< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Árváktól is vonják a temetési pénzt

| Mobile | RSS

Árváktól is vonják a temetési pénzt

2014. január 10. | 1 Hozzászólás | Közélet

Miután a Pintér Sándor vezette belügyi tárca erre nem volt hajlandó, a Közmunkás Szakszervezet jelentette be, hogy saját halottainak tekinti azokat a közmunkás nőket, akiket ároktakarítás közben gázoltak halálra a napokban Karcag közelében.

A szakszervezet nevében korábban a szocialista Nyakó István, illetve Kordás László azt kérte a belügyminisztertől, segítsen az elhunytak hozzátartozóinak, a tárca pedig tekintse őket saját halottjainak, hiszen munkavégzés közben hunytak el. Szerintük nem elfogadható, hogy a minisztérium különbséget tesz a munkavállalói között, hiszen ha a tárca fennhatósága alá tartozó szervezet munkavállalóját ilyen tragédia éri, máskor rögtön saját halottjának nyilvánítja őt a Belügyminisztérium.

Pintér válaszában azt írta, hogy elháríthatatlan volt a baleset, és utasította az illetékeseket, hogy vizsgálják meg munkavédelmi szempontból a közfoglalkoztatottak munkavégzési feltételeit. Az elhunytak munkaadója a Közép Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság volt, a családokat negyvenezer-negyvenezer forintos gyorssegélyben részesítették, és az illetékes szakaszmérnökség épületére kitűzték a fekete zászlót.

A közmunkásokhoz való hozzáállást jól mutatja egy borsodi eset is. Ott az egyik kistelepülésen szintén két közmunkás halt meg. Az egyik család egy férfi veszítette életét, és az önkormányzat ugyan kifizette a 130 ezer forintos temetési költséget, csakhogy a pénzt havonta tízezer forintonként levonják a feleség közmunkabéréből. A másik családban öt gyerek maradt árván. A legnagyobb gyerek lett a kisebbek gyámja; ő is közmunkás, az ő havi béréből is vonják a tízezer forintot.

szerző:M.J

forrás:népszava ponline.hu

Leave a Reply 223 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: