< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Legtöbbször nem hackerek törik fel az oldalt Így fertőződnek meg a weboldalak

| Mobile | RSS

Legtöbbször nem hackerek törik fel az oldalt Így fertőződnek meg a weboldalak

A vírusokat készítő bűnözői csoportok sokszor a legegyszerűbb módszereket használják fel a magyarországi weboldalak megfertőzésére és a kártevők terjesztésére, például ellopják az adminisztrátor jelszavát.

A Tárhely.Eu hazánk egyik legnagyobb hosting szolgáltatója, közel 35 ezer weboldal kiszolgálásáért felel. A rendkívül biztonságosra felépített szerverparkba kívülről nagyon nehéz betörni, mégis előfordul, hogy egy ügyfél weboldala megfertőződik – mondja Kárpáti Zoltán, a cég ügyvezetője. Ilyenkor pedig látogatók százainak a gépére kerülhet kártevő.

A fertőzés oka a legtöbb esetben nem az, hogy a hackerek törik fel az oldalt – esetleg a nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer sérülékenységeit kihasználva. Ennél sokkal tipikusabb, hogy a bűnözők valamilyen kémprogram segítségével a tulajdonos gépéről szerzik meg a weboldal adminisztrációs rendszeréhez tartozó jelszót, majd annak birtokában egyszerűen besétálnak a szájtra. Az ilyen akciók ellen szinte lehetetlen központilag védekezni. A megoldást az jelentené, ha a weboldalak tulajdonosai karbantartanák biztonsági rendszereiket, és jogtiszta, frissített vírusirtó szoftverekkel védekeznének a jelszólopások ellen.

A tapasztalat azonban az, hogy több tízezer magyar kisvállalkozás tart fenn weboldalt, de csak töredékük figyel arra, hogy az adminisztrátorok számítógépein megfelelő védelmi programmal óvja a jelszavakat. Így pedig nem csupán az illegális szoftvereket kínáló weboldalakon fertőződhet meg a számítógépünk, hanem akár egy asztalos vagy vízvezeték-szerelő honlapján is.

Sokszor rejtve marad a kártevő
A feltört és megfertőzött weboldalak a legtöbb esetben ugyanúgy működnek, mintha tiszták lennének. A különbség, hogy egy kód segítségével külső, egy másik szerverről származó tartalmakat is betöltenek a látogatók számára. Ennek célja változatos lehet – emeli ki Petrányi-Széll András, a G Data vírusirtó magyarországi kommunikációs vezetője.

A legártalmatlanabb esetben csupán kéretlen reklámokat jelenít meg a fertőzött weboldal, de a bűnözők arra is képesek, hogy egy adathalász szájtra irányítsák át a látogatókat, vagy közvetlenül, egy automatikusan letöltődő kód segítségével megfertőzzék a számítógépeiket.

A szakember szerint aki weboldalakat kezel, az felelősséggel tartozik a látogatói felé. Így nem engedheti meg magának, hogy jelszavai védelmére és a kémprogramok blokkolására ne használjon megfelelő védelmi programot.

A Tárhely.Eu és a G Data magyarországi képviselete éppen ezért közösen próbál tenni a fertőzések elkerülése érdekében. Februárban több ezer magyar weboldal-tulajdonosnak ajánlják fel, hogy végezzen ingyenes vírusvizsgálatot számítógépén a G Data szoftverével.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 394 megnézve, 1 alkalommal mai nap |