< Böngészés > Főoldal / Kultúra, Riport / Blog article: Borországgyűlés Ópusztaszeren 2014 január 19-én

| Mobile | RSS

Borországgyűlés Ópusztaszeren 2014 január 19-én

2014. január 19. | 1 Hozzászólás | Kultúra, Riport

Borországgyűlés Őpüsztaszer 010Borországgyűlés Őpüsztaszer 001Borországgyűlés Őpüsztaszer 002Borországgyűlés Őpüsztaszer 008Borországgyűlés Őpüsztaszer 017Borországgyűlés Őpüsztaszer 011Borországgyűlés Őpüsztaszer 022Borországgyűlés Őpüsztaszer 026Borországgyűlés Őpüsztaszer 015Borországgyűlés Őpüsztaszer 028Borországgyűlés Őpüsztaszer 001Borországgyűlés Ópusztaszeren 2014 január 19-én

Hírportálunk meghívást kapott e kiemelkedő rendezvényre. Az ötlet kiváló s a címről már nem is beszélve! E program szülőanyjával beszélgettem, s honnan pattant ki ez a remek ötlet. Erről a legközelebbi írásomban ismerhetik meg az olvasóink!

 

A Borországgyűlést Dr. Fazekas Sándor Vidékfejlesztési  Minisztere nyitotta meg. Kiemelte a bor fontos szerepét, s a minőség sem elhanyagolható. A magyar ember ízvilága megváltozott, s előtérbe került a kvaterkázó asztali borok emelt minőségi referenciái.
Az előadók fontosnak tartották a bor szeretetét, annak minőségi javulását, hisz ez az országra nézve is egy unikum. Dr. Kiss Elza szőlő-borágazat fejlesztéséért felelős miniszteri biztos is hangsúlyozta , támogatni kell a borászokat, valamint az ágazatot.
Dr. Májer János az előadásában szintén a bor termelés innovációját említette. Az előadók Tornai Tamás . a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke, Horkay András az Országos Borszakértő Bizottság elnöke, Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főigazgató helyettese, Dr.Molnár Péter, a Tokaji Borbizottság Vindependent elnöke, is méltatta a a borországgyűlés , a bor szeretetét, de azt is előtérbe helyezte, a minőségért meg kell dolgozni. – majd a megnyitó után az új borrendi tagavatás tette színessé a műsort.

Fazekas Sándor Miniszter Úrral készítettem riportot…

Tisztelt Miniszter Úr!

A bortúrák, a borrendezvények, a borfesztiválok hangulata egyre jobban meghatározza az emberek életstílusát. Ezek a borral kapcsolatos elfoglaltságok itthon előtérbe kerültek.
Mi erről a véleménye?

– Igaza van. Valójában előtérbe került e kiváló kulturális program, ami családi programnak is betudható. Mért mondom ezt- mert ráirányítják országunkra a nemzetközi figyelmet! A bor készítése évszázadokra vezethető vissza. A magyar borok mindig kapósak voltak Európában. Csak gondoljon a Mátyás király korára. E kellemes programok a konferenciákon is szóba kerülnek.

A hatvanas-hetvenes években a sör egyeduralkodó volt hazánkban. Emlékszem egy kisfröccs egy forint húsz  fillér volt.  Az öregebb fogyasztók szerették a kvaterkázó borokat, hisz megbeszélhették a problémájukat a kocsmában. Ilyen jellegű borok voltak a Kövidinka, az Ezerjó is.
Beszélne erről egy kicsit?

– Szerkesztő Úr! Ma is kiváló borokat lehet kapni! Mostanában jelentettük meg a nagy Fehér könyvet, ahol a borászat csínját- binját mutatjuk be. A szőlő termeléstől , kezelésétől a palackig. Ezek minőségi borok, amik az árban meg is mutatkoznak. – s úgy is mondhatnám az ár a minőséggel kompatibilis. A Vörösbor könyvünk is hamarosan az olvasóink kezébe kerül! Fontos információk vannak az oldalain a borkészítésről. Valójában régen – ahogy Ön is említette- 10 Ft volt egy liter bor. De az a minőség a jelenlegivel nem veszi fel a versenyt. A kvaterkázás már kiszorult a kocsmák világából, talán nincsenek is kocsmák, ezért az emberek otthon isszák a borukat. Ez tudatos fogyasztói magatartás! Jó minőségű bor 1000Ft -tér  kapható. Sört már 60 Ft ért lehet kapni!  Ne felejtsük el, az ihatatlan.  Ha a bort hamisítják, mi azonnal kivonjuk a forgalomból és büntetünk. Ehhez egy tudatos fogyasztói habitusra van szükség. Ám Ön ezt, mint fogyasztóvédelmi szakújságíró jobban tudja.

Magyarországon nem lehet boros üvegeket sem parafadugót kapni s nem gyártanak. Mondana erről egy pár szót:

– Az előállításuk nem egy egyszerű dolog!  Az üveggyártás technikája, annak finanszírozása igen kemény anyagiakat jelent. A dugók, a parafadugók idejét múltak. A jövő, a műanyagoké ezen a területen, mivel olcsóbb s higiénikusabb. A minőségi borokat nem parafadugóval zárják le! Nekünk a műanyaggyártásban kellene gondolkodnunk!

Elnézést, de a több száz éves borok is a parafadugókkal maradtak meg-fent?

– Ez igaz! Tapasztalatom, hogy a borászok jobban szeretik a műanyag dugót. Egyébként a parafát Portugáliából kellene behozatni!

Az Minisztériuma a borágazat innovációjára több pályázatot is kiírt?

– Igaz! A pályázaton nyert összegeket az ágazat fejlesztésére, valamint a minőség építésére kell fordítani. – mint a szőlő telepítése, munkagépek, s nem utolsósorban a háttér  technikai eszközeinek a javítására. Ezek nélkül nem lehet minőségi bort készíteni!  Tapasztalatom, hogy az utóbbi években megnőtt a borászok száma. A minőségi változások korát éljük, Ám ehhez megfelelő fejlesztésre van s lesz szükség.

Köszönöm  beszélgetést
2014. ‎január ‎19.                                                                                                                             -oil-  

Leave a Reply 4756 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: ,