< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Az utóvédharcot is elvesztette Magyarország

| Mobile | RSS

Az utóvédharcot is elvesztette Magyarország

Az utóvédharcot is elvesztette a magyar fél Szlovákiával szemben a Tokaj megnevezés használatával kapcsolatban. A szlovák tokaji végleg velünk marad, de tragédia nem történt.

Nem érdemes nemzeti gyászt hirdetni és bortrianont kiáltani, amiért az Európai Unió Bírósága elutasította a magyar fellebbezést, és engedélyezte Szlovákiának a Tokaj név – toldalék nélküli – használatát. A meccs Magyarország és Szlovákia között nem most dőlt el, csupán a vesztett csata utóvédharcai zárultak le. A magyar fél alapvetően tehetetlen azzal a történelmi ténnyel szemben, hogy a borvidék egy kisebb darabja valóban átnyúlik szlovák területre.

A mostani jogvita, melynek az uniós törvényszék pontot tett a végére, az alapkérdéshez képest másodlagos, s csupán arról szólt, mi legyen a hivatalos szlovák névforma: „Vinohradnícka oblasť Tokaj” vagy „Tokajská/Tokajské/Tokajský vinohradnícka oblast”. Szlovákul mindkét forma helyes; a képzős változat leheletnyit előnyösebb lett volna magyar szemmel, mivel jobban eltér a hazai névtől. A szlovák bortörvény többszöri módosítása mutatja: erre ők is csak menet közben jöttek rá. A magyar borvidék adottságai azonban annyival kedvezőbbek a szlovákénál, hogy nem kell a Bodrognak menni azért, mert a szlovák címkékről végleg leesett egy -ská, amit egyébként is csak egy évig használtak 2009 és 2010 között.

„A magyar tokaji bornak marketingszempontból nem jó, hogy – akár egy szóösszetételben is – tisztán a Tokaj szó jelenik meg a szlovák termékeken, de a bíróság a papírformának megfelelő ítéletet hozott” – mondja Prónay Bence Európa-jogi szakjogász. „Ugyanakkor a magyar tokaji általános minőségjavításával, jó marketinggel és hatékony ellenőrzéssel a probléma kezelhető.”

A négy évtizedes, alapvetően terméketlen névvitánál fontosabb lenne közös minőségi szempontokat elfogadtatni, annál is inkább, mivel a magyar oldalon a hegyközség egyre szigorúbb minőségi kritériumokat érvényesíttet annak érdekében, hogy az aszút egyértelműen prémium termékké tegye.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 1974 megnézve, 1 alkalommal mai nap |