< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbán hatpontos javaslata az Európai Unió megújítására

| Mobile | RSS

Orbán hatpontos javaslata az Európai Unió megújítására

Orbán hatpontos javaslata az Európai Unió megújítására

A versenyképességhez szükséges új európai stratégiát szorgalmazott Orbán Viktor a Lámfalussy-konferencián. Matolcsy arról beszélt, hogy végső soron kötelező lesz belépni az eurózónába.

Olyan időket élünk, amikor a kormányoknak és jegybankoknak nagyon szorosan együtt kell működni, össze kell fogni – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank által rendezett Lámfalussy-konferencián pénteken Budapesten. Matolcsy György megnyitó beszédében kiemelte: az Európai Unió összes tagállamának végső soron kötelező lesz belépni az eurózónába, bevezetni az eurót, azonban meg kell fontolni, mikor kell ezt megtenni. Matolcsy György kiemelte: napjainkban a kormányoknak és a központi bankoknak együtt kell működni, Magyarországon a kormány és a jegybank új vezetése “kéz a kézben” együtt dolgoznak.

Matolcsy György a megnyitó beszédében jó egészséget kívánt a pénteki konferencia és a díj névadójának, Lámfalussy Sándornak. Az MNB elnöke ezzel párhuzamosan Lámfalussy Sándor köszönő szavait is tolmácsolta a konferencia résztvevőinek. Matolcsy György bejelentette: Ewald Nowotny, az osztrák jegybank elnöke kapja az első Lámfalussy-díjat. A konferencián az eredeti programhoz képest a török jegybank alelnöke nem vesz részt. Az eredeti program szerint előadást tartott volna Turalay Kenc, a török jegybank alelnöke.

Nem lesz választási költségvetés

Orbán Viktor először az árfolyamkérdésről beszélt, kizárólagos jegybanki hatáskörnek nevezte azt. A kormányoknak távol kell tartaniuk magukat az árfolyamkérdés nyilvános vitájától – hangsúlyozta. A kormányfő nyomatékosította, hogy Magyarországon 2014-ben nem lesz választási költségvetés, idén is három százalék alatt lesz a büdzsé hiánya. A külkereskedelmi mérleg alapján kijelentette azt is: a magyar gazdaság rendkívül stabil. Az eurócsatlakozásról szólva Orbán Viktor azt mondta, a gazdaság reálkategóriáiban kell közelebb kerülni az euróövezethez, hogy utána “értelmesen beszélhessünk” a csatlakozásról.

Dél-Európa példája

Azt is elmondta, hogy Dél-Európa példáját is kell megvizsgálni, hogy a csatlakozást követően hogyan kerültek ilyen nehéz helyzetbe. Amennyiben ezt sikerül feldolgozni, akkor közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy Magyarországnak mikor érdemes csatlakoznia az euróövezethez- mondta a kormányfő.

Gondolkodott rajta, hogy eljöjjön-e

Orbán arról is beszélt, hogy gondolkodott rajta, elfogadja-e Matolcsy Györgyék meghívását, hiszen az az európai doktrína, hogyha “egy miniszterelnök jegybankelnököt lát, menjen át az út túloldalára”. Beszélt róla, hogy ez nem a butaság miatt alakult így, hanem a tapasztalat alapján, hiszen előfordult, hogy a rossz gazdaságpolitikát a jegybankkal leplezték el, amikor túl szoros volt az együttműködés a nemzeti bankok és a kormányok között egyes országokban.

Kiemelkedő teljesítmény

Orbán Magyarországról szólva elmondta, hogy a gazdaságunk rendkívül stabil és évek óta nemzetközi méretekben is kiemelkedő eredményeket produkál. A költségvetési hiány elmondása szerint 2013-hoz hasonlóan 2014-ben is 3 százalék alatt lesz, ami meglehetősen ritka választási évben- mondta. Orbán mindenesetre megyjegyezte, hogy négyévente van az a baleset, amit választásnak neveznek és ott a legkiválóbb kormányok is el tudják veszíteni mandátumukat.

A miniszterelnök szerint, ha a parlamenti választás után is folytatódhat a jelenlegi gazdaságpolitika, akkor Magyarország előtt egy nagy, felívelő, fejlesztési korszak áll. Orbán Viktor azt mondta: bár Magyarország még érzi a válság hullámait, “nekünk összességében már nem a válságkezeléssel kell foglalkozni”, hanem egy felívelő, nagy korszakra kell készülni. Kijelentette, kormánya az elmúlt években a válságkezelést az ország újjászervezésére használta fel.

Új európai stratégia

A miniszterelnök a konferencián a versenyképességhez szükséges új európai stratégiát szorgalmazott. Ehhez hat pontot sorolt fel, melyeket az európai döntéshozók figyelmébe ajánlott és azt kérte a jelenlevő jegybankelnököktől is, hogy gondolkodjanak rajta és alkalomadtán vessék fel ezeket saját hazájukban is.

orbán viktor és matolcsy györgyOrbán Viktor és Matolcsy György

1. Pénzügyi stabilitás

Orbán Viktor szerint az Európai Unió versenyképességének fenntartásához az elsődleges szempont az EU pénzügyi stabilitásának a kérdése. “Közös pénzt nem lehet fenntartani, ha nincs mögötte közös kormányzás, közös költségvetés, közös adórendszer, közös szociálpolitika”- sorolta a magyar miniszterelnök, aki nem teljesen egyesített alrendszereket ért ezalatt, hanem nagyon szoros együttműködést.

2. Szabad gazdaságpolitika

Második pontként annak belátását szorgalmazta, hogy azok az országok, melyek nem tagjai az euróövezetnek, megkapják a lehető legteljesebb gazdaságpolitikai szabadságot. “Ma ezt nem teszik meg az Európai Unióban”- jelentette ki Orbán. Példaként felhozta, hogy lehetetlenség azonos gazdaságpolitikai javaslatokat megfogalmazni három olyan különböző országnak, mint például Anglia, Svédország és Magyarország. “Nincs olyan politika, mely három ilyen orzág számára egyésges megoldást tudna nyújtani”- mondta.

3. Bővítés

A miniszterelök harmadik felvetése előtt jelezte, hogy, amit mondani fog, az “ma szentségtörésnek számít Európában”. “Ez a gondolata bővítésről szól”- mondta. Orbán szerint van egy olyan fogalom, hogy bővítési fáradtság és ez azt jelzi, amikor “a belül lévők a hátuk közepére sem kívánják azt a problémát”, amit az újak csatlakozása jelent. A magyar miniszterelnök szerint “ez egy hiba”. Jelezte, hogy megérti azt a feszültséget, ami a bővítéssel jár, de ha például a 90-es évek közepén, amikor már lehetett volna, felvették volna Közép-Európát az unióba, akkor a gazdasági válság idején sokkal erősebb lett volna a közösség. “A bővítés növeli az Európai Unió erejét”- fogalmazott Orbán, aki szerint különösen igaz ez, ha olyan országokat vesznek fel, ahol erős a növekedési potenciál. “A Balkán ma ilyen térség”- tette hozzá. Orbán szerint le kell győzni a bővítési fáradtságot és a közvélemény ellenszelét és meg kell győzni az embereket, hogy bővíteni kell az EU-t.

orbán viktor beszédéhez készülődikOrbán Viktor beszédéhez készülődik

4. Szabadkereskedelmi megállapodás az USA-val

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy az Egyesült Államokkal az Európai Uniónak szabad kereskedelmi megállapodást kellene kötnie. Véleménye szerint, ha ez nem történik meg, akkor az EU “aligha tudja fenntartani a világban ma meglévő pozícióit”. Kijelentette, hogy konstruktívtárgyalásokat szeretnének lárni az EU részéről az Egyesült Államokkal.

5. Kapcsolat Oroszországgal

Ötödik pillérnek az Oroszországgal fennálló kapcsolatok újrarendezését nevezte meg. Véleménye szerint meg kell találni a módját annak, hogy az Oroszországban található nyersanyagokat be tudják vonni az Európai Unióban található nyersanyagok mellé.

6. Olcsó energia

Utolsó javaslatként azt fogalmazta meg, hogy olcsó, az Egyesült Államokéval versenyképes árú energiára van szükség. Elmondta, hogy az unió múlt heti jelentése feketén-fehéren leszögezi, hogy Amerikában 2-3-szor olcsóbb a gazdaság számára nyújtott energia, mint Európában. “Kínában és Oroszországban is sokkal olcsóbb”- tette hozzá Orbán, aki szerint a következő 10-15 évben a gazdasági versenyképességet három dolog fogja meghatározni: a politikai stabilitás, az ésszerű áron elérhető, jól képzett és tovább fejleszthető tudás, illetve munkaerő, valamint az energia. Elmondta, hogy a következő időkben azok az országok, akik nem fognak tudni a versenytársaiknál jobb áron energiát szolgáltatni, poziciót fognak veszíteni. Orbán úgy fogalmazott, hogy el kell érni, hogy Európában olyan rendszert alakítsunk ki, mely az amerikai áron tudna energiát kínálni. Hozzátette: például a nukleáris energiával kapcsolatos doktrínákat is újra kellene gondolni ehhez.

Az európai növekedés motorja

Orbán Viktor beszéde végén arról szólt, hogy Közép-Európa az európai gazdasági térség növekedési motorja lehet a következő időszakban. Ehhez a jövőben is jól kell kapcsolódnia a német gazdasághoz – jegyezte meg. Szerinte az európai növekedési motor pozíciójához erőkoncentrációra van szükség. Példaként említette erre az osztrák és a német nagykoalíciót, valamint kormánya kétharmados többségét, amely nélkül nem sikerült volna a megújulás politikája. Emiatt zárásul arra biztatta a választókat, ne felejtsék ki a mérlegelési szempontok közül a politikai erő és a kormányzóképesség kategóriáját, mert ezen múlhat később, hogy sikeres vagy sikertelen gazdaságpolitikát folytatnak-e majd a kormányok.

Nowotny: stabilizáló hatásuk van a maastrichti kritériumoknak
Stabilizáló hatásuk van a maastrichti kritériumoknak az euróövezeten kívüli EU-tagállamokban – mondta az osztrák jegybank elnöke pénteken Budapesten, a Magyar Nemzeti Bank által szervezett Lámfalussy-konferencián. “Az euróövezethez való csatlakozás célul kitűzése a maastrichti előírásokkal kombinálva erőteljes stabilizáló hatást fejt ki minden leendő eurózóna-tagállamban” – mondta Ewald Nowotny. Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának tagja kifejtette: az EKB nagyon fontos szerepet játszott a gazdasági válság hatásainak kivédésében.

Noyer: a bankunió javítja majd az átláthatóságot
A francia jegybankelnök szerint az európai bankunió megteremtése jelentősen javítja majd a nagy európai bankcsoportok átláthatóságát, és egyúttal erősíti az esetleges bankszanálások egységes, világos kezelését is. Christian Noyer kiemelte: a bankunió elveinek alkalmazásával lehetővé válik, hogy 13 nagy európai bankcsoport működését egységes módszerek alapján vizsgálják meg, erősítve ezzel a banki tevékenységek transzparenciáját.

Ilmars Rimsevics, a lett jegybank elnöke kijelentette: az euró lettországi bevezetése, az eurózónába való belépés egyértelmű előnyökkel jár Lettország számára, már a belépés bejelentésekor javítottak a hitelminősítők az ország megítélésén, besorolásán.

Február 3-tól Híradóink új időpontokban: 17.45-kor, 18.45-kor és 21.45-kor kezdődnek.

atv.hu / MTI

forrás:atv.hu

Leave a Reply 2327 megnézve, 1 alkalommal mai nap |