< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Rengeteg pénz tűnt el a neten – érik a Bitcoin-botrány

| Mobile | RSS

Rengeteg pénz tűnt el a neten – érik a Bitcoin-botrány

Rengeteg pénz tűnt el a neten – érik a Bitcoin-botrány

Az egyik legnépszerűbb Bitcoin-tőzsde honlapja eltűnt, egy vírus pedig virtuális pénztárcákat lopott el.
Fektessen be dr Alexanxder Elderrel 1 évig! A világ elismert tőzsdepszichológiai szakértője, számos best seller forex könyv szerzője havonta megosztja Önnel piaci nézeteit. Csatlakozzon ingyen

A Pony nevű számítógépes vírus több százezer számítógépet fertőzött meg azért, hogy virtuális pénzeket, köztük Bitcoint lopjon – jelentette a Reuters a Trustwave IT-biztonsági céget idézve. Mintegy 85 digitális pénztárcát üríthettek ki a kiberbűnözők, az ellopott összeg értéke nem ismert.

A Bitcoin kapcsán nem ez az egyetlen rossz hír mára. Úgy tűnik, hogy az egyik népszerű Bitcoin-kereskedő site, a japán mtgox.com bezárt, jelenleg legalábbis csak egy fehér oldal fogadja a látogatókat. A Marketwatch beszámolója szerint az oldal eltűnését megelőzően felfüggesztették a Bitcoin-kereskedést, a rossz hírekre a virtuális pénz árfolyama tavaly november óta nem látott szintre esett: 22 százalékos mínusszal 423,16 dollárra. A Business Insider szerint talán csak átmeneti a fennakadás, amelyet a népszerű bitcoin pénztárca szolgáltató, a Blockchain.info technikai gondjai idézhettek elő.

Az Mt. Gox leállása azt követően következett be, hogy a cég vezetői meglepetésszerűen távoztak a Bitcoin Alapítványtól, ami a cég Bitcoin-állományának jelentős leértékelődését eredményezte. Hat másik Bitcoinnal üzletelő oldal vezetői ráadásul korábban közölték – miután az Mt. Gox február 7-én ideiglenesen befagyasztotta a Bitcoinban tárolt összegek kiutalását -, hogy a náluk lévő virtuális pénzek biztonságban vannak, illetve azon aggodalmuknak adtak hangot, hogy az Mt. Gox fizetésképtelenségi gondokba futhat bele.

Ha mindez nem lenne elég, egyes források szerint hackerek 744 ezer bitcoint tulajdoníthattak el – ez mintegy 350 millió dollárt ér – évek alatt az Mt. Goxtól. Ez a mennyiség a forgalomban lévő mintegy 12,4 millió bitcoinok kb. 6 százalékának felel meg.

Az USA-ban eközben figyelmeztetés érik a bitcoin-kereskedelem kapcsán. A Marketwatch értesülései szerint az észak-amerikai állami értékpapírfelügyeleti szövetség volt elnöke olyan figyelmeztetést készül kiadni, amelyben a fogyasztókat és a befektetőket arra szólítja fel, hogy amennyiben gondjaik akadnak bitcoinjaik valódi pénzre váltásával, hagyjanak fel a kereskedéssel addig, amíg rendeződik a helyzet.

Az árfolyam szélsőséges hullámzása és a rossz hírek nem újkeletűek a Bitcoin háza táján. Január végén a JP Morgan első embere fogalmazott negatívan a virtuális pénz kapcsán, majd a Nobel-díjas közgazdász, Robert Schiller vélekedett úgy, hogy kétségtelenül buborékról van szó. Ezt követően tartóztatták le pénzmosás vádjával az egyik Bitcoin-tőzsde, a BitInstant vezérigazgatóját, Charlie Shremet – aki egyben egészen addig a Bitcoin Alapítvány elnöke is volt -, és feltételezett bűntársát Robert Faiellát. A gyanú szerint Shrem egymillió dollár értékben adott el Bitcoint Faiellának, aki nem engedélyezett Bitcoin kereskedést folytatott az illegális online piactéren, a Silk Roadon. Shrem amellett, hogy tisztában volt Faiella tevékenységével, maga is vehetett drogot a Silk Roadon. Február első hetében jött a hír, hogy az Apple törli az App Store-ból a Blockchaint, az utolsó elérhető Bitcoin-alkalmazást. Az orosz hatóságok februárban pénzmosási veszélyre, illetve arra hivatkozva, hogy az ország hivatalos fizetőeszköze a rubel, gyakorlatilag betiltották a Bitcoin használatát. A kínai bankoknak hasonló indokokkal még tavaly decemberben tiltották meg a Bitcoin-használatot, amivel az akkori, 1240 dolláros árfolyam szinte azonnal közel a felére, 680 dollárra zuhant.

A Bitcoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amelyet 2009. január 3-án egy ismeretlen (fórum nevén Satoshi Nakamoto) bocsátott ki, közvetlenül a 2008-as amerikai bank válság kirobbanása után. Az elnevezés vonatkozik továbbá a fizetőeszközt kezelő nyílt forráskódú szoftverre, és az azzal létrehozott elosztott hálózatra is. A többi elektronikus fizetőeszköztől eltérően a Bitcoin nem függ központi kibocsátóktól és hatóságoktól. A Bitcoin a peer-to-peer hálózat csomópontjai által tárolt elosztott adatbázisra támaszkodik. Az adatbázis tartalmazza a fizetések adatait, garantálva az elektronikus fizetőeszközökkel szembeni alapvető követelményeket. A biztonságot digitális aláírások és proof-of-work rendszer adja. A Bitcoinok (elvileg, mint azt fentebb láthattuk – a szerk.) biztonságosan tárolhatók egy pénztárcafájlban, személyi számítógépen, mobiltelefonon, külső adathordózókon, vagy felhő alapú szolgáltatóknál, küldésükhöz és fogadásukhoz pedig csak a küldő illetve a fogadó Bitcoin címe szükséges. A peer-to-peer felépítés és a központi irányítás hiánya megakadályozza bármilyen hatóság számára, hogy a forgalomban levő pénzmennyiséget és tranzakciókat kontrollálja vagy befolyásolja, ami lehetetlenné teszi a manipulációt és infláció gerjesztését. Forrás: Wikipedia

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 413 megnézve, 1 alkalommal mai nap |