< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Obama válaszút elé állítja a palesztinokat és Izraelt//// Obama affronte la croisée des Palestiniens et Israël

| Mobile | RSS

Obama válaszút elé állítja a palesztinokat és Izraelt//// Obama affronte la croisée des Palestiniens et Israël

Obama válaszút elé állítja a palesztinokat és Izraelt

Barack Obama amerikai elnök a jövő hónapban választás elé állítja Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és Mahmúd Abbász palesztin elnököt a kétoldalú béketárgyalásokkal kapcsolatban: vagy együttműködnek és tovább haladnak a nemrégiben kidolgozott amerikai kezdeményezéssel, vagy a tárgyalások kudarca után magukra maradnak, ami nem lesz kellemes egyikük számára sem – állította a Háárec című izraeli lap pénteki számában.
Netanjahut a Fehér Házban esedékes jövő heti találkozójukon Obama a tárgyalások esetleges összeomlása utáni terveiről faggatja majd, és várhatóan ugyanezt a kérdést teszi fel Abbásznak március 17-ére tervezett megbeszélésükön – írta a lap.

Az izraeli kormányfő figyelmét Washington arra készül felhívni, hogy a keretmegállapodás kudarcának esetén is szembe kell néznie a palesztinok államisági igényével, azzal, hogy az ENSZ segítségével próbálnak érvényt szerezni jogaiknak, és ebben az esetben egyre erősödik majd a nemzetközi bojkott veszélye is.

Abbásznak azt kell megválaszolnia, hogy “szerinte az egyoldalú ENSZ-lépésektől elmennek-e az izraeli katonák Ciszjordániából”, lesz-e ettől független államuk, és hogy miből fizeti majd a Palesztin Hatóság a fizetéseket és a számlákat, ha az Európai Unió és az Egyesült Államok válaszul leállítja az átutalásokat.

A lap szerint Netanjahu inkább Iránról szeretne beszélni Washingtonban, de a Fehér Ház előzetes tájékoztatása szerint Obama a palesztin-izraeli viszályra kíván összpontosítani tárgyalásukon. Az amerikai elnök egy évig John Kerry külügyminiszterre bízta a megbeszéléseket, de a döntéshozatal előtt személyesen próbálja befolyásolni az események alakulását.

A Kerry és Martin Indyk elnöki különmegbízott által két hónap alatt kidolgozott, elfogadásra váró keretmegállapodás irányt mutat a béketárgyalások folytatásához, és 2014 végéig végleges egyezményt ígér – emlékeztetett a Háárec cikkírója. Megválaszolja az összes alapkérdést, részletesen szól a határok megrajzolásáról, a Jordán folyó völgyének biztonsági intézkedéseiről, egymás kölcsönös elismeréséről, de Jeruzsálem palesztin fővárosként való megjelölését és a menekültkérdést csak nagy vonalakban érinti.

A megállapodás jóváhagyásáról március 29-éig dönteni kell, ugyanis Izraelnek akkor kellene szabadon bocsátania az országban régóta raboskodó palesztinok újabb csoportját, és az egyezmény nélkül kétséges, hogy ez megtörténik-e. Ha pedig nem engedik el őket, akkor összeomlanak a palesztin-izraeli tárgyalások – írta a lap.

Az Obama-Abbász-találkozó a Háárec szerint nehezebb lesz a Netanjahuval tervezettnél, miután múlt héten kudarcba fulladt a két párizsi Kerry-Abbász megbeszélés. Mahmúd Abbász elsősorban a 109, még az 1993-as oslói egyezmény megkötése előtt elítélt rab elengedésének ígérete miatt vállalta a kilenc hónapos tárgyalássorozatot, de most mégis megmásíthatatlan és számára nehezen elfogadható döntésekre kényszerül, például Izrael zsidó nemzetállamként való elismerésére – fejtette ki a lap.

A cikk szerint az elnök előtt álló válaszút nehéz, mert Kerry javaslatainak elutasítása “a teljes palesztin nemzeti mozgalom végét is jelentheti”, “a Fatah párt és a palesztinok ügye eltűnhet a politikai térképről, kiszoríthatják a fontosabb globális bajok”. Márpedig ez Netanjahu és az izraeli jobboldal sikerét teljesítené be, ezek után az izraeli kormányfő kijelenthetné, hogy nincs partnere a békéhez – latolgat a Háárec.

forrás:híradó.hu

Obama affronte la croisée des Palestiniens et Israël

Le président américain Barack Obama dit Benjamin Netanyahu Premier ministre israélien , et Mahmoud Abbas , le président palestinien par rapport aux négociations bilatérales de paix avant l’élection du mois prochain , soit ensemble, puis acheminé à l’initiative américaine récemment mis au point , ou après échec des négociations reste seul , qu’il n’y aura ni agréable pour – la question de vendredi de la prétendue journal Háárec israélienne .
Netanyahu à la Maison Blanche en raison de la réunion de la semaine prochaine dans les plans d’Obama après un effondrement possible des pourparlers et l’interrogation , et devrait faire la même question à Abbas prévue pourparlers pour 17 Mars ou partie de celui-ci – par la feuille .

L’attention du Premier ministre israélien à Washington se prépare à appeler en cas de l’accord-cadre , l’échec du également faire face aux Palestiniens un Etat , ce qui pourrait l’ONU pour tenter de faire valoir leurs droits , et dans ce cas , et une menace croissante de boycotts internationaux.

Abbas je dois répondre que ” dans son avis la force unilatérale des Nations Unies de go à des soldats israéliens en Cisjordanie ” , sera indépendante de l’État et que ce qui sera payé par l’Autorité palestinienne , les paiements et les factures , si l’Union européenne et les États- Unis en réponse à arrêter les transferts .

La feuille selon Netanyahu préfère parler à Washington sur l’Iran , mais la notification préalable à la Maison Blanche a dit M. Obama a l’intention de concentrer discuté dans le conflit israélo-palestinien . Le président américain John Kerry pour une année, le ministre des Affaires étrangères a confié les discussions , mais essayez personnellement pour influencer le cours des événements avant de prendre la décision .

Développé par Kerry et Martin Indyk envoyé spécial présidentiel pour plus de deux mois , l’accord-cadre doit être adopté comme un phare de reprendre les pourparlers de paix , et promet un accord final d’ici la fin de 2014 – Háárec rappelé l’ article de l’écrivain . Il répond à toutes les questions de base sur le détail des limites de megrajzolásáról , les mesures de sécurité Jordan River Valley de la reconnaissance mutuelle , mais à Jérusalem comme capitale palestinienne , et une indication de la question des réfugiés seulement des préoccupations en général .

Approbation de l’accord doit être décidé jusqu’au 29 Mars , parce qu’Israël sera libre de doter le pays longtemps en captivité un autre groupe de Palestiniens , et la Convention sans doute que cela arrive à . Et si vous ne leur permettez pas, briser les négociations israélo-palestiniennes – écrit le journal .

La réunion Obama – Abbas Háárec plus il sera sous la Netanyahu prévu la semaine dernière après une réunion de deux Abbas échoué à Paris Kerry . Mahmoud Abbas principalement la 109 , a même pris la séquence d’essai de neuf mois condamné avant la conclusion de la Convention de 1993 Oslo prisonnier remise de la promesse , mais elle est maintenant obligé de irréversible et peut être difficile à des décisions raisonnables , la reconnaissance d’Israël en tant qu’Etat -nation juif , par exemple, – a expliqué sur le site .

Selon l’ article, le président est confronté à la croisée des chemins difficiles en raison de la proposition de rejet de Kerry de «la fin de l’ensemble du mouvement national palestinien peut aussi signifier », « parti Fatah et la question palestinienne risquent de disparaître de la carte politique , évincer les problèmes mondiaux importants . ” Cependant, il est Netanyahu et l’aile israélien droit d’être remplies, après que le Premier israélien kijelenthetné qu’il n’ya pas de partenaire pour la paix – réfléchir à la Háárec .

Source : hirado.hu

Leave a Reply 1824 megnézve, 1 alkalommal mai nap |