< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Valami nagy dolgot találtak 400 km-rel a földfelszín alatt/////Certaines grandes choses ont été trouvés 400 km sous la surface de la terre

| Mobile | RSS

Valami nagy dolgot találtak 400 km-rel a földfelszín alatt/////Certaines grandes choses ont été trouvés 400 km sous la surface de la terre

2014. március 14. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Valami nagy dolgot találtak 400 km-rel a földfelszín alatt

 

 Hatalmas, az óceánokéhoz hasonló mennyiségű vízkészletek rejtőzhetnek 400 kilométerrel a Föld felszíne alatt ásványba zárva – derült ki egy Brazíliában felfedezett, különleges és egyedülálló ásvány elemzéséből.

 

Egy, a brazíliai Juína városában felfedezett gyémánt olyan kőzetet rejt magában, amelyre eddig természetes formájában sosem bukkantak még a tudósok. A mindössze 3 milliméteres úgynevezett barna gyémánt analízisekor előkerült ringwoodit ásvány bizonyítani látszik a geológusoknak azt a régi feltevését, hogy a bolygó mélyén víz létezik.

Az elemzést a kanadai Albertai Egyetem geológusa, Graham Pearson vezetésével egy nemzetközi kutatócsoport végezte, tanulmányuk a Nature tudományos magazin friss számában jelent meg.

A kutatók szerint a Föld mélyében, 400-670 kilométerrel a talajszint alatt olyan mennyiségű víz rejtőzik, mint amennyi az óceánokban hullámzik a kutatók becslése alapján. Azonban nem az Utazás a Föld középpontja felé című Verne-regény földalatti, hajózható tengereiről van szó, hanem a ringwoodit belsejébe zárt vízről.

Ringwoodite ásvány

A ringwoodit létét eddig csak feltételezték a tudósok, mert a földkéreg kőzeteiben egyáltalán nem találtak ilyet. Képződéséhez a felső földköpeny alsó részén elhelyezkedő átmeneti zóna nyomás- és hőmérsékletviszonyaira van szükség. Az átmeneti zóna a felszín alatt 410-660 kilométer mélyen található a felső és az alsó földköpeny között.

A ringwooditot eddig a szakemberek csak meteoritokból és nagynyomású laboratóriumi kísérletekből ismerték. A gyémántban megtalált, a Föld mélyéből származó darabkája több mint egy százalék vizet tartalmaz, ami igen sok. A víz jelenléte arra utal, hogy az ásvány nedves környezetben keletkezhetett.

A ringwoodit felfedezése a véletlennek köszönhető: szabad szemmel a miniatűr ásványi szemcse láthatatlan. Pearson egyik doktorandusza, John McNeil speciális spektrométerrel bukkant rá, amikor más ásványok után kutatva megvizsgálta a kereskedelmi értéktelen, mindössze 20 dollárt érő gyémántot, amelyet amatőr aranyásók találtak 2008-ben egy folyómederben. A drágakődarabka egy vulkáni kitörés során kerülhetett a felszínre.

A felfedezés arra is utal, hogy a mai tengerek és óceánok vizének nagy része a földkéregbe zárt víz felszínre kerüléséből származhatott. Ezek a víztartalmú ásványok a bolygó kialakulásának első szakaszára jellemző gigantikus kitörések során törhettek fel a mélyből.

 

forrás:heti válasz.hu

 

Certaines grandes choses ont été trouvés 400 km sous la surface de la terre

Óceánokéhoz énorme la même quantité de ressources en eau peut cacher 400 km sous la surface de la Terre minérale fermé – tourné au Brésil découvert une analyse particulière et unique minérale .

Dans une ville brésilienne Juin découvert un diamant poses de rock , qui n’a jamais été trouvés , même sous la forme de sciences naturelles . À seulement 3 millimètres dite diamant brun déterré ringwoodit minéraux analysés , les géologues semblent prouver que la vieille hypothèse selon laquelle il ya de l’eau dans les profondeurs de la planète .

L’analyse de la géologue canadien à l’Université de l’Alberta , dirigée par Graham Pearson a été menée par une équipe internationale de chercheurs , l’étude de la revue scientifique Nature publié apparu frais .

Selon les chercheurs, les profondeurs de la terre , de 400 à 670 kilomètres au-dessous du niveau du sol une quantité d’eau caché que les océans fluctue selon les chercheurs estiment . Cependant , ne pas se rendre au centre de la Terre de Jules Verne nouveaux mer souterraine navigable , mais plutôt dans le ringwoodit d’eau fermé .
minérale ringwoodite

L’existence de scientifiques de ringwoodit seulement ont spéculé , parce que les roches de la croûte de la terre n’ont pas trouvé cela. Formation de la partie supérieure du manteau inférieur situé conditions de la zone de transition de température et de pression est nécessaire . La zone de transition est de 410 à 660 miles au-dessous de la surface est située entre l’enveloppe supérieure et inférieure .

Le ringwooditot jusqu’ici les seuls professionnels meteoritokból et des expériences de laboratoire à haute pression connue. Les diamants trouvés , pièce à partir des profondeurs de la Terre contient plus d’un pour cent de l’eau , ce qui est beaucoup . La présence de l’eau se réfère à l’ origine minérale des environnements humides .

La découverte de ringwoodit par hasard : les particules minérales miniatures nues invisible pour les yeux . Pearson est un candidat au doctorat , John McNeil spectromètre spécial a trouvé lors de la recherche pour d’autres minéraux examiné le sans valeur commerciale , la valeur des diamants , qui a été trouvé en 2008 dans un amateur chercheurs d’or le lit de la rivière à seulement 20 dollars . Le drágakődarabka devra surface lors d’une éruption volcanique .

La conclusion suggère également qu’une grande partie des mers et des océans d’aujourd’hui , de l’eau et de la vapeur dans une eau fermé originaire de la surface de contact . Ces minéraux hydratés dans la barge profonde au cours de la première phase des caractéristiques de développement de la planète éruptions gigantesques .

source: válasz.hu hebdomadaire

 

Leave a Reply 294 megnézve, 1 alkalommal mai nap |