< Böngészés > Főoldal / nébih / Blog article: SAJTÓKÖZLEMÉNY Hamis kakaót talált a NÉBIH

| Mobile | RSS

SAJTÓKÖZLEMÉNY Hamis kakaót talált a NÉBIH

2014. február 20. | hozzászólás | nébih

SAJTÓKÖZLEMÉNY
Hamis kakaót talált a NÉBIH

Eddig mintegy 1000 zacskó hamisított kakaó zárolását és kobzását rendelte el a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI). Az ügyet a gyártó bejelentésére kezdte el vizsgálni a különleges esetekre specializálódott csapat. A 20-22%-os, 125 g-os „Tutti Holland kakaópor” hamisítványokkal elsősorban piacokon és kisebb boltokban találkozhatnak a vásárlók.

A vizsgálat két hónapja tart, melynek során a KÜI szakemberei több helyszínen is végeztek ellenőrzéseket, illetve mintáztak meg hamisított terméket. A múlt héten egy – jóhiszeműen eljáró – forgalmazónál mintegy 800 db hamisított terméket találtak, de más forgalmazó helyeken is sor került már kisebb darabszámú kobzásra. Az esetlegesen még forgalomban lévő termékek felderítése jelenleg is zajlik.

A hamisítványok rendkívül jól sikerültek, a termék csomagolása csupán abban különbözik az eredetitől, hogy kisebb, fóliája fakóbb és világosabb. A zacskóban lévő kakaó egészségre nem ártalmas, ugyanakkor rossz minőségű, színe világosbarna, illata kakaóporra nem jellemző.

A hamisítványok elsősorban piacokon és kisebb boltokban tűnhetnek fel az alábbi LOT-számmal és minőségmegőrzési idővel: L0449 20.03.2014.

A NÉBIH kéri a fogyasztókat, hogy, ha véletlenül hamisított terméket vásárolnak, vagy hamisnak tűnő kakaót látnak kereskedelmi forgalomban, akkor értesítsék a Tutti Élelmiszeripari Kft-t, vagy jelentsék az esetet a NÉBIH zöld számán (80/263-244).

A termékek laborvizsgálatáról készült videó elérhető az alábbi linken:

A termékekről készült képek megtekinthetők és letölthetők a NÉBIH honlapjáról:
https://www.nebih.gov.hu/aktualitasok/hirek/02_20_hamis_kakao.html

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Kiemelt Ügyek Igazgatósága

Leave a Reply 534 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: