< Böngészés > Főoldal / Katasztófavédelem / Blog article: KÖZLEMÉNY

| Mobile | RSS

KÖZLEMÉNY

2014. január 22. | hozzászólás | Katasztófavédelem

Tavaly csaknem hatszáz szórakozóhelyet ellenőrzött a katasztrófavédelem

A vizsgálatok megállapításai azt mutatják, hogy jelentősen javult a zenés-táncos helyek tűzbiztonsága a 2011-ben bekövetkezett West Balkán tragédia óta. A katasztrófavédelem 2013-ban is kiemelt figyelmet fordított a szórakozóhelyekre, országszerte 598 ilyen helyen zajlott tűzvédelmi hatósági ellenőrzés.

Az ellenőrzések során feltárt szabálytalanságok miatt a katasztrófavédelem tavaly hatvanöt esetben adott ki hatósági felhívást, huszonhét esetben élt hatósági kötelezéssel, negyvenegy esetben tűzvédelmi bírságot szabott ki, tizenkilenc szórakozóhelyet pedig bezáratott. Utóbbi intézkedésre a kiürítési feltételek hiánya, illetve a megengedett létszám jelentős túllépése miatt került sor, de volt ahol a maximális befogadóképességet nem tüntették fel a létesítmény tűzvédelmi szabályzatában.

A tavaly, illetve a tavalyelőtt lebonyolított ellenőrzések során alkalmazott szankciók számát összevetve egyértelmű javulás tapasztalható, köszönhetően annak, hogy a szórakozóhelyek üzemeltetői egyre jobban ismerik a rájuk vonatkozó tűzvédelmi előírásokat, és a szabályokat igyekeznek is betartani.

A katasztrófavédelem az engedélyhez kötött rendezvények helyszínén szakhatóságként is fellép. Tavaly a helyi szervek a hozzájuk érkezett hatósági megkeresések közül ötszázhét esetben hozzájáruló, tizennyolc alkalommal elutasító állásfoglalást adtak ki. Ezek a számok is bizonyítják, hogy a kérelmet benyújtók többsége ismeri a tűzvédelmi követelményeket.

A rendszeresen megtartott országos ellenőrzéssorozatoknak, illetve a rendezvénytartási engedéllyel kapcsolatos jogszabályi előírások szigorításának köszönhetően összességében jelentős mértékben javult a zenés-táncos rendezvények biztonsága. A szórakozóhelyek üzemeltetői, a rendezvények szervezői mindinkább törekednek a biztonságos lebonyolításra és az előírt szabályok betartására.

Budapest, 2014. január 21.

Mukics Dániel tű. százados

helyettes szóvivő

Leave a Reply 2465 megnézve, 2 alkalommal mai nap |