< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Egy éven át fajtalankodtak kisgyerekekkel

| Mobile | RSS

Egy éven át fajtalankodtak kisgyerekekkel

2014. január 31. | 84 hozzászólás | Életképek/bulvár

Egy éven át fajtalankodtak kisgyerekekkelSzeged – Gyerekekkel fajtalankodók sora került előzetes letartóztatásba az elmúlt két hétben Csongrád megyében, az erőszak több esetben egy évnél is tovább tartott.

Előzetes letartóztatásba helyezte múlt csütörtökön a bíróság azt a hódmezővásárhelyi férfit, aki – megírtuk – a gyanú szerint 2012 tavaszától közel egy éven át rendszeresen fajtalankodott az öt- és hétéves fiával. Megalapozott gyanú merült fel arra is, hogy a gyanúsított gyermekeit és feleségét rendszeresen bántalmazta, veszélyeztetve ezzel testi, erkölcsi és érzelmi fejlődésüket.

Az elmúlt két hétben több hasonló eset is történt: január közepén a Csongrád Megyei Főügyészség egy szentesi férfi előzetes letartóztatását indítványozta, aki 2012. december végétől közel egy éven át fajtalankodott egy közelében lakó kisfiúval, aki a bűncselekmények elkövetésekor töltötte be 12. életévét. Előzetes letartóztatásba került az a 73 éves apátfalvi férfi is, aki tavaly nyáron a gyanú szerint arra kényszerítette élettársa 12. életévét éppen hogy betöltött kislányát, hogy vele közösüljön. A kislány, aki Makón kollégiumban lakik – ahogy szintén írtuk –, chaten panaszolta el a napokban az unokanővérének, hogy nem akar többé Apátfalvára hazamenni, mert borzalmas dolog történt vele.

Sajnos nem egyedüli esetek a most történt bűncselekmények: 2011 közepén egy hét alatt három, gyerekekkel fajtalankodó apa, illetve nevelőapa állt a Szegedi Ítélőtábla elé – akkor összesen 38 év fegyházzal sújtották őket. – A büntetések súlyossága a bírák és a társadalom viszonyulását is tükrözik ezen bűncselekményekhez, amelyek néha még az emberölésnél is szigorúbb megítélés alá esnek. A magasabb büntetési tételek reményeink szerint visszatartó erőként is szolgálnak – mondta akkor lapunknak Gyurisné Komlóssy Éva büntetőbíró. Gyovai Gabriella szentesi szexuálpszichológus sok hasonló traumán átesett gyereket vizsgált már. – Ha egy apa ilyet csinál a gyerekével, akkor vagy valóban érez szexuális vonzalmat a fejletlen gyerek iránt, vagy úgy éli meg a helyzetet, mint akinek hatalma van, és kontrollálhatja a családot. A hosszú évekig tartó fajtalankodás az áldozatban kétféle magatartást válthat ki. Sok kisgyerek nem tudja, hogy mit is tesznek vele, és azonosul ezzel a feladattal. Őket a későbbiekben fokozott szexualitás jellemzi. Mások mindenféle testi kontaktust elutasítanak – mondta akkor a pszichológus.

Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Intézmény igazgatója szerint sokan azt gondolják, hogy minden ilyen esetre egy intézménynek, például az iskolának kell reagálni. – A jelzőrendszer kultúrájának Magyarországon még sokat kell fejlődni. A gyerekeket ismerő felnőttekre, szomszédokra is vonatkozik a jelzőrendszer, hiszen ők lehetnek az elsők, akik akár egy mentális erőszaknak, egy hangos vitának legelőször a tanúi lehetnek – mondta a szakember.

forrás:dm,hu

Leave a Reply 3060 megnézve, 1 alkalommal mai nap |