< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Egy pillanat alatt minden borult a baloldalon, jöhet Gyurcsány Bajnai nem vállalja a kibővített összefogás vezetését

| Mobile | RSS

Egy pillanat alatt minden borult a baloldalon, jöhet Gyurcsány Bajnai nem vállalja a kibővített összefogás vezetését

2014. január 6. | hozzászólás | Közélet

Egy pillanat alatt minden borult a baloldalon, jöhet Gyurcsány
Bajnai nem vállalja a kibővített összefogás vezetését

Az ellenzéki együttműködés kibővítésére tett javaslatot Bajnai Gordon az ATV reggeli műsorában, melyért szerinte „személyi áldozatokat kell hozni”, így ő is „hátrébb lép”, ami az összefogás lehetséges vezetői pozícióját illeti. Bajnai – a korábbiakkal ellentétben – már egy lehetséges közös listát is emlegetett, miközben Mesterházy Attila szintén úgy nyilatkozott, hogy újra kell írni az MSZP és az Együtt-PM megállapodását.

Fotó: MTI

Erősen indul a politikai év: Bajnai Gordon az ATV-ben, Mesterházy Attila MSZP-elnök a közrádióban beszélt közös, tavalyi ellenzéki megállapodásuk újranyitásáról. „Újra kell írni az MSZP-Együtt-PM-megállapodást azt követően, hogy az Együtt-PM nem szövetségként, hanem pártként kíván indulni a 2014-es választáson, vagyis megváltozott az egyik szerződő alany személye” – jelentette ki Mesterházy hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Az MSZP elnöke szerint ennek során annak megvalósítására kívánnak törekedni, hogy egy baloldali jelölt álljon szemben az egyéni választókerületekben a Fidesszel. Elmondta, hogy három lehetőséget lát arra, hogy az egyéni körzetekben egy jelölt álljon szemben a Fidesszel. Az egyes körzetekben kölcsönösen visszalépnek egymás javára, vagy az Együtt-PM és az MSZP is bővíti a saját szövetségi körét. A harmadik pedig a közös lista – fejtette ki.

Gyakorlatilag ugyanerről beszélt Bajnai Gordon is az ATV reggeli adásában. „Nyolcvan nap lehet a választásokig, az utolsó pillanat lehet, amikor még rendet lehet tenni az ellenzék térfelén […] Tavaly augusztusban,amikor megkötöttük az egyezséget az MSZP-vel, azt gondoltuk, hogy vége van az ellenzéki vitáknak. […] Arra készülök, hogy arra teszek javaslatot, hogy ezt megváltoztassuk. Meg kell csinálnunk egy szélesebb szövetséget” – fejtette ki Rónai Egonnak. Bajnai közös listát is el tudna képzelni. „Vége a taktikázásnak” – tette hozzá keményen.

Bajnai Gordon szerint a győzelemre esélyt adó konstrukció érdekében személyi áldozatokat kell hozni. „Nyilván nem én fogom vezetni az összefogást. Hátrébb kell lépnem” – mondta az ATV-ben.

Gyurcsány már készen
A Demokratikus Koalíció (DK) üdvözli Bajnai Gordon és az Együtt-PM kezdeményezését a teljes körű demokratikus ellenzéki összefogás megvalósítására, és bármelyik pillanatban készen áll az együttműködésről szóló érdemi tárgyalások megkezdésére – közölte Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke hétfőn az MTI-vel.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 234 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: