< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Kötelezettségvállalással zárult a Magyar Gyógyszerészi Kamarával szemben indult GVH eljárás

| Mobile | RSS

Kötelezettségvállalással zárult a Magyar Gyógyszerészi Kamarával szemben indult GVH eljárás

2014. január 20. | hozzászólás | Közélet


Kötelezettségvállalással zárult a Magyar Gyógyszerészi Kamarával szemben indult GVH eljárás

 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa kötelezettségvállalás mellett megszüntette a Magyar Gyógyszerészi Kamarával és a Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.-vel szemben megtévesztő reklám tilalmának feltételezett megsértése miatt indított eljárását – közölte a GVH hétfőn az MTI-vel.

A GVH azért indított eljárást a Magyar Gyógyszerészi Kamarával és a Galenus Kft.-vel szemben, mert a kamarai tagoknak 2012 októberében eljuttatott levelükben azt a benyomást keltették, hogy a Galenus kizárólag a kamara tulajdonában van. A kiadvány népszerűsítése a kamara köztestületi – és nem tulajdonosi – érdeke, valamint a Patika Magazin című lapra történő előfizetés lehetőséget teremt a kormányzati kompenzáció lehívására.
A vizsgálat részét képezte továbbá, hogy a Galenus a „Médiaajánlat 2012” elnevezésű dokumentumában – hitelesített adatokkal alátámasztva – olyan állításokat tett közzé, amelyek alapján a Patika Magazin potenciális hirdetői arra a következtetésre juthattak, hogy a kiadvány az egyik legnagyobb nyomtatott példányszámú, a fogyasztók számára ingyenesen elérhető patikai újság.
A kamara az eljárásban kötelezettséget vállalt arra, hogy a közforgalmú gyógyszertárak vezetőinek helyesbítő levelet küld ki, illetve a jövőben tartózkodik a Galenus Kft. tulajdonosi viszonyaira és piaci helyzetére vonatkozó – kifogásolható – tájékoztatások közzétételétől, illetve annak a kamarai tagok részére történő megküldésétől. A Galenus – többek között – vállalta, hogy az olvasottsági adatok pontosítása miatt a közforgalmú gyógyszertárak vezetőinek küld egy helyesbítő levelet, továbbá a hirdetőinek küldött tájékoztató anyagokban külön felhívja a figyelmet arra, hogy az olvasottságra és a példányszámra vonatkozó adatokat milyen megfontolások mellett szükséges értékelni.
A Gazdasági Versenyhivatal a kötelezettségvállalások elfogadásával megszüntette az eljárást, a vállalások teljesülését pedig utóvizsgálatban ellenőrzi.

 

MTI

Leave a Reply 234 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: