi munka után adót szedne az állam a társadalmi munkát végzőtől” – fogalmazott Kovács Levente.

forrás:atv.hu

Leave a Reply 374 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: