< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: Sajtóközlemény

| Mobile | RSS

Sajtóközlemény

2014. február 26. | hozzászólás | Nav

Fiktív számlák a cégtemetőben

Fizetésképtelen cégeket vett át egy kecskeméti férfi, majd a társaságok nevében fiktív számlákat állított ki. A nála tartott házkutatáskor egy jól elrejtett nejlonszatyorból 500 darab kiállított számla és bélyegzők kerültek elő. A pénzügyi nyomozók őrizetbe vették.

Egy 57 éves kecskeméti férfi már több ügyben a NAV pénzügyi nyomozóinak látókörébe került, így elkezdték vizsgálni, hogy mely cégekben lehet még érintett. Kiderült, hogy 26 fizetésképtelen helyzetben lévő gazdasági társaságot vett át. A nyomozás szálait tovább göngyölítve egy olyan cégtemetőre derült fény, amelynek tevékenysége nem merült ki a cégek átvételében. A férfi a megszerzett, jellemzően korlátolt felelősségű társaságok nevében fiktív számlákat állított ki és azokat jutalékért értékesítette.

Az akcióban a pénzügyi nyomozók és adóellenőrök két időpontban, 70 helyszínen jelentek meg. A „számlagyáros” a kutyaház mögötti tárolóban alaposan elrejtve, egy nejlonszatyorban őrizte a „könyvelési anyagát”. A házkutatáskor innen kerültek elő a fiktív számlákat tartalmazó aktuális számlatömbök, a felhasznált bélyegzők, illetve több száz, még ki nem töltött számla.

Jellemzően készpénzfizetési számlákat állított ki, amelyek között pár tízezer forintos végösszegűtől kezdve több mint 8 millió forintig terjedő számla is volt. A megrendelők igénye szerint liftkarbantartásról, reklám tevékenységről, villanyszerelésről, tojásról, használt raklapról, de fegyvertároló szekrényről, illetve tehergépkocsiról is adott számlát.

A nyomozás során arra is fény derült, hogy a fiktív számlákat vagy kerékpárral, vagy vonaton utazva szállította el a megrendelőknek, mivel jogosítvánnyal nem rendelkezett.

Az adóellenőrök az akció során megkezdték a fiktív számlákat befogadó cégek ellenőrzését is. A pénzügyi nyomozók által beszerzett adatok alapján az ügyben még újabb ellenőrzések elrendelése is várható.

A jelenleg előzetes letartóztatásban lévő férfit jelentős értékre elkövetett adócsalás és költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként, de az ügy teljes körű felgöngyölítése még folyamatban van.

Barnáné Horváth Melinda
sajtóreferens

Leave a Reply 2256 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: