< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Megszabadulhatunk az allergiás tünetektől

| Mobile | RSS

Megszabadulhatunk az allergiás tünetektől

2014. február 7. | 1 Hozzászólás | Életképek/bulvár

Megszabadulhatunk az allergiás tünetektől

Virágos, zöld mezőben egy fiatal lány papírzsebkendőbe tüsszög.

Az allergiánál az immunrendszer túlzott reakciójáról van szó olyan anyagokkal szemben, amelyek a nem allergiásoknál semmiféle reakciókat nem váltanak ki, mivel ezek tulajdonképpen teljesen ártalmatlanok. Sok allergiának azonban egészen más kiváltó oka van. Mivel egy allergiás reakció okai épp olyan sokfélék mint a tünetei, a kiváltó faktorok sem mindig ismerhetők fel azonnal.

Az allergia és az immunrendszer

Nagyon sokan érintettek manapság egy allergiában. Folyamatosan emelkedik az allergiások száma, és már a kisgyermekek is egyre gyakrabban szenvednek a tünetektől. Az allergia leggyakoribb tünetei közé tartozik az orrfolyás, az erős könnyezés, a viszketés, az asztma, a fejfájás, gyomor- és bélproblémák, bőrkiütések és sok más jelenség.

Az allergiás reakció azt mutatja, hogy az immunrendszer egy voltaképpen veszélytelen anyagra túlreagál. Ezeket az anyagokat allergéneknek nevezzük. Legismertebb képviselőik a virágpollenek, a házi poratka, az állati mérgek (méh- és darázsméreg) és a fémek, pl. a nikkel. De sokkal több allergén létezik ennél. Ma már gyakorlatilag minden anyag allergénné válhat, és így kiválthat allergiás reakciót. Különösen a gyenge immunrendszerrel rendelkezők tapasztalhatják ezt.

Ezért az allergiás ember gyakran nem csak egyetlen allergénre reagál. Immunrendszerének erős reakciója idővel oda vezet, hogy egyre több helyzetben túlreagál. Ennek az a következménye, hogy az allergiás végül egyre több anyagra mutat túlzott reakciót.

Mi a teendő, ha allergiára vagyunk hajlamosak?

Alapvető fontosságú, hogy következetesen kerüljük az ismert allergént.
Mivel az élelmiszerallergiák gyakran az élelmiszerben lévő kemikáliákra, peszticidekre, adalékanyagokra, génmódosított organizmusokra stb. vezethetők vissza, kizárólag biogazdaságból származó élelmiszereket fogyasszunk.
Az étrendünket nagyon cukor- és szénhidrátszegényen alakítsuk, mivel a glükóz a szervezetet erősen túlsavasítja, és a bélrendszert folyamatosan terheli. Mindkét tényező gyengíti az immunrendszert, és így elősegíti az allergia kialakulását.
Az allergiás reakció akut fázisában nagyon ajánlatos az úgynevezett léböjtkúra, amely elősegíti a jelenlévő méreganyagok gyors kiválasztódását, és ezzel tehermentesíti a májat és az immunrendszert.
Minden allergiás reakciónak komoly negatív következményei vannak a bélflórára is. Ezért rendkívül fontos, hogy az allergiások évente 1-2-szer alapos béltisztítást végezzenek, majd a bélflórát megfelelő baktériumtörzsek segítségével újra felépítsék.

Ha ezeket az intézkedéseket következetesen végigvisszük, a legjobb úton vagyunk, hogy bosszantó tüneteinknek a lehető leggyorsabban búcsút mondhassunk.
forrás:gyógyszer nélkül magazin hírlevél

Leave a Reply 356 megnézve, 1 alkalommal mai nap |