< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Az EU is beszáll az ukrán meccsbe – Magyarország közleményben lavírozik

| Mobile | RSS

Az EU is beszáll az ukrán meccsbe – Magyarország közleményben lavírozik

Az EU is beszáll az ukrán meccsbe – Magyarország közleményben lavírozik (videó)

Szankciókkal szeretné megbünteti az EU az ukrajnai erőszakos cselekmények felelőseit. Ma uniós nagyköveti értekezlet van, holnap a külügyminiszterek ülnek össze. Emlékeztetőül: már legalább 22 halálos áldozata van a kijevi összecsapásoknak, a sérültek száma pedig sok százra tehető. Egy helyi tudósító ezer sérült tüntetőről számolt be. A rendőrség éjszaka is folytatta előrenyomulását a Majdan téren, ahol mostanra sem sikerült eloltani a tüzet. Sok tüntető azonban a könnygáz- és vízágyútámadások ellenére a helyszínen maradt. Egyes hírek szerint a halottak között van a Veszti lap egyik újságírója is. Tűz ütött ki a szakszervezet épületében is, ahonnan sok embert kellett kimenekíteni.

Az Európai Unió meg fogja vizsgálni a szankciók lehetőségét az ukrajnai erőszakos események felelőseivel szemben – jelentette be szerdán Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Ashton uniós nagyköveti értekezletet hívott össze, amelyen közleménye szerint “minden lehetőséget megvizsgálnak majd, köztük a tüntetés erőszakos elfojtásának felelősei, illetve a jogsértések elkövetőivel szembeni szankciók opcióját is”.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke közleményében szintén jelezte: arra számít, hogy a tagállamok sürgősen lépéseket fognak tenni az ukrajnai erőszak felelőseivel szemben. “Letaglózva, zsigeri aggodalommal figyeltük az elmúlt 24 óra ukrajnai fejleményeit. Nincs olyan körülmény, ami indokolná az ilyen jeleneteket. Legmélyebb részvétünk az áldozatok családjainak.”, mondta az EB elnöke. Az EU tagállamainak külügyminiszterei csütörtökön rendkívüli ülést tartanak.

Itt láthatja élőben, miképp alakul a helyzet Kijevben:

Közben a magyar kormány levélben értékelte az ukrán helyzetet, és minden felelős ukrán tényezőt felszólít a stabil, demokratikus és egységes Ukrajna megőrzésének fontosságára. “Elítéljük az erőszak minden formáját. Sürgetjük az érintett feleket az erőszak azonnali beszüntetésére”, fogalmaz a kormányközlemény. A Külügyminisztérium egyidejűleg felszólítja az ukrán hatóságokat, hogy – a rendvédelmi szerveket provokáló, erőszakos cselekményeket elkövetőkkel szembeni törvényes fellépés mellett – tartsák tiszteletben az emberek békés gyülekezéshez és véleménynyilvánításhoz való jogát. (Megjegyzendő: ez az érdekes beszúrás: az új ethoszát a szemkilövető szocialista kormányra építő Orbán-rezsim most a demokráciáért tüntetőkről mint esetleges provokatőrökről ír. Ebben nyilván szerepet játszik, az újsütetű Putyin-barátság, míg a demonstrálók most egy oroszbarát kormányzatot szeretnének megdönteni).
A nyugati rész is forr
Túlcsordult a feszültség az EU-párti nyugat-Ukrajnai területen is: több városában megszállták a rendőrséget a tüntetők. (Lvivben immár a teljes államapparátus, a rendőrség, a katonaság és az ügyészség is a demonstrálók kezén van) Egyes rendőrparancsnokok nem hajlandók oszlatni, mondván: “nem fognak bűnözőktől parancsot elfogadni”. A lengyel-ukrán határ több szakaszát is lezárták. Állítólag délelőtt Kárpátalja állami hivatalait is elfoglalták a tüntetők.

Emlékeztetőül: Viktor Janukovics elnök éjszaka közleményt adott ki, amelyben tragédiának nevezte a halálos áldozatok magas számát. Ugyanakkor az ellenzéket vádolta azzal, hogy ennyire drámaivá vált a helyzet. Szerinte még nem késtek el azzal, hogy elejét vegyék a további vérontásnak.

Egyelőre kérdéses, hogyan viszonyul az eseményekhez Vlagyimir Putyin. A Hylya című ukrán honlap szerint Janukovics telefonon kívánt beszélni az orosz elnökkel, aki azonban nem fogadta hívását. Aztán kiderült, hogy mégis. Putyin szóvivője az államfők disputájáról annyit mondott: az orosz elnök “nem ad tanácsot” ukrán kollégájának, és a jövőben sem tesz ilyesmit. (Viszont pénzt kaphat az ukrán kolléga – Moszkva korábban kétmilliárd dollárt ajánlott, kérdés, hogy mikor érkezik meg Kijevbe ez a summa.)

Vitalij Klicsko ellenzéki vezető szerint a Nyugat nem nézheti ölbe tett kézzel az öldöklést, s azt, hogy egy diktátor saját népe ellen fordul. Ezzel Janukovicsra utalt. Több ismert ukrán oligarcha, a Shakhtar Donyeck tulajdonosa, Rinat Ahmetov, valamint Viktor Pincsuk is kifejtették, elfogadhatatlan, hogy a Berkut nevű belbiztonsági erő ártatlan emberekre támadjon. Ahmerov Janukovics elnök szövetségese volt.

Pajzsok és könnygáz – amatőr felvétel Kijevből

Így vágnak “fél méterről” petárdát a rendőrsorfalba:

1500 lőfegyver van a tüntetőknél

Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) szerdán bejelentette, hogy “terroristaellenes műveletet” indít az egész országban a radikális csoportok ellen, amelyek szerinte felelősek a Kijevben 26 halálos áldozatot követelő erőszak kiújulásáért.

“A szélsőséges és radikális csoportok akcióikkal ukránok millióinak életét fenyegetik” – írta Olekszandr Jakimenko, az SZBU főnöke közleményében. “A biztonsági szolgálat és az ukrajnai terrorellenes központ ezért ma úgy döntött, hogy terroristaellenes műveletet indít az ország területén”.

A közlemény szerint több mint 1500 lőfegyver és 100 ezer lőszer “került bűnözők kezébe”. Jakimenko értékelése szerint az országban lőfegyverek használatával szándékos erőszakcselekményeket, gyújtogatásokat, gyilkosságokat túszejtéseket hajtanak végre. “Ezek nem pusztán a terrorizmus megnyilvánulásai, hanem egyenesen terrorcselekmények” – szögezte le az SZBU főnöke.

Elmondta, hogy a terrorizmus elleni küzdelemről szóló törvény értelmében a műveletben részt vesz az SZBU, a belügy- és a védelmi minisztérium, a határőrség, valamint a központi és helyi közigazgatási szervek.

Kifejtette, hogy az országban “intézkedéseket vezetnek be a közbiztonság és az államhatárok védelmének erősítése érdekében”. Kérte az ukrán állampolgárokat, hogy “őrizzék meg nyugalmukat, és tartsák be a törvényeket”. Közölte, hogy a “terroristaellenes művelet” megindításáról már tájékoztatta Viktor Janukovics elnököt.

Arszenyij Jacenyuk, a Haza (Batykivscsina) párt frakcióvezetője közben cáfolta, hogy az ellenzék provokálta a vérontást Kijevben, mint ahogy azt szavai szerint a hatalom képviselői állítják. Erről azután nyilatkozott, hogy Vitalij Klicskóval, az Ütés (UDAR) és Oleh Tyahnibokkal, a Szabadság (Szvoboda) elnökével együtt európai uniós, illetve amerikai és kanadai nagykövetekkel találkozott.

Leszögezte, hogy az ellenzék elítéli és sohasem támogatta az erőszakot és a fegyveres szembenállást. Követelte, hogy büntessék meg mindazokat, akik fegyvert ragadtak. A rendvédelmi erőket pedig felszólította, hogy hagyjanak fel a fegyverhasználattal.

Az ellenzéki pártok közös közleményben tudatták, hogy készek folytatni a párbeszédet Janukovics elnökkel a válság rendezése érdekében.

“Megbeszéléseket folytatni azzal a rezsimmel, amelynek politikája sok ember halálát okozta, határtalanul kellemetlen. Ugyanakkor kötelességünk megtenni minden lehetőt és lehetetlent azért, hogy megállítsuk a vérontást” – áll a közleményben. Az ellenzéki politikusok megjegyezték, hogy a Majdanra (Függetlenség terére) nem ők hívták az embereket tüntetni, ezért nem az ő dolguk hazaküldeni őket.

Helyszíni beszámolók szerint minden, Kijevbe vezető főbb utat lezárt a közlekedésrendészet. Délután a Függetlenség terén egy-egy rendőrségi tömegoszlató gránát robbant időnként, amire a tüntetők Molotov-koktélokkal válaszoltak. A belügyesek időről időre a vízágyúkat is működésbe helyezik. Mindazonáltal a helyszínről érkező jelentések a helyzetet viszonylag nyugodtnak minősítik.

Az EU célzott intézkedésekkel reagál

Az Európai Unió gyorsan és célzott intézkedésekkel fog reagálni az Ukrajnában kialakult helyzetre – közölte szerdán a Twitteren Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.

