< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Beszámoltatja az Elműt az energiahivatal

| Mobile | RSS

Beszámoltatja az Elműt az energiahivatal

Beszámoltatja az Elműt az energiahivatal

Előrehozott adatszolgáltatást vár Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az Elmű-Émász cégcsoportól. Ezzel világossá vált hogy a kormány ezt a társaságcsoportot vádolta meg a napokban “vagyonfeléléssel, és pénzkimentéssel”. Az áramszolgáltató cég “bűne” pedig nem más, mint az, hogy a korábban tervezett áprilisi időpontról előrehozta a közgyűlését, amelyen egyebek mellett az osztalék kifizetéséről is dönthetnek a tulajdonosok.

A MEKH közleménye – ismerve a kormány még meg nem nevezett társaságról megfogalmazott vádjait – szabadkozásként is értelmezhető, mert mint írják, a hivatal rendszeresen kap adatokat engedélyeseitől, bizonyos esetekben azonban eseti adatbekérés is szükségessé válhat.

Miután a Budapesti Elektromos Művek Nyrt. (ELMŰ) és az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. (ÉMÁSZ) – mint mondják – az országgyűlési választások miatt a szokásosnál korábban, március 21-én tartja éves közgyűlését, a MEKH bekérte a társaságok tulajdonában álló villamosenergia-elosztók – mint engedélyesek – előzetes mérleg- és eredményadatait. Az adatok alapján a hivatal a társaságok gazdasági helyzetét és jövedelmezőségét kívánja vizsgálni, különös tekintettel az “ellátásbiztonságot garantáló zavartalan működéshez szükséges felelős gazdálkodás feltételeire”.

Egyes szakértők szerint a kormány a cég vegzálásával azt akarja elérni, hogy az Elmű-Émász csoport ne fizethessen osztalékot a tulajdonosoknak. Ez pedig azért furcsa, mert a német főtulajdonosok, az RWE és az EnBW mellett a cégben csaknem 16 százalékos arányban a magyar állam kezében lévő MVM Magyar Villamos Művek Zrt. is üzletrészt birtokol. Így az MVM sem kapná meg a részét az osztalékból. Ugyanakkor a kormányzat arra is hivatkozik ” különlegesen szigorú” intétkedés kapcsán, hogy a rezsicsökkentésért harcol. Ez pedig amiatt érthetetlen, mert a tavalyi gazdasági eredményeknek semmi köze az idénre tervezett újabb áremelési korlátozásokhoz.

Boross Norbert, az Elmű-Émász társaságcsoport kommunikációs igazgatója az ügy kapcsán csupán azt közölte lapunkkal, hogy cégük törekszik a transzparenciára, így kész a hivatalnak benyújtani valamennyi kért adatot. Emellett tőzsdei társaság lévén, a vállalat a tőzsde honlapján is rendszeresen közzéteszi a gazdálkodásával kapcsolatos információkat.
forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 406 megnézve, 1 alkalommal mai nap |