< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Sajtóközlemény/pályázat

| Mobile | RSS

Sajtóközlemény/pályázat

Sajtóközlemény

Március a vastagbélrák elleni küzdelem nemzetközi hónapja
Hogyan élnek a vastagbélrákos betegek?

Hogyan élnek a vastagbélrákos betegek? Hányan gyógyulnak meg? Hogyan alakulnak a kezelések fényében az életkilátásaik? Milyen lehetőségek vannak ma, s milyen irányba halad a betegség kezelése? A Gyógyulj Velünk Egyesület, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége médiapályázatot hirdet: az egész országból várják a cikkeket, interjúkat, riportokat a vastagbélrákos betegekről.

– Miben bízhat ma egy vastagbélrákos beteg? Miben tud ma segíteni az onkológia és miben nem? E kérdésekre várjuk a tapasztalatokat az ország minden részéből. Ne legyen tabu az egyik leggyakoribb rákbetegségről beszélni, minél több szó essen a betegekről és kezelésükről, félelmeikről és reményeikről. Ebben kérjük a hazai újságírók és szerkesztők segítségét – fogalmaz dr. Lakos István, a daganatos betegek által alapított Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke.

A vastagbélrákkal ugyancsak szembesült Lakos István kiemeli: minden évben mintegy tízezer emberrel közli az orvosa a betegség diagnózisát, s minden évben ötezer halálos áldozatot szed a kór. Mivel a betegség évek alatt alakul ki, ma is több tízezren élnek már kezdeti stádiumú vastagbélrákkal vagy olyan bélpolipokkal, amelyekről panaszok és szűrővizsgálaton való részvétel híján még nem tudnak, de amelyekből náluk is a következő években vastagbéldaganat fog kialakulni. A betegség tehát sokkal többeket érint vagy fog érinteni, mint elsőre gondolnánk.

A Gyógyulj Velünk Egyesület egy országos médiapályázat meghirdetésével szeretné elérni, hogy 2014-ben minél több fórumon kerüljön napirendre a vastagbélrák. A márciusi vastagbélrák ellenes nemzetközi hónapra időzített pályázati kiírásban a betegszervezet 750 ezer forint összdíjazást tűz ki a problémával foglalkozó újságírók-szerkesztők számára. Pályázni újságban vagy online felületen megjelent cikkel, rádióban, televízióban sugárzott riportokkal lehet. Nincs műfaji kötöttség: tudósítás, interjú, riport egyaránt eséllyel indul. A cél kettős: országszerte minél több vastagbélrákos beteg megnyilvánulhasson, s minél többen ismerjék meg a mai orvosi lehetőségeket és korlátokat. A kiíró szervezetek, s a pályázatot médiapartnerként támogató www.rakgyogyitas.hu betegtájékoztató portál szerkesztősége az egész ország területén segítséget nyújt betegegyesületi, szakorvosi kapcsolatokkal az újságíróknak, riportereknek.

A pályamunkák száma és minősége alapján dönt a bírálóbizottság arról, hogy a 750 ezer forintos keretet miként osztja fel a díjazottak között. Az értékelésben egyenlő esélyekkel indulnak a helyi és az országos médiumok. Az elérhető olvasók, hallgatók, nézők számától függetlenül egyaránt várják a helyi, a megyei és az országos napi-, heti- és havilapokban, tematikus médiumokban megjelent írásokat, online tartalmakat, rádiókban elhangzott, televíziókban vetített műsorokat, interjúkat, riportokat, tudósításokat. Pályázni a vastagbélrákról 2014. március 1. és 2014. október 20. között megjelenő anyagokkal lehet. A műfaji sokszínűségnek teret engedve tágak a határok: az írott pályázatok terjedelme 3-12 ezer karakter, a rádiós és televíziós műsoroké 2-30 perc lehet.

A pályázatok beérkezési határideje: 2014. október 21. Eredményhirdetés és díjkiosztó 2014. novemberben, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság kongresszusához kapcsolódó országos betegnapon lesz. A pályamunkákat a sajtopalyazat@gmail.com címre kell küldeni.

További információ és interjúszervezés:
B. Papp László szóvivő – (0630) 261-8789
Gyógyulj Velünk Egyesület

Leave a Reply 1827 megnézve, 1 alkalommal mai nap |