< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Nekünk nagyon fáj – Orbánék pont ezt akarják?///// Nous fait vraiment mal – Orbán exactement ce qu’ils veulent ?

| Mobile | RSS

Nekünk nagyon fáj – Orbánék pont ezt akarják?///// Nous fait vraiment mal – Orbán exactement ce qu’ils veulent ?

Nekünk nagyon fáj – Orbánék pont ezt akarják?

Már nem csak a kormány, de a Fidesz is kikelt a tartósan gyenge forintárfolyam ellen – a lakosságról, a devizahitelesekről nem is beszélve. Ennek ellenére nem látszik a fordulat, sőt. Elemzők szerint a forint lejtmenete Matolcsy György és Orbán Viktor titkos fegyvere a gazdaság felpörgetésére. De milyen árat fizetünk ezért?

A kormány a felelős azért, mert a forint elérte a 300-as szintet az euróval szemben – jelentette ki Navracsics Tibor. Hozzátette: ez azt jelzi, hogy a kabinet méltatlanná vált a piacok bizalmára, nem tudja kezelni a helyzetet, ezért azonnal mondjon le.

Sokat változott a világ 2009, a fenti kijelentés dátuma óta – például lezárult az akkor éppen tomboló világgazdasági válság. De a legjelentősebb különbség, amely meghatározza az interpretációkat is: a Fidesz most kormányon van, Navracsics Tibor közigazgatási miniszter. Már nem hallunk ilyen jellegű, éles támadásokat az árfolyammozgások okán. A forint csütörtök reggel már a 315-ös szintet ostromolta, és az év első két hónapjában nem is igen láttuk a 300-as határ alatt. (Szemben a kormányváltás idején, 2010. áprilisában rögzített 260 körüli szinttel.)

A hét elején Varga Mihály, gazdasági miniszter ugyan jelezte: a kormány nem szimpatizál a tartósan gyenge magyar fizetőeszközzel, és ehhez tegnap már a Fidesz is csatlakozott – a forint mégis csak lefelé mozdult el. A tendencia alapvető oka Matolcsy György jegybankelnök folyamatos alapkamat-vágása, amelyet sem a piacok, sem Varga kérésére nem fejezett még be.

Már végigvettük, kinek rossz a gyenge forint: lényegében mindenkinek, aki külföldi árut vásárol, a költségvetésnek és a devizahiteleseknek. Ennek ellenére a Magyar Nemzeti Bank vezetése láthatóan nem aggódik – ennek pedig nem hozzá nem értésük az oka, hanem sajátos, ha tetszik unortodox gazdaság-felfogásuk. A gyenge magyar deviza ugyanis akár gazdaságélénkítő hatású is lehet. (Az nagy kérdés, miért kell ilyen eszközöket használni, ha Orbán Viktor miniszterelnök szerint Magyarország a régió és egész Európa fejlődési motorja.)

A gyenge forint egyik gazdaságélénkítő hatása, hogy a külföldi beruházó több munkaerőt, nyersanyagot vagy félkész terméket kap a pénzéért (amely elsősorban dollár vagy euró), mint két hónappal vagy négy évvel korábban. A tartósan gyenge magyar deviza ösztönzi a tőkebeáramlást, olcsóbbá teszi a multik számára a magyar beszállítókat és a munkaerőt – hiszen a központjaikban euróban számolják el a fizetéseket. Az MNB ezzel képes kompenzálni a kormány minimálbér-emelését, így ugyanis a forint romlása miatt a megemelt legkisebb fizetés sem jelent plusz kiadást euróban a külföldi munkáltatóknak.

Jó hatással van a külkereskedelmi mérleg elszámolására is a forint mélyrepülése. A belső fogyasztás stagnálása miatt sokkal több árut és szolgáltatást adnak el magyar cégek külföldön (85 százalékban az uniós piacon), mint amennyit behoznak. Bár e termékek és szolgáltatások ára nem változik, az elszámolás forintban történik, tehát könyvelési szempontból úgy tűnhet: egyre többet keresnek az exportáló cégek. (Meg kell jegyezni: a Magyarországon gyártott termékek alapanyag-igényét 80 százalékban külföldről szerzik be, így a gyenge forint ront ugyan a termelékenységen, de ez csupán az egyes cégek szintjén jelenik meg, míg a külker mérleg az egész országot jellemzi.)

Bár elemzők szerint Magyarország a leggyengébb láncszem a régióban, a kabinetnek abban igaza van: makrogazdasági adataink nem indokolnak ennyire rossz cserearányt. Matolcsy – Orbánnnal egyeztetve – azonban félig mesterségesen idézi elő a gyenge devizát, a fent ismertetett okok miatt. Az azonban még megválaszolhatatlan kérdés, hogy bejön-e a számításuk. Annyi bizonyos: az unortodox lépések a jövőben talán beváltják a hozzájuk fűzött reményt, a jelenben azonban az egekbe verik a devizahitelek törlesztőrészleteit, az üzemanyagok és az elektronikai cikkek árát. Megéri?

forrás:stop.hu

Nous fait vraiment mal – Orbán exactement ce qu’ils veulent ?

