< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Újabb diáktüntetések kezdődnek Budapesten

| Mobile | RSS

Újabb diáktüntetések kezdődnek Budapesten

2014. január 6. | hozzászólás | Közélet

Januárban újra kezdik: ismét utcára vonulnak a diákok az oktatás minden területére kiterjedő államosítás miatt. A pártoktól független tiltakozáson megint ott lesznek a Hallgatói Hálózat, a Hálózat a Tanszabadságért és a Történelemtanárok Egyletének képviselői. A szervezők a belvárosi menetre a köznevelésért felelős államtitkárt is meghívták, bár abban ők sem biztosak, hogy Hoffman Rózsa is kíváncsi lesz arra, hogy miképpen tüntetnek ellene.

Az oktatás szakmai szervezetei és a diákok most úgy érzik, mára végképp megszűnt az oktatás szabadsága: nincs párbeszéd a politikusok és a szakma között, a reform rosszul áll. Az átfogó államosítás a Történelemtanárok Egylete szerint az autonómiát is veszélyezteti: az elmúlt harminc év közmegegyezésen alapuló oktatáspolitikáját az utóbbi években mindenféle egyeztetés nélkül változtatták meg. Az egylet elnöke szerint a Nemzeti Pedagóguskart is így hozták létre.

„Hogyha valaki olyan véleményt fogalmaz, meg amely úgymond árt, a kar érdekeinek azt számon kérhetik. Ebből adódóan még annyira sem fognak megszólalni a kollégák, mint napjainkban” – mondta el Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke.

Az egyesület úgy látja a tankönyvpiac államosítása pedagógiai szempontból is elfogadhatatlan és tűrhetetlen, ez az autonómia további csorbítása.

„Így most már a kerettantervben meghatározottak leképezése is kötelezővé válhat” – vélekedett Miklósi.

Arról már Kunhalmi Ágnes, az MSZP szakpolitikusa beszélt, hogy a kormány egy karácsonyi rendelettel létrehozta a Nemzeti Tankönyv Tanácsot, amely a tankönyvterjesztést, az ellátást és a fejlesztést hivatott ellenőrizni. Ez a szétesett állami terjesztés hibáit azonban nem tudja kijavítani mondta, a helyzet azonban ennél is rosszabb.

„Amit a Fidesz az oktatás területén csinál, amit a tankönyv államosítás és az egész rendszer centralizációjával csinál ennek a gyakorlata, működési modellje és mechanizmusa és azok az intézmények, amelyeket egymás mellé pakoltak kissé hasonlatos az inkvizícióhoz” – így Kunhalmi.

A januárra tervezett megmozdulás egyik szervezője még bízik abban, hogy a szakmai szervezetek között ezúttal végre lesz összefogás. A követeléseik között szerepel a szabad tankkönyvpiac, az ideológiamentes oktatás is.
A demonstrációra a szervezők várják Balog Zoltán minisztert és a köznevelésért felelős államtitkárt, Hoffman Rózsát is.

forrás:atv.hu

Leave a Reply 272 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: