< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Csak a választásokig pörgették Simon Gábor ügyét

| Mobile | RSS

Csak a választásokig pörgették Simon Gábor ügyét

2014. április 25. | hozzászólás | Közélet

Csak a választásokig pörgették Simon Gábor ügyét

Noha általában egy ügyész visz egy esetet, információink szerint Simon Gábor ügyén körülbelül tucatnyi nyomozó ügyész dolgozik.
hirdetés

Az biztos, hogy a volt politikussal összefüggő nyomozást kitüntető figyelem övezi a Központi Nyomozó Főügyészség (KNyF) részéről. Simon kihallgatásait személyesen felügyeli Waltner Roland, a KNyF megbízott főügyész-helyettese, aki egyszer személyesen motozta meg a volt politikust. Waltnert amúgy katonai ügyészként nemrég őrnagyból úgy léptették elő alezredessé, hogy a korábban általa vitt viszkisdoboz-üggyel, vagyis a tábornokperrel kínosan felsült a vádhatóság: első fokon előbb minden vádlottat felmentett a bíróság, majd másodfokon visszadobták az ügyet első fokra.

A Simon-ügy a jelek szerint a parlamenti választás előtt volt csak igazán érdekes – az ügyészségnek és a témát napirenden tartó jobboldali sajtónak egyaránt. Az áprilisi Fidesz-győzelem óta Simonról semmilyen hivatalos közlés nem jelent meg azon kívül, hogy a választás után három hónappal meghosszabbították előzetesét. A volt politikus utoljára április 4-én tett vallomást – akkor is saját kérésére. Elmondta, hogy nincs bissau-guineai útlevele, továbbá soha nem kért meg senkit, hogy a nevében ezzel nyisson számlát, a MagNet Bankban pedig nem is járt. Az állítólagos útlevél azért fontos, mert önmagában az adócsalásért a volt politikus nem is kerülhetett volna előzetesbe, ehhez “kellett” az úti okmány miatti felbujtóként elkövetett közokirathamisítás gyanúja és az erre alapozott szökés, elrejtőzés veszélye.

Simon ügyvédje, Nagy István lapunknak elmondta: ügyfelét azóta sem hallgatták ki újra, sőt a még a választás előtt a Magyar Nemzetben “leleplezett” további külföldi bankszámlák miatt sem gyanúsították meg újabb bűncselekménnyel. Vagyis továbbra is csak a botrányt kirobbantó eredeti, 240 millió forintnyi bécsi bankbetéttel összefüggésben gyanúsított, amire vonatkozóan pedig olyan vallomást tett korábban, hogy a pénz nem a sajátja, annak csak a vagyonkezelője. Kérdésünkre azt is elmondta, hogy az április elejei vallomás alkalmával tett bizonyítási indítványaikat az ügyészség érdemben el sem bírálta – legalábbis erről eddig nem értesítették őket. Simon Gábor éppen azért kérte a vádhatóságtól, hogy – ha valóban lefoglalták az útlevelet -, akkor azt mutassák meg neki, mert állítása szerint ilyen okmánya soha nem volt.

Eközben a média is inkább a Simon-ügy kulcsfigurájával, a március 20-án máig tisztázatlan körülmények között elhunyt Welsz Tamással foglalkozik, ám az ügynek ezen a szálán is több a találgatás, mint a bizonyosság, hiszen a hatóságok semmit nem hajlandóak elárulni Welsz-szel és főképp nem a halálával kapcsolatban.

szerző:Lengyel Tibor

forrás:népszava onlinbe.hu

Leave a Reply 462 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: