< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Kampány IV: Botka a város ˝megmentéséről˝

| Mobile | RSS

Kampány IV: Botka a város ˝megmentéséről˝

Szeged – Míg 2010-ben 71,4, addig idén már csak 32,9 milliárd forintból gazdálkodhat Szeged városa. Hiába vette át a kormány Szeged 25 milliárdos adósságát, ha ezzel együtt bevételeinek kétharmadától is megfosztotta – mondta tegnap a városházán Botka László polgármester.

Botka László a hagyományoknak megfelelően először a város legnagyobb adózóinak, a meghatározó gazdasági társaságok vezetőinek mutatta be Szeged 2014-es költségvetését, amelyről február 14-én dönthet a szegedi közgyűlés. A polgármester elmondta, a 2014-es városi költségvetés 32,9 milliárd forintjából 75 százalékot működésre, 25 százalékot pedig fejlesztésre fordítanak. 2010-ben még 71,4 milliárd forint volt a költségvetés főösszege. Tavaly azonban megfogalmazása szerint a kormány közjogi szinten elkezdte lebontani az önkormányzati rendszert, ami gazdasági szinten is jelentkezett. – 4,2 milliárd forinttal több pénzt vettek el az önkormányzattól, mint amennyibe az államosított feladatok kerültek – közölte Botka László.

Botka a város ˝megmentéséről˝. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Kivetített ábrákon mutatta be: idén a rezsicsökkentés és az új adók bevezetése a környezetgazdálkodási cégnél 883, a szegedi vízműnél 906, a hőszolgáltatónál pedig 510 millió forintos plusz terhet jelent, amit a szegedi adófizetőknek kell kifizetni. Ezzel kapcsolatosan megjegyezte, van, aki ünnepelteti magát, van, aki fizet. A hitelállomány átvállalásáról szólva hangsúlyozta, hamis az a kommunikáció, ami az önkormányzatok megmentéséről szól. – 2010-ben a 71,4 milliárdos költségvetésünkből 1,5 milliárd forint volt az adósságszolgálat. Ez olyan, mintha valakinek a 71 ezer forint jövedelméből 1500 forintot kell törlesztenie a banknak. Ez olyan megmentés, mintha a devizahitelest úgy mentenének meg, hogy elveszik a hitelét, de elveszik a jövedelme kétharmadát is. Ez történt Szegeddel is – mondta a polgármester.

Elhangzott, idén 10,1 milliárd forint helyi adót kíván beszedni az önkormányzat, amiből 7,3 milliárd az iparűzési adó. Botka beszélt még az önkormányzati cégekről, ahol ebben a ciklusban többszörösére emelkedtek a jogi képviseletre, reklámra és tanácsadásra fordított összegek. A polgármester elmondta, az elmúlt 7 éves uniós fejlesztési ciklusban Szegedre érkezett a legtöbb, 289 milliárd forint uniós forrás a magyar nagyvárosok közül. Hangsúlyozta, a 2014 és 2020 közötti ciklusban is mindent megtesznek, hogy Szeged legyen a legsikeresebb magyar város.

forrás:dm.hu

Leave a Reply 2426 megnézve, 1 alkalommal mai nap |