A politikus a kijevi fejleményekre reagálva a rövid üzenetnél hosszabb közleményt is kiadott, amelyben ismerteti, hogy az uniós külügyminiszterek csütörtöki ülésükön megvizsgálják majd ezeknek a célzott intézkedéseknek a lehetőségét, Van Rompuy konkrétan pénzügyi szankciókat és vízumkorlátozást, vagyis beutazási tilalom elrendelését tartja elképzelhetőnek azokkal szemben, akik felelősek az erőszakért.

“Elítéljük, hogy az ukrán hatóságok túlzott mértékű erőt alkalmaztak. Minden felet felszólítunk, hogy tartózkodjon az erőszaktól” – áll Herman Van Rompuy közleményében, amelyben a felelősök elszámoltatását sürgeti, valamint felszólítja az ukrán hatóságokat, hogy biztosítsák az alapjogok védelmét és érvényesülését.

A volt belga kormányfő közleményében azt is világossá teszi: az EU továbbra is kész, hogy aláírja és megvalósítsa Ukrajnával a társulási és szabadkereskedelmi megállapodást, ha a kijevi vezetés bizonyítja, hogy kiáll a szabad, egységes és demokratikus Ukrajna, valamint a társulási szerződésben lefektetett értékek mellett.

Fegyvernyugvást és tárgyalásokat sürget a Fehér Ház

Az Egyesült Államok sürgette az ukrán kormányt, hogy vonja vissza a rohamrendőrséget a kijevi Függetlenség teréről, hirdessen fegyvernyugvást és folytasson tárgyalásokat az ellenzékkel – jelentette ki szerdán Ben Rhodes, az amerikai elnök helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója.

Rhodes, aki az észak-amerikai csúcsra tartó elnöki különgép fedélzetén nyilatkozott a sajtónak, kijelentette, hogy az ukrán válság téma lesz Enrique Pena Nieto mexikói és Barack Obama amerikai elnök, valamint Stephen Harper kanadai miniszterelnök megbeszélésein a mexikói Tolucában.

Ben Rhodes elmondta, hogy az ukrajnai helyzetről Obama eszmecserét folytatott Francois Hollande francia elnökkel is.

Magyarok csak halaszthatatlan ügyben utazzanak Ukrajnába!

Csak azok a magyar állampolgárok utazzanak Ukrajnába, akiknek halaszthatatlan dolguk van ott – mondta Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Kijevben hétszáz-nyolcszáz tagú magyar kolónia él, de a tárca nem tud bajba jutott magyarról, nem érkezett segélykérés hozzájuk -ismertette Kaleta Gábor.

A magyar-ukrán határon folyamatos a közlekedés, nem tapasztalták, hogy a megszokottnál többen jelentkeznének belépésre, és a vízumigénylések számában sincs növekedés – közölte.

Szlovákia is aggódik

A szlovák kormányt mélyen aggasztja a kijevi utcákon kitört erőszak Robert Fico szlovák miniszterelnök nyilatkozata szerint.

“Az alkotmányos megoldáshoz vezető egyetlen út a kormány, az ellenzék és a civil társadalom közötti párbeszéd, amelynek el kell vezetnie a szükséges alkotmányreformokhoz és a demokratikus és átlátható elnökválasztáshoz” – olvasható a nyilatkozatban, amely szerint Szlovákia stabil, demokratikus és virágzó Ukrajnát akar, és nem szeretné, ha az ország elszigetelődne.

Miroslav Lajcák külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy jelenleg senki sem ellenőrzi Ukrajna teljes területét, így sem a kormány, sem az ellenzék, sem a tüntetők nem mondhatják, hogy a nép nevében beszélnek.

“Az egyetlen megoldás, ha tárgyalóasztalhoz ülnek. Senki sem nyújthat be maximalista igényeket. Olyan megoldást kell találni, amellyel mindenki, egész Ukrajna együtt tud élni” – mondta a miniszter.

A szlovák külügyminiszter Viktor Janukovics ukrán elnök szemére vetette, hogy a valódi párbeszéd elutasításának, kiváró taktikázásának a következményei a tragikus események. Lajcák attól tart, amennyiben az ukrán elnök a továbbiakban sem mutat érdeklődést a helyzet megoldására és a szükséges lépések megtételére, megbénulhat az állam és összeomolhat a gazdaság.

A szlovák kormány sajtóosztályának a közlése szerint a szlovák nemzetbiztossági tanács felkészült és szükség esetén kész reagálni a kialakult helyzetre. A szlovák-ukrán határt figyelik, eddig nem tapasztalták menekültek érkezését, sem a vízumkérelmek számának jelentős növekedését.
forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 405 megnézve, 1 alkalommal mai nap |