Non plus seulement le gouvernement , mais le Fidesz éclos contre le taux de change faiblesse persistante – à propos de la population de prêts en devises pour ne pas mentionner . Malgré la tournure des événements ne semble pas , en fait . Selon les analystes , la descente forint György Matolcsy et l’arme secrète de Viktor Orbán à stimuler l’économie . Mais à ce prix que nous payons pour cela?

Le gouvernement est responsable parce que le forint a atteint le niveau 300 contre l’euro – a déclaré Tibor Navracsics . Il a ajouté que cela indique que le cabinet est devenu indigne de la confiance des marchés , ils ne peuvent pas gérer la situation , il démissionne immédiatement .

Beaucoup de choses ont changé dans le monde en 2009 , depuis la date de cette déclaration – par exemple, vous venez de terminer la crise économique mondiale fait rage . Mais la différence la plus importante qui détermine les interprétations : ministre Tibor Navracsics public du gouvernement Fidesz . Je n’entends pas ce genre d’attaques en raison des mouvements brusques des taux de change . Le forint jeudi matin a été assiégé par le niveau 315 , et les deux premiers mois de pas vraiment vu en dessous de la limite de 300 . ( Par opposition à l’époque du changement de gouvernement , le niveau de l’ordre de 260 enregistré le 2010e en Avril . )

Plus tôt cette semaine , Mihaly Varga , ministre de l’Economie a indiqué que le gouvernement n’est pas favorable à la faiblesse persistante de la monnaie hongroise , et ce dernier a rejoint le Fidesz – ils ont juste déplacé vers le bas le forint . La principale raison de la tendance continue de György Matolcsy baisse des taux de base de la banque centrale , qui ne sont pas les marchés , ni la demande de Varga pas encore terminé .

J’ai pris plus , les faibles forint se tromper : en gros tout le monde qui achète des biens étrangers , le budget et les débiteurs étrangers . Néanmoins , la direction de la Banque nationale de Hongrie ne semble pas inquiet – ce n’est pas l’incompétence , mais parce spécifique si vous aimez les perceptions économiques peu orthodoxes . La monnaie hongroise est faible même être le même effet de relance . ( La grande question est pourquoi vous avez besoin d’utiliser ces outils lorsque le Premier ministre Viktor Orban , la Hongrie et dans toute l’Europe , le moteur de développement de la région . )

Un des effets de relance économique de la faiblesse du forint aux investisseurs étrangers plus la main-d’oeuvre , des matières premières ou de produits semi-finis pour votre argent ( principalement dollar ou euro ) de deux mois à quatre ans plus tôt . La faiblesse persistante de la monnaie favorise les entrées de capitaux hongrois , déprécie les multinationales pour les fournisseurs hongrois et la main-d’œuvre – comme l’euro représentait központjaikban les paiements . La Banque a ainsi pu compenser pour l’augmentation du salaire minimum du gouvernement , qui se traduirait par l’affaiblissement du forint a soulevé le paiement minimum ne signifie pas un coût supplémentaire de EUR employeurs étrangers .

Bon effet sur la balance commerciale dans le compte de HUF mélyrepülése . En raison de la stagnation de la demande intérieure plus de biens et services sont vendus à des entreprises hongroises à l’étranger ( 85 pour cent du marché de l’UE ) de ses importations . Bien que cela ne change pas le prix des biens et services , le règlement en HUF , donc point de vue comptable , il pourrait sembler : pour gagner de plus en plus les entreprises exportatrices . ( Remarque: . Une produits fabriqués en Hongrie charge la demande de 80 pour cent de forint étranger provenant , si les faibles s’aggravent que la productivité du village , mais il semble que dans le niveau de l’entreprise individuelle , tandis que le solde du commerce extérieur caractérise l’ensemble du pays )

Bien que les analystes disent Hongrie est le maillon le plus faible dans la région , dans l’armoire est juste : les données macro-économiques ne justifient pas un tel taux de change mauvais . Matolcsy – consultation Orbánnnal – mais la moitié des causes artificiellement faiblesse de la devise , pour les raisons ci-dessus. Cependant, même les questions sans réponse qui viennent dans les calculs . Une chose est certaine : les étapes orthodoxes seront probablement converti aux résultats escomptés , cependant, reflète le ciel dans le présent des prêts en devises versements , le prix du carburant et de l’électronique . Est-il utile ?

Source : stop.hu

Leave a Reply 322 megnézve, 1 alkalommal mai nap |