< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Csalóka Fidesz-előny, a többség változást akar/////Brûlé par le bénéfice Fidesz la majorité veut le changement

| Mobile | RSS

Csalóka Fidesz-előny, a többség változást akar/////Brûlé par le bénéfice Fidesz la majorité veut le changement

Csalóka Fidesz-előny, a többség változást akar

Nem jelez politikai trendfordulót a Tárki szerdán publikált közvélemény-kutatása. Sík Endre, a Tárki vezető kutatója szerint a kormánypárt jelentős “erősödését” mutató adatokat az eltérő kérdezési technika magyarázza és ez nem összevethető a korábbi kutatások eredményével.
hirdetés

A Tárki felmérése szerint a Fidesz a teljes népességen belül 9 ponttal, 29-ről 38 százalékra növelte támogatottságát, a most először közösen mért Összefogás ebben a kategóriában maradt 21 százalékon. Érdekesség, hogy a biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz esetében 49 százalékot mértek januárban és februárban is, míg az Összefogás itt 35-ről 27 százalékra “rontott”. Eközben csaknem a felére csökkent a pártot nem választó, bizonytalan szavazók száma.

A Tárki a választások közeledtére hivatkozva a Medián által korábban is alkalmazott, úgynevezett anonim kérdezési technikával végezte a kutatást. A módszer lényege, hogy a megkérdezettek nem egy listáról választva mondják el a kérdezőbiztosnak választott pártjukat, hanem egy szavazólapra hasonlító cédulán maguk jelölik be és teszik a szavazószelvényt egy borítékba anélkül, hogy azt a kérdezőbiztos látná. Sík Endre lapunknak kifejtette, ennek köszönhetően csökkent látványosan a pártot nem választók száma. Azt is mondta, az új kérdezési technika miatt a bizonytalan szavazókból a Fidesz mellett leginkább a Jobbik és kisebb mértékben az LMP profitált. Az elmúlt egy hónapban a radikálisok az összes megkérdezett körében majdnem megduplázták a támogatottságukat, a zöldek pedig hónapok óta először kerültek a parlamenti küszöb közelébe.

A Tárki szerint a kormánypártok számára összességében kedvező “politikai hangulat” sokkal inkább az ellenzékkel szembeni elégedetlenség, mint a kormányzattal való egyetértés jele. A relatív többség ugyanis továbbra is kormányváltást akar, és mindössze a megkérdezettek negyede elégedett Orbánékkal.
A Nézőpont is hasonló tendenciákról számolt be tegnap. Az intézet szerint nőtt a választási részvételüket biztosra ígérők aránya és a Fidesz továbbra is őrzi előnyét az Összefogással szemben.

szerző:Berze Márton
forrás:népszava online.hu

Brûlé par le bénéfice Fidesz la majorité veut le changement

Ne pas indiquer un renversement dans le sondage politique publié mercredi Tárki . Endre Sik , scientifique en chef du parti au pouvoir , selon Tárki ” renforcement ” significatif états – cherche à expliquer et il n’est pas comparable avec les résultats de la recherche précédente dans les différentes techniques d’entrevue .
annonce

Enquête Tárki par les Fidesz neuf points dans la population totale , qui est passée de 29 à 38 pour cent de soutien , mesuré Réunissant pour la première fois dans cette catégorie était de 21 pour cent . Intéressant de noter que parmi les électeurs du parti certains de voter pour le Fidesz , 49 pour cent mesurée en Janvier et Février , tandis que l’Unité , à 35 à 27 pour cent ” gâté “. Pendant ce temps , le parti ne se divise pas , le nombre d’électeurs incertains chuté de près de moitié .

Tárki se référant à l’approche des élections menées précédemment également utilisées par les médias , le questionnement technique , la recherche dite anonyme . La méthode est que les répondants n’ont pas un mot à dire dans le choix de leur liste de parti , les intervieweurs sélectionnés , mais un bulletin de vote étiquette similaire sur chaque désigner et mettre le bulletin de vote dans une enveloppe sans l’intervieweur voir . Endre Sik expliqué dans notre article , ce n’est pas dû à considérablement réduit le nombre d’électeurs dans la partie . Il a également déclaré que, en raison de la nouvelle technologie des électeurs incertains de remettre en cause par la plupart LMP Fidesz et Jobbik a bénéficié dans une moindre mesure . Dans le dernier mois de radicaux parmi tous interrogés presque doublé les supporters , les Verts ont été le premier seuil à proximité du Parlement pendant des mois .

Tárki selon les partis au pouvoir généralement favorable ” climat politique ” et d’insatisfaction avec l’opposition plutôt que le gouvernement de signer l’accord . Une majorité relative est encore trop veulent un changement de gouvernement , et seulement un quart des répondants satisfaits Orbánékkal .
Le point de vue est similaire à tendances signalées hier . Selon la participation de l’ Institut à l’élection pour acquis et le Fidesz a promis taux a augmenté de garder son avance sur la coopération.

Auteur : Martin Berzé
Source : référendum online.hu

Leave a Reply 1479 megnézve, 1 alkalommal mai nap |