< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Elkerülhetetlen a lépés: fájni fog

| Mobile | RSS

Elkerülhetetlen a lépés: fájni fog

2014. március 3. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Elkerülhetetlen a lépés: fájni fog

Átmeneti és illúzióalapú a magyar gazdasági növekedés – állítja lapunk korábbi elemzéseivel összhangban a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb előrejelzése. A tavalyi, 1,1 százalékos GDP-növekmény elsöprő része a jó időjárásnak köszönhető, amelyre nem lehet gazdaságpolitikát építeni.

A magyar gazdaság 2013-ban a stagnáló EU-hoz és a még visszaeső (-0,4 százalék) euróövezethez képest jól teljesített, 1,1 százalékkal növekedett. A régióban a balti országok, Románia és Lengyelország gyorsabban, de Szlovákia és Bulgária lassabban fejlődött, Csehországban, Szlovéniában és Horvátországban pedig folytatódott a visszaesés. A magyar gazdaság tavalyi teljesítményét azonban jelentősen javította, hogy a növekedés a 2012. évi 1,7 százalékos visszaesés következtében egy nagyon alacsony bázishoz képest következett be, s ráadásul a jó időjárás miatt nagyrészt a mezőgazdaságnak volt köszönhető. (Az időjárást figyelmen kívül hagyva a 2012-es, kb. 1 százalékos GDP-csökkenést 2013-ban mintegy 0,3 százalékos növekedés követte.) A 2011-13. évi átlagot tekintve a 0,4 százalékos magyar dinamika nem haladja az EU átlagát, s a régióban hét ország jobban, három pedig rosszabbul teljesített nálunk.
A GKI Gazdaságkutató – akárcsak az Európai Bizottság – valamelyest felfelé módosította az idei évre vonatkozó GDP-előrejelzését: eszerint 2014-ben 1,5 százalékkal bővülhet a gazdasági kibocsátás. Ez azonban a régiós versenytársainkénál jelentősen kisebb fejlődés, csupán a válságban lévő Horvátországot és Szlovéniát előzi meg az adat. Az elemzők hozzáteszik: a konjunktúra nem a gazdaság saját erejéből fakad, hanem az uniós források korábbinál intenzívebb felhasználásából.

A szakemberek számításai szerint két évnyi hanyatlás és majd stagnálás után jövőre 1,5 százalékkal emelkedhet a belső fogyasztás – azonban ez is alacsonyabb a lehetőségeknél. A lakosságot ugyanis egyaránt sújtja a meglóduló forintárfolyam és a kiszámíthatatlan gazdasági- és jogi környezetből adódó bizonytalanság. A családok a korábbi évekhez hasonlóan most sem érzik biztonságban a munkahelyeket, valamint a nyugdíj-ellátásukat, ezért nagyon óvatosan költekeznek. A GKI számításai szerint a devizahitellel rendelkező állampolgárok esetében nagyobb kiadást jelent a gyenge forint-euró keresztárfolyam, mint amekkora nyereséggel kecsegtet a rezsicsökkentés.

A gyenge hitelességű Monetáris Tanács célja az alapkamat folyamatos csökkentése. Ennek növekedésserkentő hatása azonban nem érzékelhető, mivel nem érinti a magyar gazdaság alapvető problémáját, a piacgazdasági intézményrendszer szétverése következtében általánossá vált bizalomhiányt, s az ennek következtében befagyott beruházási hajlandóságot. Az alapkamat választásokig tartó folyamatos csökkentésének szándéka a látványpolitizálás mind kockázatosabb eleme. Az amerikai pénzpumpa lassítása, Ukrajna és Törökország romló megítélése ugyanis a csökkenő magyar kamatfelárral együtt egyre fokozódó leértékelődési nyomás alá helyezheti a forintot. A gyenge forint az üzleti szféra és az állam adósságszolgálati terheit is emeli, egyúttal csökkentve keresletüket.

A gazdaságkutató elemzésében kitért arra is: a költségvetési tartalékból már most bőkezűen osztogat a kormány, emellett jóval alacsonyabb árfolyamon számolták a költségvetést, ezért elkerülhetetlen az év közi kiigazítás (értsd: megszorítás), ha az új kabinet is tartani akarja magát a 3 százalékos költségvetési hiánycélhoz.

forrás?stop.hu

Leave a Reply 239 megnézve, 1 alkalommal mai nap |